Caroline Munro

Ms .45 (1981)

Koston enkeli

aka Angel of Vengeance; Rape Squad; Ángel de venganza; L'Ange de la vengeance; L'Angelo della vendetta; Die Frau mit der 45er Magnum

Ms .45 #1 Ms .45 #2

"Maailma ei ollut enää miesten."

"She's got a big gun, She's gonna make those assholes pay, You fuck with her, She'll blow your ass away", laulaa nimikkoalbumillaan tiukka 80-luvun tyttöbändi L7. Laulun nimi Ms. 45 lainattiin Abel Ferraran saman nimisestä vigilantesta, jossa raiskatun puhekyvyttömän Thanan (Zoë Lund) käteen annetaan nelivitonen tykki. Siitä hetkestä alkaen Thana puhuu luodeilla, jotka iskeytyvät miesten kehoon raivokkaalla voimalla. Itsekin New Yorkin Bronxin kasvattina Ferrara saa aiheesta runsaasti irti ja hän loi erinomaisen väkivaltakertomuksen kaukaisena esikuvanaan Michael Winnerin vigilanteklassikko Death Wish. Ferraran vakiokäsikirjoittaja Nicholas St. John ei tyytynyt pelkästään kopioimaan Winneriä, vaan tarjoaa oman feministisen tarinansa, jonka pääosassa nähdään roolisuorituksellaan kulttimaineeseen ratsastanut Zoë Lund.

Ms .45 [1]
Ms .45 [2]

Ms. 45 kertoo miehiä arastavasta mykästä tytöstä nimeltä Thana, jolla on edessä elämänsä vittumaisin päivä. Päästyään töistä, joutuu hän naamioituneen pikkunilkin raiskaamaksi (Abel Ferrara). Tämäkään ei vielä riitä, sillä kotiin saapuessaan kohtaa hän murtovarkaan, joka haluaa aseella uhaten ensin rahaa ja sitten pesää. Tällä kertaa raiskaus jää puolitiehen ja mies päätyy palasina roskasäkkeihin. Hänen aseensa jää Thanalle, joka yrittää palata entistäkin rikkinäisempänä normaaliin päivärytmiin. Ajatukset kuitenkin harhailevat ja pelko miehiä kohtaan kasvaa, kunnes hän joutuu sattumien kautta fiftarilettisen öykkärin takaa-ajamaksi. Juostuaan itsensä umpikujaan, kaivaa hän hädissään nelivitosen esille, kohottaa sen kohti miehen päätä ja vetää liipasimesta: yksi laukaus, yksi luoti keskelle otsaa. Sanalla sanoen, sillä hetkellä Thanan päässä naksahtaa. Seuraavan lähentelijän ruumiista kaivetaan ulos jo kahdeksan luotia.

Ms .45 [3]
Ms .45 [4]

Kenties miesvihamielisen alavireensä takia elokuvan yllä lepää julma maine. Se on kuitenkin yksi Ferraran onnistuneimmista elokuvista, ja jos jollain, niin Ferraralla rima on korkealla. Ms. 45 kiilaa suoraan samalle viivalle Bad Lieutenantin ja The Addictionin kanssa. Samalla se on Ferraran kumarrus omalle suosikkiohjaajalleen Roman Polanskille, jonka 60-luvun puolenvälin sensaatio Repulsion esitteli meille kauhuvisioita raiskauksesta näkevän Carolen (Catherine Deneuve). Vielä suoremmin elokuva sivuaa Meir Zarchin I Spit on Your Gravea, jossa joukkoraiskattu Jennifer Hill (Camille Keaton) kohtaa Thanan tavoin raiskausten jälkeisen tuskan omassa yksinäisyydessään ennen kuin päättää kostaa. Elokuva ei kuitenkaan lepää pelkästään lainausten ja Ferraran varassa, sillä jälki on kauttaaltaan laadukasta. Kuvaaja James Lemmo on saanut tallennettua komeasti New Yorkin visvaiset kadut sekä Ferraran loihtimat julmat silmille hyökkäävät visiot, joiden taustalla tykyttävät Joe Delian raivoon purkautuvat atonaaliset melodiat. Ja sitten on Zoë Lund.

Ms .45 [5]
Ms .45 [6]

Multitalenttina tunnettu Lund koki oman elämänsä päätepisteen jo 37-vuoden iässä, jolloin hänen sydämensä lopetti yhteistyön pitkän huumeputken jälkeen. Sitä ennen hän ehti nousta maineeseen, mikä sai alkunsa kyseisestä teoksesta. Kieltämättä hänen kehonkielensä on vaikuttavaa katseltavaa. Ensin itseensä sulkeutuneesta Thanasta kuoriutuu kylmäverinen tappaja, minkä jälkeen hän vetää baretin päähänsä ja täyttää viileän tyylikkäästi ilman ruudinsavulla. Hän on myös jumalattoman hyvän näköinen, mikä on osa elokuvan ansaa. Toisen aallon feminismin aatteita mukaillen miehet, jotka ihastuvat häneen ja haluavat luoda valtasuhteen, kuvataan naisia himoitsevina kusipäinä. Riittää, että on mies ollakseen "rikollinen" ja saadakseen kuulan kalloonsa. Feministisenä allegoriana kyse on uhrin nousemisesta itsenäisyyteen ja sittemmin voima-asemaan. Varsinkin Hollywood-juhliin sijoitetussa kliimaksissa Lundin viileys ja Ferraran symboliikka loistaa, kun Thana seisoo voimakkaasti meikanneena ja nunnan kaapuun itsensä verhonneena seinälle ripustetun hämähäkin verkon edessä ja antaa aseensa laulaa. Harmi, että Lundin ja Ferraran välit katkesivat kuvausten jälkeen reiluksi kymmeneksi vuodeksi. Seuraavan kerran he yhdistivät voimansa vasta Bad Lieutenantissa (1992).

Jos haluaa nähdä katutason ahdistuksesta kumpuavan armottoman vigilanten, ei tätä teosta kannata ohittaa. Ms. 45 nousee tylyydellään Väkivallan vihollisten tasolle ja niistä yli, niin mahdottomalta kuin se kuulostaakin.

Versioinfo (päivitetty: 11.5.2020)

Elokuvasta löytyy nykyisin Drafthousen julkaisema leikkaamaton Blu-ray- sekä dvd-julkaisu.

****-
© Jari Mustonen, julkaistu: 12.9.2003
keskiarvo
toimitus
3.64/5.00 (7)
 JSSMTPJMJM*MHEM
  4.0 4.0 4.0 4.0 3.5 4.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
4.18/5.00 (17)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  30 (46)
65%
Ms .45 (1981)  Ms .45 (1981)Koston enkeli  

kommentit

odota...
Meller kommentoi (26.10.2011 10:35:44)
user avatar Tilanne on leikkaamattoman DVD:n saatavuudessa muuttunut sitten artikkelin kirjoittamisen. Ranskassa Seven 7 Films on laittanut ulos muutama vuosi takaperin leikkaamattoman unrated-version, joka omasta hyllystäkin löytyy - painos tosin taitaa olla loppu.
Tätä kirjoittaessa Ranskan Amazon kaupittelee 2010 ulos tullutta uutta julkaisua, julkaisijaksi merkattu Mep Studio, leikkauksista tai leikkaamattomuudesta ei mitään havaintoa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa