Caroline Munro

Tetsuo II: Body Hammer (1992)


Tetsuo II: Body Hammer #1 Tetsuo II: Body Hammer #2

Tetsuo II: Body Hammer kertoo liikemiehestä (Tomoroh Taguchi), joka elää tavallista rauhallista elämäänsä kunnes yhtenä päivänä hänen poikansa kidnapataan. Ensin hänet valtaa epätoivo, mutta lopulta hän kirjaimellisesti naksahtaa, kun hän näkee oman poikansa räjähtävän riekaleiksi. Lapsuuden julmat muistot alkavat vainoamaan häntä, ja jouduttuaan pian itsekin pahantekijöidensä käsiin, biologiaa vääristävien kokeiden koekaniiniksi, muuttuu hän eläväksi aseeksi, metallin ja lihan hybridiksi, jota ei pysäytä enää mikään.

Tetsuo II: Body Hammer [1]
Tetsuo II: Body Hammer [2]

Shinya Tsukamoton Tetsuo: The Iron Manin (1988) jatko-osan kuvasto on kauttaaltaan synkeää. Auringosta ei ole edes kuultu tässä pätkässä, jonka hallitsevia värejä ovat tummansininen ja punainen. Tunteet ovat täysin turhia: aikuiset tappavat ja lapset tappavat. Kaikki ihmiset ovat yhteiskunnan alistamia tuotantokoneita, mitä ajatusta Tsukamoto alleviivaa teollisten ihmisten yhdennäköisyydellä. Kaupungit Tsukamoto niin ikään näyttää tyhjinä ja kylminä hautomoina, joiden vastakohtana toimii loppupuolella esiin työntyvä mieltä rauhoittava aavikko.

Ilmeisesti elokuvan voima entisestään tehostuisi, mikäli olisi viettänyt pidemmän ajan elämästään Japanissa, Tsukamoton kotimaassa, jossa ura on kaikki kaikessa ja epäonnistuminen työssään tietää sosiaalista eristäytymistä. Ei siis mikään ihme, että Tetsuo II: Body Hammer, kuvaa anarkiaa puettuna ihmislihaan; ja kaikki, jotka ovat joskus pelanneet R. Talsorian Gamesin julkaisemaa roolipeliä Cyberpunk 2020 (1990), tietävät mitä tässä kohdassa tarkoitetaan sanalla anarkia: täydellistä mielen ja yhteiskunnan tuhoa.

Tetsuo II: Body Hammer [3]
Tetsuo II: Body Hammer [4]

Monet arvottavat Tsukamoton ohjaaman alkuperäisen Tetsuon tätä jatko-osaa paremmaksi, kun taas toisille juuri Tetsuo II: Body Hammer on se suurempi inspiraation lähde. Mielipiteitä on monia, mutta jos ei muuta, niin jälkimmäinen osa ainakin näyttää paremmalta. Sillä toisin kuin ensimmäisessä Tetsuossa - jossa oli käytössä vain Tsukamoton omat säästöt ja paikalliselta videoliikkeeltä saatu sponsorituki - oli jälkimmäisessä käytössä jo parikymmenkertainen budjetti.

Elokuvaa leimaa kaikkialta läpi tunkeutuva kriittisyys ja raadollisuus. Aika harvassa elokuvassa on pamautettu lapsi riekaleiksi tai kuvattu yhtä intensiivisesti tappamisen aiheuttamaa nautintoa kuin tässä. Terveitä ihmisiä ei ole lainkaan: on vain alistettuja, tukahdutettuja ja mielipuolisia yhteiskunnan luomia raatoja. Sattumien kautta Tetsuo II: Body Hammer onkin todella ajankohtainen elokuva nyt, kymmenen vuotta valmistumisensa jälkeen. Muutamaa hienoa loppupuolen kohtausta katsoessaan on vaikeaa olla muistamatta viime vuosien lukuisia lööppejä koulussa tapahtuneista ampumavälikohtauksista, tai lapsista, jotka ovat räimineet vanhempansa taivaaseen.

Tetsuo II: Body Hammer [5]
Tetsuo II: Body Hammer [6]

Kokonaisuutena Tetsuo II: Body Hammer on yhä pienimuotoinen, ja siksi varsin intensiivinen elokuva, jonka luulisi uppoavan ainakin kaikkiin ensimmäisen osan ja David Cronenbergin Videodromen (1983) ystäviin. Pienuudestaan huolimatta sen palanpainikkeeksi sopii hyvin pullollinen raakaa giniä ja sen jälkeistä olotilaa voi tasoitella saksalaisella teollisuusmetallilla, kuten :wumpscut:in "Kriegillä".

Huhut tosin kertovat Tsukamoton suunnittelevan jo Tetsuon kolmatta osaa, joten ehkä vielä jonain päivänä nähdään se ultimate Tetsuo, jossa kuvasto saa sen niin kovasti kaipaamat megalomaaniset mittasuhteet.

***½-
© Jari Mustonen, julkaistu: 12.8.2003
keskiarvo
toimitus
3.39/5.00 (9)
 JSSMTPJMKKJM*MMMK*PI
  3.0 3.0 3.0 3.5 5.0 4.0 2.0 3.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.24/5.00 (23)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  14 (46)
30%
Tetsuo II: Body Hammer (1992)  Tetsuo II: Body Hammer (1992)