Caroline Munro

Ginseng King (1989) :: Three Headed Monster

aka Three-Head Monster; 3 Headed Monster

Ginseng King #1 Ginseng King #2

Tällaisia herkkuja näkee harvoin mutta kun ne sattuvat kohdalle, on mieli korkealla. Thaimaalainen Ginseng King on lyhyesti sanottuna hervoton elokuva. Tällaista kokee aivan liian harvoin.

Ginseng King [1]
Ginseng King [2]
Ginseng King [3]

Juoni (joka on älyttömyydessään aivan omaa luokkaansa) kertoo nuoresta pojasta joka pelastaa äitinsä pulasta tuhatvuotisen ginseng-jumalan sekä vanhan tietäjän avustuksella. Ginseng-kuningas on lyhytkokoinen puumies, joka osaa puhua, kävellä, juosta ja tehdä mitä erikoisimpia taikoja. Kuninkaan mulkosilmät muistuttavat lähinnä hyönteisen vastaavia. Jos kuulostaa oudolta, niin tämä on vasta alkua. Ginseng king on haluttu olio sillä se voi parantaa hyvin sairaita ihmisiä ja herättää kuolleita henkiin. Paha prinsessa zombieninja-joukkoineen yrittää kaapata puujumalan mukaansa kolmipäisen demonin hallitsemaan valtakuntaan, mutta se onkin helpommin sanottu kuin tehty.

Samaan aikaan edellämainittu nuori pojankloppi taistelee äitinsä kanssa henkensä edestä, kun Hongkong-leffojen hyppivien vampyyreiden sukulainen, hyppelevä natsizombie on yllättäen herännyt henkiin ja yrittää purra näitä niskasta. Välillä zombien täytyy tehdä tunnetulla käsimerkillä kunniaa ja huutaa aasialaismurteella "Heil Hitler!". Ginseng King ehtii hätiin, mutta joutuu samassa rytäkässä prinsessan joukkojen kidnappaamaksi. Pojan äiti on saanut tiimellyksessä zombien puremia joten nuorukaisella on kaksikin hyvää syytä lähteä pahan valtakuntaan vanhan juopon tietäjän avustuksella. Apua suunnistamiseen he saavat kolmelta jättiläiseltä joista yhdellä on suunnattomat korvat, toisella helvetin isot silmät ja kolmannella järkyttävän kokoiset jalat.

Ginseng King [4]
Ginseng King [5]
Ginseng King [6]

Ei jumalauta. Kaikki tämä siis armottomalla draivilla ja surrealistisen huonoilla erikoistehosteilla varustettuna. Tökeröt erikoistehosteet vain tehostavat tunnelmaa - esimerkiksi ginseng-kuninkaan puvun sisällä koheltaa ilmiselvästi joko lapsi tai kääpiö. Ginseng Kingilla ei ole rajoja ja minkäänlaisia kahleita, mikä tekeekin siitä ainutlaatuisen kokemuksen. Suu loksahtaa auki kerta toisensa jälkeen ja miellyttävältä tuntuva hämmennys elokuvan päätyttyä on väistämätön.

Ginseng King on periaatteessa lasten ja nuorten elokuva, mutta sellaiseksi aivan liian väkivaltainen. Kungfu-kohtaukset ovat vielä suhteellisen kesyjä mutta irtopäitäkin lentää elokuvan loppupuolella. Natsizombien hyökkäykset metsämajassa tuovat etäisesti mieleen The Evil Deadin. Mukana on rutkasti hölmöä huumoria, joka ei vie kuitenkaan pohjaa ja uniikkia fiilistä minkä Ginseng King tarjoaa. Kuolleita hetkiä ei pääse syntymään, sillä tekijät ovat keksineet mitä kummallisimpia ja mielikuvituksellisimpia käänteitä toisensa perään. Psykedeeliset äänitehosteet yhdistettynä surrealistiseen kuvaukseen antavat osviittaa siitä, minkälaista voisi olla katsoa aasialaista fantasiaelokuvaa LSD:n vaikutuksen alaisena. Ginseng King on tietty se turvallisempi ja suositeltavampi vaihtoehto.

Ginseng King [7]
Ginseng King [8]
Ginseng King [9]

Ohjaaja Rotar Ru-Tarista (kuulostaa huonolta scifi-leffan hahmolta) ei löydy mitään tietoa netin kautta - tietysti thainkielisten koukeroiden osaaminen voisi helpottaa etsimistä himpun verran. On sanomattakin selvää, että Ginseng King on erittäin harvinainen elokuva, joka kannattaa hankkia käsiinsä jos siihen tulee mahdollisuus ja jos oudot roskaelokuvat ovat sydäntä lähellä.

*****
© Esa Linna, julkaistu: 19.9.2003
keskiarvo
toimitus
4.17/5.00 (3)
 JSSMELJM*
  4.0 3.5 5.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.17/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (7)
43%
Ginseng King (1989)  Ginseng King (1989)