Caroline Munro

Hollywood Chainsaw Hookers (1988)

aka Hollywood Hookers; Mit Motorsägen spaßt man nicht

Hollywood Chainsaw Hookers #1 Hollywood Chainsaw Hookers #2

Hollywood Chainsaw Hookers on epäilemättä Fred Olen Rayn, tuon nykyajan Roger Cormaniksikin nimitetyn ohjaajan, yksi kuuluisimmista ohjauksista. Rayn tavaramerkkinä on ollut alusta lähtien halvalla tehdyt b-elokuvat, joiden parhaina ja halvimpina erikoisefekteinä toimivat alastomat naiset. Hollywood Chainsaw Hookers ilmestyi Rayn tuotannon kulta-aikana eli 80-luvun lopulla, jolloin pientekijöiden elintila videomarkkinoilla oli vielä taattu. Tuohon samaan kulta-aikaan sijoittuvat myös Rayn ja hänen ohjaajakollegansa David DeCoteaun pari muutakin Scream Queens -klassikkoa, kuten Sorority Babes in the Slimeball Bowl-A-Rama (1987), Nightmare Sisters (1987) ja Beverly Hills Vamp (1988).

Hollywood Chainsaw Hookers [1]
Hollywood Chainsaw Hookers [2]

Elokuvan keskushahmona on vanhojen klassikkodekkarien tyyliin yksityisetsivä Chandler (Jay Richardson, yksi Rayn luottonäyttelijöistä), joka on palkattu etsimään kadonnutta tyttöä (Linnea Quigley). Samaan aikaan kun Chandler etsii tyttöä alkaa kaupungissa tapahtua omituisia paloittelutapauksia, joita poliisi pitää pelkkinä vahinkoina! Totuus selviää kuitenkin katsojille pian, sillä seuraavassa ja kenties elokuvan nautittavimmassa kohtauksessa Mercedes-niminen huora (Michelle Bauer) houkuttelee pahaa-aavistamattoman rakennustyöläisen asunnolleen. Mercedes luo tunnelmaa laittamalla soimaan Elvistä (Erittäin tarttuva kappale, joka soidessaan tuo aina mieleeni tämän elokuvan ja juuri tämän kohtauksen) alkaen tanssia ja riisua vaatteitaan musiikin tahdissa. Kun Michelle Bauerin todella kiinteä ja muodokas vartalo on saatu viimeistäkin senttiä myöten kokonaan paljastettua on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Rakennustyölaisen sulkiessa silmänsä ja odottaessa nautinnollista hetkeä, Mercedes peittääkin muovilla hiuksensa ja rakkaan Elvis-taulunsa, etsien samalla kaapista käsiinsä moottorisahan! Ja mikä onkaan Mercedeksen nautinnon määrä, kun kangistunut rakennustyöläinen tajuaa vihdoin kohtalonsa moottorisahan pärähtäessä käyntiin ja upotessa syvälle värisevään lihaan. Verta ja irtoelimiä roiskuaa litrakaupalla alastomalle Mercedeksen vartalolle, mutta siitä ja miehen hiljalleen heikkenevistä kauhunhuudoista välittämättä moottorisaha saa tehdä työnsä sotkuiseen loppuun saakka.

Monien vaiheiden jälkeen Chandler paikallistaa etsimänsä tytön ja huomaa olevansa tekemisissä muinaisen moottorisahoja palvovan kultin kanssa, jonka johtajana toimii salaperäinen muukalainen (Gunnar "Leatherface" Hansen!). Lopullinen kohtaaminen tapahtuu kultin piilopaikassa, jossa katsojaa hämmästytetään mm. Linnea Quigleyn vartalomaaliin pukeutuneena suorittamalla kahden moottorisahan neitsyttanssilla sekä näyttävällä Linnean ja Bauerin moottorisahakaksintaistelulla!

Hollywood Chainsaw Hookers [3]
Hollywood Chainsaw Hookers [4]

Elokuva on tehty kengännauhabudjetilla ja se luonnollisesti näkyy lopputuloksessa. Elokuvan viihdyttävyys- ja roska-arvot ovat kuitenkin kohdallaan ja sen parissa viettää aikaansa mielellään useaankin kertaan. Ja vaikka elokuvan käsikirjoitus ei olekaan mitään huippuluokkaa, muutamat onlinerit ja dekkariperinteestä matkittu dialogi ovat erittäin osuvia ja hauskoja. Elokuvan gore on lähinnä toteutettu heittelemällä verta ja irtojäseniä ilmaan ja näyttelijöiden päälle, mutta sen toimivuuden voi päätellä siitä, että esim. Englannissa elokuva jäi sensuuriviranomaisten hampaisiin. Elokuvasta poistettiin kohtauksia ja elokuvan UK-kasetin kanteen Chainsaw-tekstin tilalle vaihtui ilmeisesti jonkun mielestä vähemmän painajaisia aiheuttavana pelkkä kuva moottorisahasta. Halpisvideosukupolven kuuluisimmat Scream Queenit ja Rayn luottonaiset, lapsenkasvoinen Linnea Quigley (Savage Streets, The Return of the Living Dead) ja uhkean kaunis Michelle Bauer ovat tässä elokuvassa parhaimmassa vireessään. Heidän (tai muunkaan näyttelijäkaartin) roolisuoritukset eivät ehkä kanna kovinkaan pitkälle, mutta ei heitä sen tähden ole näiden elokuvien pääosiin löydettykään. Kannattaa muistaa myös näiden ihanien naisten joukkoon kolmantena suurena kuuluva Brinke Stevens. Kaikki nämä kolme kuningatarta voit bongata muuten samassa elokuvassa Sorority Babes in the Slimeball Bowl-A-Ramassa.

Versioinfo (28.8.2003):

Elokuvan arvosteluversiona toimi kannestaan sensuroimaton Midnite Moviesin julkaisema UK-VHS, joka on leikkaamaton ja laajakuvaversio. Elokuvasta on julkaistu myös hieman lisämateriaalia sisältävä R1-DVD Retromedia Entertainmentin toimesta.

***½-
© Juha Pyykönen, julkaistu: 28.8.2003
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (4)
 JSSMJP
  2.5 2.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.44/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -5 (10)
50%
Hollywood Chainsaw Hookers (1988)  Hollywood Chainsaw Hookers (1988)