Caroline Munro

Caligola: La storia mai raccontata (1982) :: Caligula: The Untold Story

aka Caligula II: The Untold Story; Emperor Caligula; Emperor Caligula: The Garden of Taboo; Imperatore Caligula, L'; The Emperor Caligula: The Untold Story

Caligola: La storia mai raccontata #1 Caligola: La storia mai raccontata #2

Caligulan rip-offaaminen lienee tuottanut tavallista suurempia vaikeuksia, alkuperäisteosta kun on vaikea ylittää seksin ja väkivallan määrässä. Jopa sexploitaatiolegenda Joe D'Amato on tyytynyt tekemään omasta versiostaan Caligula: The Untold Story harmillisen tavanomaisen elokuvan, vaikka juuri kaikkien mahdollisten rajojen rikkominen olisi ollut ainoa tapa, millä elokuva olisi voinut edes jollain tasolla nousta upean alkuperäisteoksen yläpuolelle.

Hirveän yhtenäistä juonta elokuvaan ei ole kirjoitettu enempää kuin mitä yksittäisten kohtausten yhdessä pitäminen vaatii, joten en ala sitä tässä sen suuremmin kertaamaan. Caligula (David Brandon) on joka tapauksessa vallassa ja rakastuu orjanaiseen (D'Amaton Emanuelle-leffojen tähti Laura Gemser) tietämättä, että tämä on itse asiassa saapunut palatsiin salamurhaamaan hänet. Samalla myös hallitsijansa valtaa pelkäävät senaattorit valmistelevat Caligulan poistumista elävien kirjoista, vaikka eivät tunnukaan saavan mitään konkreettista aikaiseksi. Muu sisältö koostuu sitten heikosti juoneen liitetyistä kohtauksista, joissa Caligula outojen päähänpistojensa seurauksena joko raiskaa tai kiduttaa ihmisiä, jotka ovat jollain tavalla häntä vastustaneet.

Caligola: La storia mai raccontata [1]
Caligola: La storia mai raccontata [2]
Caligola: La storia mai raccontata [3]

Varsin ymmärrettävästi kukaan ei ole suostunut lahjoittamaan D'Amatolle kummoistakaan budjettia, minkä seurauksena elokuva tapahtuu turhan suurilta osin joko melko hyvin lavastetuissa huoneissa tai jossain muissa sisätiloissa, mikä tuo elokuvaan ajoittain hieman klaustrofobisen tunnelman. Toisaalta sisäkohtauksissa syntyy sentään jonkinlainen tunnelma siellä olemisesta, ulkokohtaukset taas näyttävät jossain puistossa kuvatuilta ja heikentävät elokuvan uskottavuutta aina kuvaan astuessaan. Ehkä toimivampi idea olisi ollut näiden kohtausten varastaminen jostain muusta elokuvasta, jotta tarinaan olisi saatu puhallettua edes jonkinlaista historian tuntua. Minkäänlaista vilkkaasti liikennöityä Roomaa ei nimittäin nähdä edes vilaukselta, vaan kaikki ulos sijoitetut kohtaukset ovat todella autioita.

Vaikka eipä noilla asioilla niin hirveästi merkitystä ole, eihän kukaan D'Amaton elokuvia kuitenkaan niiden elokuvallisten arvojen takia katsele. Paljon suuremman pettymyksen aiheuttaa se, että Caligula: The Untold Story ei edes yritä ylittää alkuperäistä elokuvaa missään suhteessa. On tietysti selvää että halvalla tehty rip-off ei kilpaile alkuperäisen kanssa puhtaasti laadukkaana draamana, mutta se että Joe-setä ei ole ottanut aiheesta juuri mitään irti näin sleaze-mielessä, on jo paljon ikävämpää. Elokuvan juoni -ja väkivaltakohtausten väliin jäävät tyhjät kohdat on täytetty softcorella (tietääkseni myös hardcore -versio on olemassa), mikä käy erittäin nopeasti erittäin tylsäksi. Myöskään väkivaltajaksot eivät ole aivan maineensa veroisia, vaikka mukana onkin joitain erittäin ilkeitä ideoita, joista mainittava on ainakin heti elokuvan alussa tuleva miehen tarkoituksellinen halvaannuttaminen sekä kielen irti leikkaaminen miekalla.

Caligola: La storia mai raccontata [4]
Caligola: La storia mai raccontata [5]
Caligola: La storia mai raccontata [6]

Odottamatonta kalkkunahupia tarjoaa kohtaus, jossa gladiaattorit joutuvat mätkimään toisiaan verisesti sisätiloissa, kun budjetti ei ole antanut periksi minkäänlaiselle areenalle. Toinen hupaisa kohtaus ja suurin piirtein ainoa kohtaus, jossa on yritystä jonkinlaiseen suurempaan sensaatiohakuisuuteen ilmaantuu, kun keskelle Caligulan softcore-orgioita talutetaan hevonen, jota joku nainen sitten alkaa innoissaan (kyljestä) sivelemään. Eläinpornon suuntaan vihjaileva kohtaus loppuu kuitenkin jo hyvissä ajoin ennen kuin mitään ehtii tapahtua, mikä tekee kohtauksen kaikissa artikkeleista saamasta huomiosta melko käsittämättömän.

Cain on Caligulana melko mitätön eikä saa sinänsä erittäin mielenkiintoiseen henkilöön oikein minkäänlaista elämää, ja sama vaatimattomuus jatkuu oikeastaan kaikessa muussakin. Elokuvan draamapuolta vaivaa juonen hajanaisuus ja kunnon budjetin puute, sleazea etsiville ohjaajan ura tarjoaa paljon antoisampaakin nähtävää. Kyllä D'Amaton kaltaisen miehen olisi pitänyt tehdä tästä aiheesta huomattavasti kiinnostavampi leffa, vaikka kyseessä oikeastaan ihan katsottava tekele onkin.

***--
© Teijo Haavisto, julkaistu: 20.8.2003
keskiarvo
toimitus
2.67/5.00 (3)
 JSJMTH
  2.5 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.83/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (8.12.2010 16:16:20)
user avatar heeii.. olen ihan saletti että olen nähnyt ja omistanut tästä joskus ronskin h/c-version, jossa mainittu heppa ja lihava emäntä-kohtauskin sisälsi vähän enemmän kuin pelkkää sivelemistä..
Paska leffahan silti.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa