Caroline Munro

Tuno negro (2001) :: Black Serenade

aka Black Symphony; Sociedade do Terror

Tuno negro #1 Tuno negro #2

Opiskelijakaksikon toinen puolikas lähtee bailaamaan nörtimmän jäädessä kotiin chattailemaan. Tytön jäätyä yksin hän saa kuulla päiviensä olevan luetut kun tappaja lähettää tytölle videokuvaa tietokoneelle asunnon ulkopuolelta. Henki lähteekin, elokuvissa tappajille erehtymisiä ei satu kuin korkeintaan päähenkilöiden kohdalla. Onkin aika siirtyä vuosi eteenpäin toiseen yliopistoon antamaan vääriä säikkyjä varsinaiselle päähenkilölle.

Jo ensimmäinen kohtaus jatkoineen paljastaa, että espanjalainen Tuno negro ei omaperäisyydellä juhli. Olisivat edes tietokoneet ja webin jättäneet pois. Espanjaa pari sanaa osaavalle elokuvan nimi tuo mieleen mustan tonnikalan, mutta englanniksi nimi on kääntynyt dark minstreliksi. Ei auta toisen kotimaisenkaan käyttö vaan sanakirja on otettava avuksi. Kirjoitusvirhe on tapahtunut joko DVD-firmalle tai Aino Wuollelle, jonka sanakirjasta vuodelta 1979 löytyy "minstre" eli "Kuljeksiva laulaja, trubaduuri, neekeriksi naamioitunut laulaja." Tosiaan, espanjalaiset opiskelijat, jotka ikänsä puolesta olisivat käyttäneet Suomessakin opintotukensa puoli vuosikymmentä sitten, tienaavat lisäansioita jonain paikallisina tiernapoikina. Murjaani sanakirjan vihjeestä huolimatta loistaa poissaolollaan. Ja yksi tällainen pelimanni vaikuttaisi olevan sarjamurhaaja huonojen opiskelijoiden perässä.

Eurooppalaisia elokuvia amerikkalaisiin verrattaessa usein muistetaan mainita vanhan mantereen vapautuneempi suhtautuminen seksiin. Ainoa missä Tuno negro poikkeaakin saastasta, jota kauhuelokuvien nimellä on Kevin Williamsonin takia lähiaikoina markkinoitu, on screamejä ja muita urbaaneja viime kesiä hivenen runsaampi paljaan pinnan määrä. Yksi kohtaus on jo menossa The New York Ripperiksi, mutta hannaa loppumetreillä ja videokameralla kuvaillaan hameiden alle yllättävänkin tarkasti. Väkivaltaa tässä ei ole amerikkalaisten vastineidensakaan vertaa. Espanjalaiset itse ovatkin lätkäisseet ikärajaksi 18, minkä luulisi olevan pahasta tällaiselle nuorisoelokuvalle muuallakin kuin USA:ssa. Olisi minunkin pitänyt tietää paremmin jo kannen perusteella, jossa on tumma hahmo ison veitsen kanssa ja rivissä nuoria ja kauniita näyttelijöiden päitä. Jos krediitit olisi saatu painettua kanteen selvemmin, olisin voinut havaita elokuvan tekemiseen tarvitun kahta ohjaajaa, mikä ei ole koskaan hyvä merkki. Siinä, että juoni ei välttämättä ole kaikkien selvin tahi looginen, Tuno negro seurailee kuitenkin tuttuja eurooppalaisen kauhuelokuvan perinteitä. Tai sitten silmäni eivät ehtineet lukea nopeasti papatetun espanjan käännöstä ruudulta.

Pitkään vaikutti siltä, että Tuno negro malttaisi sentään olla viittailematta muihin elokuviin, mutta toivo oli turha. Pillerikauppias apinoi Pulp Fictionia esitellessään videokoteloihin jemmattuja tabujaan ennen kuin alkaa katsoa videolta Killer Tongueta ja nähdä huonoja tietokone-erikoistehostehalluja. Ei Tuno negro ehkä kuitenkaan ole täysin ilman avuja. Espanjalainen kampus tarjoaa kauniin miljöön ja muutaman kohtauksen valaistus lasimaalausten läpi tuo mieleen Bavan ja Argenton sen verran, että katsoja toivoisi valinneensa jonkun heidän elokuvistaan. Onneksi Abre los ojos tai Los sin nombre ovat kuitenkin osoittaneet, että espanjalainen genre-elokuva ei läheskään aina ole kaulaansa myöten slasherpohjamudassa. Lopputekstit paljastavat yllätyksen, sillä taustalla on jossain vaiheessa soinut Kemopetrolia. Itse en bändiä tunnista, mutta varmaan se on siellä soinut.

Versioinfo (10.9.2003):

Espanjalainen DVD on hyvälaatuinen ja varustettu anamorfisella kuvalla, DD5.1 äänillä ja tekstityksellä englanniksi. Ekstroista ei ilman espanjan kurssia ole juuri iloa.

*½---
© Mikko Kojo, julkaistu: 10.9.2003
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!