Caroline Munro

Beyond Re-Animator (2003)

aka Re-Animator 3

Beyond Re-Animator #1 Beyond Re-Animator #2

Olen aina pitänyt Brian Yuznaa harvoina amerikkalaisen kauhuelokuvan toivoina. Miehen esikoisohjaus Society on modernin kauhun klassikko ja miehen ohjaamat jatko-osat (Bride of the Re-Animator, Return of the Living Dead 3, Silent Night, Deadly Night 4) ovat nekin kelpo tavaraa. Mitään emämunauksia ei hänen urallensa vielä ole sattunut (en tosin ole nähnyt miehen TV:lle ohjaamia Tarzan-elokuvia) ja täten odotukset olivat korkealla Beyond the Re-Animatorin suhteen.

Valitettavasti elokuvan ensimmäinen tunti on todellista rimanalitusta, kehnoa näyttelemistä, typeryyttä, banaaliutta. Tohtori Westiä esittävä Jeffrey Combs on edelleen mies paikallaan, mutta hänen nuorta oppipoikaansa esittävä Jason Barry ja elokuvan kaunotar Elsa Pataky ovat kehnointa b-tasoa.

Beyond Re-Animator [1]
Beyond Re-Animator [2]

Tarina sijoittuu Arkhamin erikoisvankilaan, jota sadistinen vankilapäällikkö Cabrera johtaa rautaisin ottein. Nuori tohtori Philips saapuu ottamaan vastaan vankilalääkärin toimen, mutta taka-ajatuksena hänellä on aloittaa elvytysprojekti vankilassa lusivan Herbert Westin kanssa. Tuliaisena lääkärinlaukusta löytyy ruiskullinen vihreää elämäneliksiiriä. Kalterit eivät ole estäneet Westia jatkamasta kokeitansa hieman pienemmässä mittakaavassa. Hän on huomannut mainiosta Asphyx-elokuvasta tutun ilmiön, siitä, miten kuolleesta vapautuu kuolinhetkellä jotain, tässä tapauksessa sähkökemiallinen uute, jonka pitäisi palauttaa virvoitettu kuollut entiselleen, eikä sekopäiseksi murhaajaksi, kuten aiemmissa osissa.

Asiat kehittyvät verkkaisesti kohti lopun verilöylyä, jolloin Yuzna pääsee taas loistamaan aisaparinsa, efektimestari Screaming Mad Georgen, kanssa sommitellessaan absurdin sadistista verikarnevaalia. Elokuvan loppu on lähes samaa tasoa Societyn orgioiden tai Carpenterin The Thing -elokuvan riehakkaimpien hetkien kanssa. Kekseliään splatterin ja muun mässäilyn yhdistäminen vahvaan tunnelataukseen on jotain, mihin harva genreohjaaja pystyy.

Beyond Re-Animator [3]
Beyond Re-Animator [4]

Lopputulosta katsoessa elokuvan kolmen miljoonan dollarin budjetti tuntuu aivan naurettavan pieneltä, sillä Beyond the Re-Animatorilla on splatterelokuvaksi spektaakkelimaiset puitteet. Valitettavasti vankilayhteisön ja -ympäristön hyödyntäminen on jäänyt todella alkeelliselle ja puhkikulutetulle tasolle. Toisaalta harvoinpa tämän tyyppisistä genreleffoista mitään neronleimauksia on löytynyt. Yuzna ei ole henkilöohjaaja ja siksi parhaat roolisuoritukset tulevatkin sooloilijoilta, Combsilta ja Santiago "Torrente" Seguralta, muu poppoo on normaalia saippuaooppera-naamanvääntäjä -tasoa. Tietysti on aika spedeä arvioida kovin rankalla kädellä elokuvan ns. taiteellista antia, mutta tason olisi kuitenkin pitänyt pysyä ainakin ennallansa, jottei lopputulos olisi ollut pettymys.

**---
© Antti Tohka, julkaistu: 3.9.2003
keskiarvo
toimitus
2.56/5.00 (9)
 JSSMJLATJMKKJM*EMPI
  3.0 3.0 3.0 2.0 2.0 3.0 2.0 2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.56/5.00 (25)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -9 (39)
23%
Beyond Re-Animator (2003)  Beyond Re-Animator (2003)