Caroline Munro

I corpi presentano tracce di violenza carnale (1973) :: Torso

aka Bodies Bear Traces of Carnal Violence; Carnal Violence

I corpi presentano tracce di violenza carnale #1 I corpi presentano tracce di violenza carnale #2

Eurotrashmaakari Sergio Martinon (2019: After the Fall of New York) Torso on mielestäni yksi niitä liian vähälle huomiolle jääneitä italian kauhuelokuvateollisuuden viriilien aikojen pieniä helmiä. Kun saapasmaan kauhuelokuvan nykyisen impotenssin ainoa hetkellisviagra on Dario Argento, joka hänkin tiemmä vetelee viimeisiään uusien tuotosten suhteen, voi näille hieman vähemmän tunnetuille väkivallan estetisoinneille tulla ansaittua kysyntää lähivuosina.

I corpi presentano tracce di violenza carnale [1]
I corpi presentano tracce di violenza carnale [2]

Rooman alueella tapahtuu raakoja, seksuaalissävytteisiä murhia, joiden kohteina ovat nuoret yliopisto-opiskelijattaret. Kun Dani (Tina Aumont) kokee itsensä uhatuksi anonyymin puhelinsoiton jälkeen, hän päättää matkustaa ystävättärineen maaseutumaisemiin Rooman lähiseuduille, jossa hänen sedällään on mukavan idyllinen villa. Seurueeseen kuuluvat Danin ohella amerikkalainen vaihto-oppilas Jane (Suzy Kendall), tumma kaunotar Ursula (Carla Brait) ja tämän lesbopartneri Katia (Angela Covello). Kuten arvata saattaa, maaseudulle vetäytyminen ei tuo naisille rauhaa murhaajasta, mutta sen sijaan ikuista rauhaa tarjotaan useammallekin. Epäilyttäviä henkilöitä ja murhaajakandidaatteja on useita, joskin Daniin pakkomielteenomaisesti kiintynyttä Stefanoa (Roberto Bisacco) tyrkytetään kaikkein potentiaalisimpana eläimellisyytensä ilmaisijana. Jätän kuitenkin katsojan selvitettäväksi, onko hän syyllinen, vaiko joku muu.

I corpi presentano tracce di violenza carnale [3]
I corpi presentano tracce di violenza carnale [4]

Torso on visuaalisesti onnistunut, viehättävä pikku murhamysteeri. Sen juoni ei ehkä ole mikään originaaliuden ylistyshymni tai aukoton, mutta se korvaa näitä puutteita hyvällä tunnelmallaan. Tässä elokuvassa on löydettävissä suurin osa niistä viihdyttävimmistä (tai vaihtoehtoisesti raivostuttavimmista) elementeistä, joita italokauhuissa on totuttu näkemään. On päättömiä juonenkäänteitä, outoja henkilöhahmoja, vääriä johtolankoja, köykäisiä veritekomotiiveja, mieleenpainuvaa musiikkia, sekä tietysti aidon eksploitatiivishenkistä kuvakulmaa ja alastomuutta. Hauskimpia yksittäisiä kohtauksia on pilvenpössyttelijähippien tanssin ja vapaan rakkauden juhlailtama hylätyssä varastorakennuksessa. Katsojaa hemmotellaan muun muassa pitkillä lähikuvilla eräänkin pilvitanssijattaren keikkuvista kankuista ja haarovälistä.

I corpi presentano tracce di violenza carnale [5]
I corpi presentano tracce di violenza carnale [6]

Tehosteet ovat aivan ajan giallostandardien mukaisia, eli kelvollisia, joskaan nykykatsojien näkökulmasta ei varmaankaan erityisen säpsähdyttäviä. Guido & Maurizio De Angelis saavat musiikillaan oivallisesti välitettyä vaikutelman rikkoutuneesta mielestä ja seksuaalisista kieroutumista. Kuvaus ja ohjaus ovat kauttaaltaan tyylikkään lipuvaa, ja erityisesti kohtaus, jossa eräs henkilöhahmo joutuu aamun varhaisina tunteina naamioituneen murhaajan takaa-ajamaksi utuisessa metsässä, ansaitsee syvimmän kunnioitukseni. Torson tarinassa on peri-italialaiseen tapaan pari loogista kämmiä, mutta kokonaisuuden ja elokuvan nautittavuuden kannalta ne ovat varsin merkityksettömiä valituksen kohteita. The Bird With the Crystal Plumagessa näytellyt Suzy Kendall ei ole ainoa viitaus Argenton terävään esikoisteokseen, vaan siitä on poimittu myös erään elokuvan keskeisen hahmon kokema hankaluus muistaa oikein näkemäänsä, mahdollisesti ratkaisevaa yksityiskohtaa. Itse asiassa loppuratkaisussakin on tunnistettavissa tiettyjä yhtäläisyyksiä Argenton giallon katsojan manipuloinnin kanssa, seikka, joka ei ainakaan laske tämän pienen kulttiklassikon arvoa.

***½-
© Tony Reponen, julkaistu: 7.10.2003
keskiarvo
toimitus
3.55/5.00 (10)
 JSSMJLJMJM*TRMMMK*EMPI
  4.0 4.0 4.0 3.0 3.5 3.5 3.0 3.0 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.53/5.00 (31)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  26 (43)
60%
I corpi presentano tracce di violenza carnale (1973)  I corpi presentano tracce di violenza carnale (1973)Torso