Caroline Munro

Schiave bianche: violenza in Amazzonia (1985) :: Amazonia: The Catherine Miles Story

Amazonia

aka Cannibal Holocaust 2: The Catherine Miles Story; Captive Women VII: White Slave; Forest Slave; White Slave

Schiave bianche: violenza in Amazzonia #1 Schiave bianche: violenza in Amazzonia #2

Kauan kannibaalielokuvien kulta-ajan jälkeen ilmestynyt Amazonia: The Catherine Miles Story kertoo väitettyyn tositapaukseen perustuvan tarinan nuoresta naisesta, joka joutui pitkäksi aikaa vangiksi viidakkoon alkuasukkaiden ensin murhattua hänen vanhempansa. Elokuvan tarina etenee oikeuden edessä syytettynä olevan Catherine Milesin (Elvire Audray) kertojaäänen saattelemana ja kuvaa Catherinen erittäin ristiriitaista suhdetta Guanira-alkuasukasheimon jäseneen Umukaihin (Álvaro Gonzáles), joka toisaalta on hänen pelastajansa ja suojelijansa, mutta toisaalta myös hänen vanhempiensa oletettu murhaaja.

Schiave bianche: violenza in Amazzonia [1]
Schiave bianche: violenza in Amazzonia [2]

Umukai rakastaa Catherinea, mutta on kuitenkin sidoksissa heimonsa lakeihin ja ympäröivään kulttuuriinsa. Siinä missä Catherine pakon edessä mukautuu ja oppii hiljalleen ymmärtämään uutta kulttuuriympäristöään, myös heimolaiset kuvataan poikkeuksellisesti ajoittain inhimmillisinä olentoina, jotka pystyvät toimimaan ja ajattelemaan myös omilla aivoillaan. Heimolaiset kunnioittavat muinaisia lakejaan ja ovat valmiita jopa kuolemaan niiden vuoksi, jotta heidän kunniansa säilyisi. Tästä huolimatta esim. Umukai on lopulta kykeneväinen jättämään asemansa pääkallonmetsästäjänä ja toimimaan yksilönä henkilökohtaisesti oikeiksi kokemiensa asioiden puolesta. Catherinen elämää eteenpäin vievä voima on taasen kosto ja isänsä hänelle viisauksien muodossa opettama halu elää ja periksiantamattomuus mahdottomiltakin tuntuvissa tilanteissa. Totuus ei ole kuitenkaan lopulta niin yksinkertainen kuin miltä se aluksi vaikuttaa. Elokuvan sanomaksi, jos sellaista tämän tyylin elokuvista kukaan edes etsii, nouseekin, ettei länsimaisen kulttuurin ja kristinuskon ulkopuolinen ole pahaa, vaan päinvastoin, joskus kaikki pahuus onkin peiteltynä juuri oletetun sivistyksen alle.

Schiave bianche: violenza in Amazzonia [3]
Schiave bianche: violenza in Amazzonia [4]

Elokuvalla on hetkensä verrattuna genren huonoimpiin edustajiin. Eikä vähiten toimivan, vaikkakin kliseisen kehystarinansa ja pelkkien roska-arvojen yläpuolelle nousevan sanomansa muodossa. Lisäksi tavanomaiset, mutta oikeissa kohdissa käytetyt luontokuvaukset yhdistettynä musiikkiin tuovat elokuvan rakenteeseen juuri sitä monipuolisuutta ja herkkyyttä mitä monista vastaavista elokuvista puuttuu. Elokuvan juoneen on selvästi panostettu pelkkää tarinan gorekohtauksesta seuraavaan kuljettamista enemmän. Näin ollen sen huipentumiksi eivät jää pelkästään säästeliään harkitusti, mutta genreen kuuluvan julmasti näytetyt verimässäilyt, vaan elokuvan voisi kuvitella katsovansa jopa pelkän juonenkin takia.

Versioinfo (19.8.2003):

Elokuvaa levitetään myös Cannibal Holocaust 2 -nimellä, jota varten siitä on olemassa myös erilainen alkutekstiversio. Castlen julkaisema Suomi-kasetti on leikattu, joten se kannattaa jättää väliin. DVD-julkaisuista leikkaamaton on ainakin Japan/Italian Shockin R0-julkaisu (1.33:1) sekä saksalainen Astron julkaisu (1.66:1).

***--
© Juha Pyykönen, julkaistu: 19.8.2003
keskiarvo
toimitus
2.33/5.00 (6)
 JSSMJMJM*JPMM
  3.0 3.0 1.5 1.5 3.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.31/5.00 (13)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -8 (11)
73%
Schiave bianche: violenza in Amazzonia (1985)  Schiave bianche: violenza in Amazzonia (1985)White Slave