Caroline Munro

Single Action (1998)

aka Simple Action; El Mariachi II

Single Action #1 Single Action #2

Genre

Robert Rodriguezin ohjaama mainio independent-toimintaelokuva El mariachi sai jatkoa jo aikoja sitten Desperadon muodossa. Vaikka nimeä El Mariachi 2 ei missään mainittukaan, oli elokuvilla kuitenkin selvä yhteys. Ohjaajan pallilla istunut Rodriguez vahvisti katsojien käsitykset kitaristin paluusta, vaikka pääosan esittäjä Carlos Gallardo oli vaihtunut myyvempään ja komeampaan Antonio Banderasiin. Gallardohan tosin vierailee Desperadossa Mariachin kaverina. Mahtaako syrjäyttäminen päähenkilön roolista siepannut miestä, kun Espanjasta löytyy DVD El Mariachi II. Ohjannut, tuottanut ja käsikirjoittanut Carlos Gallardo. Pääosassa Carlos Gallardo.

Alkuperäisen onnettomasta kitaristista on nyt tullut kova jätkä. Kitarasalkku tuntuu jääneen menneisyyteen ja ammatti vaihtunut hallituksen agentiksi. Gallardo sopi hyvin antisankarin rooliin, mutta sikaria järsivänä mukacoolina Eastwood-kopiona mies tekee itsestään pellen. Spagettiwesternit ovat saaneet lainata muutakin kuin päähenkilön olemuksen eikä Gallardo kavahda kopioida Rodriguezin ykkösosasta tuttuja jippoja; hidastuksia, nopeutuksia, kuvakulmia, leikkausta ja nopeaa zoomia. Musiikkitaustaa tuntuu vetävän ykkösestä tuttu baarimuusikko halvalla syntikallaan, eikä mariachin kitaraa muisteta näppäillä kuin pariin otteeseen. Juonesta ja muista henkilöistä ei viitsi juuri puhella, on baarissa työskentelevää tyttöstä, jonka päähenkilö kellistää, sekä naisten ja tappajien ympäröimää rikollispomoa. Staattiset toimintakohtaukset Gallardo kävelee läpi tulittaen konnat kumoon kuudestilaukeavallaan. Viileän sijaan päähenkilö on kuin pakkasessa jäätynyt koivuhalko, jonka puolesta ei viitsi edes hävetä. Koko elokuva tuntuu olevan tehty ohjaajan egoa pönkittämään. Onhan poseerauselokuvia tehty ennenkin, mutta niiden viihdyttävyys on tasan tarkaan kiinni päähenkilön karismasta.

Budjetti lienee ollut ykkösosaakin pienempi, ja liki kaikki krediitit kuuluvat espanjankielisille nimille. Halpuutta korostaa melkoisen tökerö dubbaus englanniksi sekä kuvanlaatu, joka vaikuttaa siltä, että filmin sijaan materiaalina on ollut videonauha. Tai sitten DVD on onnistuttu mokaamaan. Loppuyllätys tuleekin vasta lopputekstien, jotka nekin ovat sekoitus espanjaa ja englantia, lopussa. Elokuva on tehty vuonna 1996. Miksi tästä ei olla puhuttu mitään? IMDb paljastaakin elokuvan nimeksi jotain ihan muuta kuin El Mariachi II: Single Action aka Simple Action. Jälkimmäinen on parempi nimi, sillä siinä on sentään toinen sana oikein. Tosiaan, päähenkilömme on (tietty) pysytellyt nimettömänä koko elokuvan ajan, ja lopputekstit mainitsevat roolihahmon nimen Mariachin sijaan Amigoksi. Se, onko elokuvan aidon eksploitaatiohenkinen uudelleennimeäminen El Mariachi II:ksi Gallardon vai espanjalaisen DVD-firman ansiota, jäänee arvoitukseksi.

Ehkä tästä voisi joku kalkkunana jopa saada jotain irti.

Versioinfo (10.9.2003):

Espanjalainen DVD on kuvaltaan heikkolaatuinen ja ääni on joko espanjaksi tai englanniksi, tekstityksiä ei ole edes espanjaksi kirjoitettujen kohtien ajaksi sen enempää kuin merkittäviä ekstrojakaan.

*----
© Mikko Kojo, julkaistu: 10.9.2003
keskiarvo
toimitus
1.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
2.25/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!