Caroline Munro

O exorcismo Negro (1974) :: The Bloody Exorcism of Coffin Joe

aka Black Exorcism of Coffin Joe

O exorcismo Negro #1 O exorcismo Negro #2

Hirveä pettymys. Coffin Joe on edelleen yksi elokuvamaailman hienoimmista antisankareista ja Marinsin tyylitajua hänen parhaimmissa teoksissaan ei voi kiistää, mutta The Bloody Exorcism Of Coffin Joessa ei ole juuri mitään tehty oikein.

Juoni on vain hieman idearikkaampi kuin useimmissa Manaajan innoittamissa elokuvissa; suosittu elokuvaohjaaja José Mojica Marins (Marins) päättää ottaa hieman etäisyyttä elokuvan tekoon ja lähtee viettämään joulua sukulaistensa luokse. Paikan päällä ei kuitenkaan ole kaikki kunnossa, vaan yliluonnolliset ilmiöt kiusaavat koko perhettä ja pian pahat henget riivaavat myös päähenkilöiden ruumiit. Marinsille paljastuu, että perheen äiti on käynyt epätoivoissaan kauppaa paikallisen noitanaisen kanssa ja luvannut vastapalvelukseksi tämän tekemistä palveluksista naittaa tyttärensä noidan valitsemalle miehelle, joka on tietysti Coffin Joe.

O exorcismo Negro [1]
O exorcismo Negro [2]

Lähtökohdat kunnon kauhulle ovat siis varsin hyvät, mutta tuottajien vaatimuksesta ohjaajalle tyypillinen maanpäällinen helvetti jää tällä kertaa tapahtumatta, elokuva kun on pyritty suuntaamaan mahdollisimman suurelle yleisölle. Tämä taas on johtanut teoksen lähes kestämättömään tylsyyteen, kun katsojaa yritetään pelotella jo aikoja sitten kliseiksi muodostuneilla liikkuvilla huonekaluilla ja hyllystä ihmisten päälle lentelevillä kirjoilla. Muutamassa kohtauksessa Marins onnistuu saavuttamaan jonkinlaisen tunnelman omaperäisillä kuvakulmillaan ja esimerkiksi ensimmäisen riivauskohtauksen alku on todella iskevä, mutta nämäkin muutamat helmet hautautuvat pian muuten täysin mitättömän sekoilun alle.

O exorcismo Negro [3]
O exorcismo Negro [4]

Edes Coffin Joen ilmestyminen elokuvan loppupuolella ei onnistu nostamaan filmin tasoa, sillä aikaisemmista teoksista poiketen miehelle ei ole kirjoitettu minkäänlaista hillitöntä monologia julistettavaksi, vaan tämä tyytyy olemaan vain kalpea varjo At Midnight I'll Take Your Soulin loistostaan. Marinsin ja hänen luomuksensa kohtaamisen dramatiikkaa vähentää kummasti myös epäonnistunut kuvaus, jossa kamera on koko ajan jommankumman selän takana, jottei katsoja huomaisi Coffin Joen esittäjän vaihtumista silloin kun Marins itse näkyy kuvassa.

Versioinfo (23.8.2003):

Lopullisesti teoksen tuhoaa surkea ulkoasu, sillä ainakin Something Weird Videon versiossa elokuvan värikuvaus koostuu lähinnä oranssin eri sävyistä. Mustavalkoisena tai kunnon väreissä tämä olisi voinut olla edes vähän siedettävämpi, mutta eipä silloinkaan voitaisi puhua katsomisen arvoisesta elokuvasta.

*----
© Teijo Haavisto, julkaistu: 23.8.2003
keskiarvo
toimitus
1.63/5.00 (4)
 JSTHMMPI
  1.5 1.0 2.5 1.5
keskiarvo
lukijat i
1.67/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
amato kommentoi (18.10.2009 02:36:05)
user avatar Tuli pitkästä aikaa katottua. Aika löysähän tää tosiaan on, vähiten vimmaisin katsomistani Coffin Joe`ista, mutta on tässä jotain mystistä menoa varsinkin roskapuolella: Joulukuusi muuttuu käärmeitä viliseväksi viidakkopuuksi, puutarhuri sekoaa ja tekee kukista atraimen pihamaalle jne. Ei siis kovin hurjaa, mutta ihan kivan, kekseliään(?) kökköä. Suhtmukava suttuinen krapulapala. Pari-kolme pojoa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa