Caroline Munro

One Million Years B.C. (1966)

Miljoona vuotta eKr.

One Million Years B.C. #1 One Million Years B.C. #2

Kuuluisan brittiläisen tuotantoyhtiön Hammerin kukoistus oli alkanut 50-luvun loppupuolella ja takoi kuuminta kauttaan 60-luvun puolessa välissä. Niihin aikoihin tuotantoyhtiö päätti tuottaa myös ensimmäisen dinosauruspätkänsä (uusintaversion vuoden 1940 vastaavasta) One Million Years B.C., josta tuli varsin suosittu. Vetonaulaksi saatiin Raquel Welch, joka kohosi nopeasti yhdeksi aikansa seksisymboleista (enkä ihmettele). Naisten hormoneja heräteltiin puolestaan John Richardsonin voimin, mikä oli sekin aika passeli valinta.

Maukkaan One Million Years B.C.:stä tekee kuitenkin sen visuaalisuus, jota mukana ovat olleet luomassa legendaarinen erikoistehosteguru Ray Harryhausen, erikoistehostemies George Blackwell, veteraanikuvaaja Wilkie Cooper, lavastaja Robert Jones, hienon uran säveltäjänä tehnyt Mario Nascimbene ja ohjaaja Don Chaffey (joka lukuisten elokuvien lisäksi teki joukon episodeja kulttisarjoihin, kuten The Avengers ja The Prisoner).

One Million Years B.C. [1]
One Million Years B.C. [2]

Aloitetaan kuitenkin käsikirjoituksesta: sitä ei käytännössä ole, on vain lyhyt prologi, dialogia tuskin ollenkaan, mutta runsaasti tapahtumia. Komeiden laavaryöppyjen jälkeen esitellään ensimmäinen heimo, jossa miehet ovat miehiä ja naiset naisia, ja jonka parista potkitaan pois sattumien kautta huono-onninen Tumak (John Richardson). Ei siis mikään hyvä päivä luolamiehelle. Mutta vaikka autiomaa on kuuma ja petoja täynnä, on kohtalo tällä kertaa Tumakille suopea. Hän ajautuu henkihieveriin, mutta kohtaa onnekseen "hyvän" heimon ja siinä sivussa unelmiensa babyn, isolla B:llä. Yhdessä löytämänsä Loanan (Raquel Welch) kanssa he päätyvät pian elämänsä seikkailuun, ja kostokin pitäisi suorittaa siinä sivussa.

Täytyy kyllä myöntää, että jos miljoona vuotta ennen kristusta olivat typykät läheskään samaa tasoa kuin tässä elokuvassa, ei ole mikään ihme että ihminen jos toinenkin sikisi tähän maailmaan. Naisten sääret on luonnollisesti ajeltu, samoin kainalot, joten kyllä Tumakin sun muiden luolamiesten on kelvannut. Tosin olin näkeväni yhdellä "hyvän" heimon miehistä jopa pulisongit, joten ota tuosta nyt sitten selvää.

One Million Years B.C. [3]
One Million Years B.C. [4]

Mikään realismin ylistys One Million Years B.C. ei siis ole, mutta se mikä menetetään tyylirikoilla, korvataan hienolla tunnelmalla, ja ah' niin perinteisillä erikoistehosteilla. On kokonaan toinen asia katsoa Spielbergin tietokonesysteemejä, kuin kunnon stop motion -tekniikalla ja kameratrikeillä saavutettuja dinoja. Näissä otuksissa on munaa, eivätkä tehosteet ole edes pahasti päässeet vanhenemaan - yhtä lintuepisodia lukuun ottamatta.

Musiikki ja kuvaus toimivat molemmat loistavasti, ja vaikka elokuva on välillä sitä perinteistä "tässä näet lavasteet" -tasoa, häikäisee se toisinaan visuaalisuudellaan. Tarinaakaan ei ole sen pahemmin kaunisteltu, joten suuhun jää kertakaikkisen hyvä maku: toimii elokuvana, mutta toimii myös kalkkunana. One Million Years B.C. poiki joukon epävirallisia jatko-osia - Prehistoric Women (1967), When Dinosaurs Ruled the Earth (1970) ja Creatures the World Forgot (1971).

***½-
© Jari Mustonen, julkaistu: 25.7.2003
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (3)
 JLTPJM
  3.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.96/5.00 (14)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (4)
25%
One Million Years B.C. (1966)  One Million Years B.C. (1966)Miljoona vuotta eKr.