Caroline Munro

La casa dell'esorcismo (1973) :: The House of Exorcism

aka El diablo se lleva a los muertos; Il diavolo e i morti; Lisa and the Devil; Lisa e il diavolo; Der Teuflische; The Devil and the Dead

La casa dell'esorcismo #1 La casa dell'esorcismo #2

Genre

Tämä on siis se pahamaineinen Manaaja -rip-off joka syntyi, kun tuottaja Alfred Leone päätti pistää uuteen uskoon Mario Bavan elokuvan Lisa e il diavolo. Bavan alkuperäinen ohjaus vaatisi kokonaan oman arvostelunsa päästäkseen oikeuksiinsa joten todettakoon tässä pelkästään, että se on kaunis ja omaperäinen teos, lähes surrealistinen yhdistelmä kartanodraamaa, mustaa huumoria ja verisiä murhia. Alkuperäisteoksesta mukaan on kelpuutettu joitain pätkiä elokuvan alusta sekä lähes tunti kartanoon sijoitettuja puhe- ja murhakohtauksia. Loput materiaalista on kuvannut tuottaja itse ja ne sisältävät elokuvan "juonena" toimivan osuuden, jossa alkuperäisteoksen tähti Elke Sommer joutuu demonin riivaamana sairaalaan ja saa vieraakseen sen pakollisen pappihahmon (Robert Alda), joka yrittää karkottaa paholaisen hänestä. Bavan teoksen pätkät on liitetty mukaan Sommerin suulla höpöttövän demonin muistelmina, eivätkä missään nimessä muodosta tässä muodossaan minkäänlaista järkevää tarinaa.

Leonen kuvaamat pätkät ovat tasoltaan aivan hirveää kuraa onnistuen olemaan surkeampia kuin yhdessäkään aiemmin näkemässäni Manaaja-kloonissa. Kaikki William Friedkinin mestariteoksen kuuluisimmat ideat on kopioitu mukaan äärimmäisen huonosti: Sommer ei onnistu oksentamaan vihreää limaa kuin muutaman desilitran, demonin ilmeisesti pelottavaksi tarkoitettu ääni on pahasti epäonnistunut ja jopa ne pakolliset herjaukset ovat vaisumpia kuin alkuperäisessä. Lisa and the Devilin juonesta ei saa tästä versiossa kummoistakaan käsitystä ja aina silloin tällöin kuvaan ilmaantuvat manauskohtaukset rikkovat huonoudellaan sen vähänkin tunnelman, joka Bavan kuvaamiin otoksiin on tässä versiossa jäänyt. Ainoastaan uusi loppuratkaisu jossa pappi päättää mennä manaamaan koko kirotun kartanon tavoittelee jonkin asteista kauhutunnelmaa, mutta tuolloin on jo liian myöhäistä.

Piiskaa ansaitsisi Leonen lisäksi myös Sommer, jolla ei ole ollut kanttia kieltäytyä uuden version pääosasta, vaan hän on vapaaehtoisesti lähtenyt mukaan pilaamaan uransa huippuhetkeä. Periaatteessa The House of Exorcism kyllä ansaitsisi puolitoista tähteä Bavan kohtausten tyylikkyyden takia, mutta koska nekin pääsee näkemään paljon helpommin ostamalla Lisa and the Devilin, niin jääkööt antamatta.

*----
© Teijo Haavisto, julkaistu: 23.8.2003
keskiarvo
toimitus
2.38/5.00 (4)
 JSSMTHMM
  2.0 3.5 1.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
1.65/5.00 (10)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -4 (17)
0%
La casa dell'esorcismo (1973)  La casa dell'esorcismo (1973)The House of Exorcism