Caroline Munro

La casa 3 (1988) :: Ghosthouse

aka La casa encantada; La maison du cauchemar

La casa 3 #1 La casa 3 #2

Genre

Umberto Lenzin salanimellä Humbrey Humbert (!) tekaisema Ghosthouse on näin periaatteessa The Evil Dead -rip-off, koska Raimin elokuvat julkaistiin Italiassa nimillä La casa ja La casa 2, mutta käytännössä kyseessä on kuitenkin enemmän Amityville-leffoja kopioiva tekele, eli hurjaa kameratyöskentelyä tai kunnon veren lennätystä ei ole luvassa. Elokuvallisilta arvoilta teos kuuluu samaan sarjaan Amityville 3: The Demonin kanssa, eli kohtuullisen hauskaa roskaa, jossa olisi ehkä ollut potentiaalia enempäänkin.

La casa 3 [1]
La casa 3 [2]

Koska kyseessä on mitä suurimmin genren pahimpia kliseitä kierrättävä tekele, pitää elokuvan kummitustalolla olla synkkä menneisyys ja sellainen hankitaan heti elokuvan prologissa, kun nuori tyttö tappaa yliluonnollisilla voimillaan vanhempansa, isää lyödään kirveellä ja peili räjähtää äidin kasvoille. Kummituksina eivät kuitenkaan toimi nuo murhatut ihmiset vaan heidän tyttärensä, jolla on lisäksi apunaan demonisia voimia omaava klovninukke joka myös näyttäytyy taloon uskaltautuville ihmisille, kuin enteillen heidän kuolemaansa.

Triviatietona muuten mainittakoon että Lenzi on kuvannut elokuvan Fulcin The House by the Cemeterystä tutussa talossa, vaikka sitä onkin sisätiloista melko vaikea tunnistaa. Pois tapettavia statisteja elokuvassa edustaa joukko typeriä teinejä, mikä taas lähentää teosta ikävästi teinislasherien suuntaan, vaikka kaikki kuolemat ovatkin selvästi yliluonnollisten voimien tekemiä. Tarinan varsinainen päähenkilö on demonisia radiosignaaleja taloon seurannut radioamatööri, jonka tehtäväksi jää oivaltaa talossa tapahtuvan kummittelun syy, kun turhat sivuhenkilöt on ensin tapettu pois.

La casa 3 [3]
La casa 3 [4]

Ghosthousesta pitäminen riippuu paljolti siitä, mitä elokuvalta odottaa. Italokauhun ystävät tulevat pettymään, sillä kiitos elokuvan takana olevan amerikkalaisen rahoituksen, ei se sisällä minkäänlaista omaperäisyyttä, erityisen verisiä murhia tai edes kovin järjenvastaisia juonenkäänteitä. Amerikkalaistyylisenä roskana teos sen sijaan on paljon nautittavampi sisältäen myös joitain varsin hyytäviäkin kohtauksia kuten miehen tippumisen lattian läpi jonkinlaiseen valkoiseen mönjään (joka syövyttää hänen ihonsa pois) sekä veitsen kanssa riehuvan mustiin pukeutuneen pääkallomiehen, joka ilmestyy kummittelemaan vielä elossa oleville elokuvan loppupuolella.

La casa 3 [5]
La casa 3 [6]

Muutenkin mukana on sen verran paljon viehättävän outoja ideoita ja yksittäisiä hyviä kohtauksia, ettei perijenkkiläinen teinihölmöily pääse kovin pahasti uuvuttamaan. Oudoin ja samalla hauskin idea on tytön kummitteleva klovninukke josta ei saa pahaenteistä tekemälläkään, mutta jonka yllättävät ilmestymiset joka paikkaan ovat kuitenkin kuitenkin jollain oudolla tapaa viehättäviä, varsinkin kun elokuvan ääniraidalla kuullaan aina noiden kohtausten aikana erinomaista demonista jokeltelua. Verisyydessään Ghosthouse painii vain hieman amerikkalaisia tusinatekeleitä raskaammassa sarjassa, pysyen kohtuullisen selvästi R-ratingin rajoissa.

Versioinfo (8.9.2003):

Vipco on julkaissut Ghosthousen hiljattain briteissä dvd-muodossa, joskin täyskuvallisena ja kuulopuheiden mukaan huonolla kuvanlaadulla. Halvemmalla pääse hankkimalla Bad Taste Videon vanhan kasettiversion, joka on sekin leikkaamaton. Bad Taste löytyy myös elokuvan nimellisen jatko-osan brittijulkaisun (La casa 4 aka Ghosthouse II) takaa, ja siitä lisää omassa arvostelussaan.

***--
© Teijo Haavisto, julkaistu: 8.9.2003
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (3)
 SMTH
  2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
1.75/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!