Caroline Munro

Black Angel (1997)

aka The Black Angel; Kuro no tenshi Vol. 1; Black Angel Vol. 1

Black Angel #1 Black Angel #2

6-vuotias korkea-arvoisen yakuzan tytär Ikko (Riona Hazuki) joutuu todistamaan vanhempiensa raa'an murhan. Mysteerinen Black Angel -nimellä kulkeva nainen (Reiko Takashima) pelastaa Ikon verilöylyn keskeltä ja lähettää tämän turvaan Los Angelesiin. 14 vuotta myöhemmin Ikko ottaa itse Black Angel -lempinimen käyttöönsä, palaa Tokioon kostoretkelle ja lähtee vanhan valokuvan perusteella metsästämään Nogi (Jinpachi Nezu) nimistä yakuzaa, jonka uskoo olevan veriteon takana.

Tähän asti Takashi Ishiin Black Angel jaksaa olla kiinnostava, mutta valitettavasti tämä kaikki tapahtuu jo ensimmäisten 15 minuutin aikana. Elokuvaa on jäljellä vielä puolitoista tuntia, ja katsojan hermot joutuvat kovalle koetukselle lopun kostotarinan madellessa tuskallisen hitaasti eteenpäin.

Black Angel [1]
Black Angel [2]

Ishiitä on yleisesti kehuttu mielenkiintoisten henkilöhahmojen kehittäjänä, mutta Black Angelista ei kiinnostavia hahmoja juurikaan löydy. Erikoisin (itseasiassa ainoa erikoinen hahmo) on Ikon L.A.:sta mukaansa raahaama vajaaälyinen, mutta ketterä japanilaisamerikkalainen yakuza-poika. Kaikkia hahmoja yritetään kyllä kovasti kehittää pitkien draama-jaksojen myötä, mutta kun hahmot eivät alkujaankaan ole kovin kiinnostavia niin näillä jaksoilla ei onnistuta kuin tylsistyttämään katsojat.

Kuten melkein kaikki muutkin Ishiin elokuvat, Black Angel on sekoitus draamaa ja toimintaa, tällä kertaa erityisen draama-painotteisessa suhteessa. Toimintaosuuksia on harmillisen vähän ja monet niistäkin vähistä on toteutettu nopeasti ja halvalla. Joukkoon mahtuu ihan mallikkaitakin kohtauksia, mutta myös aika uskomattomia rimanalituksia. Esimerkiksi suuri osa luodin osumista on toteutettu vain tussaamalla pieni punainen piste osumakohtaan, jos sitäkään. Elokuvan tapahtumapaikkana toimii, kuten Ishiin molemmissa Gonineissa, Tokion Shinjukun alue. Valitettavasti, pienestä budjetista johtuen, lähes kaikki tapahtumat on kuvattu ahtaissa sisätiloissa, joten Tokion kaupunkimaisemat eivät pääse oikein missään välissä kunnolla oikeuksiinsa.

Black Angel [3]
Black Angel [4]

Ishiille ominaiseen tapaan kuvaus ja musiikinkäyttö on toteutettu myös Black Angelissa erinomaisesti. Monastihan tylsätkin elokuvat on onnistuttu tyylikkäällä toteutuksella vetämään ylös keskinkertaisuuden suosta, mutta näin ei valitettavasti käy Black Angelin suhteen. Vaikka elokuva onkin tyylikäs, en löytynyt siitä ainakaan ensikatselulla mitään syvällisempää, ja pelkästään viihde-elokuvaksi se on yksinkertaisesti aivan liian laahaava. Black Angel ei silti kaikista haukuista huolimatta ole huono elokuva, odotin siltä vain jotain ihan muuta ja petyin. Voi hyvinkin olla, että ajan saatossa tämän elokuvan kohdalla käy kuten itselläni aikoinaan Wong Kar Wain Fallen Angelsin (1995) kanssa, eli alkuun pidin leffaa täysin turhanpäiväisenä ja tylsänä, mutta uusintakatselun jälkeen kun ennakko-odotuksia ei enää ollut, näin elokuvan aivan uudessa valossa ja pidän sitä nykyisin yhtenä kaikkien aikojen parhaista elokuvista.

Black Angel [5]
Black Angel [6]

Oli miten oli, Ishiin tuotantoon tutustumattomien ei missään nimessä kannata katsoa tätä ensimmäisenä Ishii-elokuvanaan, mutta varttuneemmille Ishii-faneille tätä voi kuitenkin hienoisella varauksella suositella. Elokuvan suhteen kannattaa tosiaan pitää mielessä, että odotettavissa on todella hidastempoista draamaa, eikä mitään girls-with-guns -actionia.

Versioinfo (6.9.2003):

Mikäli leffan haluaa omistaa, kannattaa se hankkia R1-dvd:nä (Media Blasters/Tokyo Shock -sarja) R2-dvd:n (MIA/Tokyo Bullet -sarja) sijaan. Molemmat versiot ovat leikkaamattomia, mutta USA-dvd:n etuna on anamorfinen kuva.

***--
© Jetro Suni, julkaistu: 6.9.2003
keskiarvo
toimitus
2.63/5.00 (4)
 JSKKJM*MK*
  3.0 2.0 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -2 (6)
33%
The Black Angel (1997)  The Black Angel (1997)Kuro no tenshi Vol. 1