Caroline Munro

Stone (1974)

aka Snutjakten; Stone - Motorsykkelbandens hevn

Stone #1 Stone #2

Stonen leikkaamaton suomiorginaali oli yksi harvinaisimmista ja halutuimmista keräilykohteista SFx-manian kulta-aikoina. Kasetin arvoa nosti kohtuuttoman upea kansi, jossa läskiltä Jim Morrisonilta näyttävä Hugh Keayes-Byrne vie rumuusestetiikan aivan uusiin sfääreihin. Pelkästään tuon kannen näkeminen sai enemmän kylmiä väreitä aikaiseksi, kuin kourallinen kauhua ja väkivaltaa. Olin erityisen iloinen, kun huomasin australialaisten lykänneet tämän kulttiklassikkonsa ulos dvd:nä. Kansitaiteessa olisi ollut kyllä petraamista.

Stone [1]
Stone [2]
Stone [3]

Hurjalla tripillä oleva Gravediggers-moottoripyöräjengin jäsen näkee sattumalta, kuinka palkkatappaja ampuu ympäristöaktivistin. Palkkamurhaaja ei näe todistajan kasvoja, ainoastaan jengiliivin ja ryhtyy systemaattisesti siirtämään Gravediggersin jäseniä manan majoille. Stone on poliisi, joka saa tehtäväksensä soluttautua jengiin, ottaa kiinni tappajan ja toimittaa hänet oikeuden tuomittavaksi. Mopojengiläisillä on mielessä hieman erilaiset kujeet oikeuden toteuttamiseksi ja he hyväksyvät kytän pitkin hampain mukaansa.

Elokuva kuvaa moottoripyöräjengiläisten (saatanallisia) rituaaleja, toverillisuutta ja kunniakoodeja. Yhteyskunnallista sanomaa on ujutettu mukaan elokuvan tarkastellessa, miten vallassa olevan auktoriteetin puolustaja suhtautuu systeemin ulkopuolella eläviin. Stone samaistuu jengiläisiin ja alkaa itsekin miettiä oman elämänsä laatua ja kyseenalaistamaan turvallisia porvarillisia normeja kotona odottavasta rikkaasta, Stonen isoa dikkiä janoavasta, elitistibeibestä huolimatta. Elokuvan systeeminvastaisuutta korostaa myös se, että palkkamurhaajan työnantajana toimivat pääomanmiehet, joidenka etuja ympäristönsuojeluhörhötys häiritsisi.

Stone [4]
Stone [5]
Stone [6]

70-luvun biker-leffabuumin parhaimmistoon kuuluva Stone on ohjaajan rakkaudella tuottama visio vapaudesta ja veljeydestä. Pelkästään exploitatiivisia arvoja sisältäessään elokuva olisi jo aikoja sitten painunut unholaan, sillä hurjasta maineesta huolimatta väkivaltakuvasto on kömpelöä ja perusjuonikuvio on tikkuaskin kanteen kirjoitettu. Tyylikkään rennot kohtaukset, joissa jengiläisten arkea kuvataan "realistisesti", ovat poikkeuksellisen mielenkiintoisia. Psykedeelinen (stoner)rock -tausta edesauttaa erikoislaatuisen unenomaisen tunnelman luonnissa. Näyttelijät ovat astetta laadukkaampia kuin monissa liukuhihnalta suolletuista mopoleffoissa, toisaalta mitään Hopper-Fonda-Nicholson -tasoista huumehoureista supersuoritusta on turha odottaa. Varsinkin herra Stonea näyttelevä Ken Shorter on vaisu ja täysin persoonaton, toisaalta systeemin rattaissa raatavalle kytälle pallinaamaisuus sopii hyvin.

Versioinfo (päivitetty: 11.10.2009)

Dvd:llä hieman yli puolitoista tuntinen versio Stonesta oli eräiden internet-lähteiden mukaan alun perin kaksituntinen, mutta ohjaaja Harbutt leikkasi elokuvan uudelleen, jotta kokonaisuus olisi tiukempi. Epäilemättä ratkaisu oli täysin väärä, sillä "toiminta" ei ole oikein mistään kotoisin, mutta rennot pilvenpolttelu-nussimis-hengailukohtaukset ovat huippuluokkaa. Näin marginaalista elokuvaa tuskin tullaan enää koskaan julkaisemaan uudelleen, mutta jos näin kuitenkin käy, olisi hienoa, jos mukana olisi myös pidempi versio.

Päivitys: elokuva löytyy myös australialaisen Umbrella Entertainmentin OZploitation Vol. 2 -kokoelmasta.

***--
© Antti Tohka, julkaistu: 13.10.2003
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (4)
 JSSMAT
  3.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.10/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (11)
45%
Stone (1974)  Stone (1974)