Caroline Munro

Horror Hospital (1973)

aka Computer Killers; Doctor Bloodbath

Horror Hospital #1 Horror Hospital #2

Brittiläinen kauhu- ja exploitaatiotuotanto eli vahvinta kauttaan monen muun maan tavoin 70-luvulla, jolloin Pete Walkerin ja Norman J. Warrenin kaltaiset nollabudjettinerot yhdistivät brittiläisen kylmäkiskoisuuden ja tabloideista tutut englantilaiset perversiot taitavasti ja viihdyttävästi. Anthony Balch ei kuitenkaan ole ohjaajana samaa luokkaa tuplaveiden kanssa, eikä Horror Hospital kaikesta kulttimaineestaan huolimatta ole kovin hyvä esimerkki englantilaisesta osaamisesta. Elokuvan maine tosin osaksi johtui siitä, että se oli vielä 90-luvullakin erittäin harvinainen ja kuten tunnettua elitististen harrastusten parissa keräilykappaleen harvinaisuus on usein synonyymi elokuvan hyvyydelle.

Horror Hospital [1]
Horror Hospital [2]

Elokuva alkaa mainiosti, Jason Jones (Ikkunanpesijän, Autokoulunopettajan jne. mehukkaista paljastuksista tuttu brittisexploitation kuningas Robins Askwith) saa tarpeeksi kaupunkielämän hurjuudesta ja lähtee lepäämään "Hairy Holidays" -nimiseen lomakeitaaseen keskelle kauneinta brittilandea. Matkalla hän törmää Judyyn (Vanessa Shaw), joka on matkalla samaan paikkaan tapaamaan tätiänsä. Vaikka herra Askwith/Jones ei ole mitenkään erityisen charmantti nuorimies, hän saa Judyltä pesää melkein saman tien ja nuorten välille kehittyy suhde. Lomakohde tietysti osoittautuu melkoiseksi pers'läveksi, jota johtaa hullu tohtori Storm (Michael Gough). Selvät ennusmerkit (esim. Tohtorin apulainen on kääpiö) saavat nuoret epäluuloiseksi, mikä on "Hairy Hollydays":n todellinen tarkoitus. No eihän se tietenkään mikään hirveän kiva ole, paikkaan eksyneille nuorille suoritetaan aivoleikkaus, jotta he tottelisivat "tietokoneelta" tulevia tärkeitä käskyjä (esim. heittäisivät voltteja). Kaikelle tälle typeryydelle löytyy kuitenkin selitys, jota en voi paljastaa. Sanotaan nyt vaikka, kaikki liittyy tohtorin nuoruudessaan Helsingissä (kyllä!) viettämään laatuaikaan ja se nostaa elokuvan yhden tähden kategoriasta astetta korkeammalle.

Horror Hospital [3]
Horror Hospital [4]

Näyttelijätyö on, kuten brittiexploitaatiossa yleensäkin, selvästi amerikkalaista/etelä-eurooppalaista riistoelokuvaa pätevampää ja vitun kolean tylsät brittimaisemat tuovat tähän tuotantoon mukavasti tunnelmaa (eivät kuitenkaan yhtä paljon kuin mainio kääpiö). Väkivalta on kotivideotasoa ja seksi nuhruista. Teos muistuttaa hieman Andy Milliganin töitä sillä erotuksella, että se on aika viihdyttävä ja normaalina päivänä ilman pikakelausta loppuun katsottava.

**---
© Antti Tohka, julkaistu: 2.9.2003
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (2)
 JSAT
  2.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
1.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!