Caroline Munro

Ms .45 (1981)

Koston enkeli

aka Angel of Vengeance; Rape Squad; Ángel de venganza; L'Ange de la vengeance; L'Angelo della vendetta; Die Frau mit der 45er Magnum

Ms .45 #1 Ms .45 #2
IMDb

"She's got a big gun, She's gonna make those assholes pay, You fuck with her, She'll blow your ass away", laulaa nimikkoalbumillaan tiukka 80-luvun tyttöbändi L7. Laulun nimi Ms. 45 lainattiin Abel Ferraran saman nimisestä vigilantesta, jossa raiskatun puhekyvyttömän Thanan (Zoë Lund) käteen annetaan nelivitonen tykki. Siitä hetkestä alkaen Thana puhuu luodeilla, jotka iskeytyvät miesten kehoon raivokkaalla voimalla. Itsekin New Yorkin Bronxin kasvattina Ferrara sai aiheesta runsaasti irti ja loi erinomaisen väkivaltakertomuksen kaukaisena esikuvanaan Michael Winnerin legendaarinen vigilanteklassikko Death Wish. Onneksemme Ferraran vakkarikäsikirjoittaja Nicholas St. John ei tyytynyt pelkästään kopioimaan Winneriä, vaan loi oman feministisen kertomuksensa, jonka pääosaan saatiin huikeaan maineeseen tällä elokuvalla ratsastanut Zoë Lund.

Ms .45 [1]
Ms .45 [2]

Kuten todettua, kertoo Ms. 45 miehiä arastavasta mykästä tytöstä nimeltä Thana. Hänellä on edessään elämänsä vittumaisin päivä. Kun hän lähtee töistä kotiin, joutuu hän naamioituneen pikkunilkin raiskaamaksi (Abel Ferrara). Aivan kuin tuo ei olisi jo tarpeeksi, löytää hän kotiin saapuessaan murtovarkaan, joka haluaa aseella uhaten ensin rahaa ja sitten pesää. Tällä kertaa raiskaus jää puolitiehen ja mies päätyy palasina roskasäkkeihin. Hänen aseensa jää Thanalle, joka yrittää palata entistäkin rikkinäisempänä normaaliin päivärytmiin. Ajatukset kuitenkin harhailevat ja pelko miehiä kohtaan kasvaa, kunnes hän joutuu sattumien kautta fiftarilettisen öykkärin takaa-ajamaksi. Juostuaan itsensä umpikujaan, kaivaa hän hädissään nelivitosen esille, kohottaa sen kohti miehen päätä ja vetää liipasimesta: yksi laukaus, yksi luoti keskelle otsaa. Sanalla sanoen, sillä hetkellä naisen päässä naksahtaa. Seuraavan lähentelijän ruumiista kaivetaan ulos jo kahdeksan luotia.

Ms .45 [3]
Ms .45 [4]

En yhtään ihmettele, että elokuvan yllä lepää julma maine, sillä Ms. 45 on vigilante-elokuvien aatelia. Se on myös yksi parhaista Ferraran elokuvista, ja jos jollain, niin Ferraralla rima on korkealla. Ms. 45 kiilaa suoraan samalle viivalle Bad Lieutenantin ja The Addictionin kanssa. Samalla se on Ferraran kumarrus omalle suosikkiohjaajalleen Roman Polanskille, jonka 60-luvun puolenvälin sensaatio Repulsion esitteli meille kauhuvisioita raiskauksesta näkevän Carolen (Catherine Deneuve). Toinen elokuva joka tulee mieleen on Meir Zarchin I Spit on Your Grave, jossa joukkoraiskattu Jennifer Hill (Camille Keaton) joutuu Thanan tavoin kokemaan raiskausten jälkeiset tuskaiset hetket omassa yksinäisyydessään ennen kuin päättää kostaa. Elokuva ei kuitenkaan lepää pelkästään lainausten ja Ferraran varassa. Muukin tiimi onnistuu. Kuvaaja James Lemmo on saanut tallennettua komeasti New Yorkin visvaiset kadut ja Ferraran loihtimat julmat silmille hyökkäävät visiot, joiden taustalla tykyttävät Joe Delian raivoon purkautuvat melodiat. Ja sitten on Zoë Lund.

Ms .45 [5]
Ms .45 [6]

Multitalenttina tunnettu Lund koki oman elämänsä päätepisteen jo 37-vuoden iässä, kun sydän lopetti yhteistyön pitkän huumeputken jälkeen. Sitä ennen hän ehti luoda melkoisen maineen, joka sai alkunsa tästä pätkästä. Kieltämättä hänen kehonkielensä on ihastuttavaa katseltavaa. Ensin itseensä sulkeutuneesta Thanasta kuoriutuu kylmäverinen tappaja, jonka jälkeen hän vetää baretin päähänsä ja täyttää viileän tyylikkäästi ilman ruudinsavulla. Kaiken muun hyvän lisäksi hän on jumalattoman hyvän näköinen. Miehet puolestaan kuvataan naisia himoitsevina kusipäinä. Ainoa rikos tässä kostofiktiossa onkin olla mies. Enempää ei tarvita, jotta saa kuulan kalloonsa. Varsinkin Hollywood-juhliin sijoitetussa kliimaksissa Lundin viileys ja Ferraran symboliikka loistaa, kun Thana seisoo voimakkaasti meikanneena ja nunnan kaapuun itsensä verhonneena seinälle ripustetun hämähäkin verkon edessä ja antaa aseensa laulaa. Harmi vain, että Lundin ja Ferraran välit katkesivat kuvausten jälkeen ja siihen tyssäsi reiluksi kymmeneksi vuodeksi tämän duon menestyksekäs yhteistyö. Heidän seuraava yhteinen projektinsa olikin sitten Bad Lieutenant.

Jos joku haluaa siis nähdä katutason ahdistuksesta kumpuavan armottoman vigilanten, ei tätä kannata ohittaa. Ms. 45 pitää sisällään kaikin puolin hyvän näköistä tavaraa, jonka ei luulisi jättävän ketään kylmäksi. Parhaimmillaan se nousee tylyydellään Väkivallan vihollisten tasolle ja niistä yli, niin mahdottomalta kuin se kuulostaakin. Täysin leikkaamattomana tätä herkkua ei kuitenkaan pääse ihan heti näkemään, sillä Image Entertainmentin r-rated dvd-julkaisua on saksittu jonkun verran, eikä muita ole. Täysin saksimaton vhs-nauha on puolestaan sen verran vaikeasti saatavilla, että tuohon on toistaiseksi tyytyminen.

****½
© Jari Mustonen, julkaistu: 12.9.2003
keskiarvo
toimitus
3.67/5.00 (6)
 JSSMTPJMJM*EM
  4.0 4.0 4.0 4.5 3.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
4.18/5.00 (17)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  29 (45)
64%
Ms .45 (1981)  Ms .45 (1981)Koston enkeli  

kommentit

odota...
Meller kommentoi (26.10.2011 10:35:44)
user avatar Tilanne on leikkaamattoman DVD:n saatavuudessa muuttunut sitten artikkelin kirjoittamisen. Ranskassa Seven 7 Films on laittanut ulos muutama vuosi takaperin leikkaamattoman unrated-version, joka omasta hyllystäkin löytyy - painos tosin taitaa olla loppu.
Tätä kirjoittaessa Ranskan Amazon kaupittelee 2010 ulos tullutta uutta julkaisua, julkaisijaksi merkattu Mep Studio, leikkauksista tai leikkaamattomuudesta ei mitään havaintoa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa