Caroline Munro

The Spiritual Boxer, Part II (1979)

aka Mao shan jiang shi quan; Spiritual Boxer II; The Shadow Boxing; Shaolin Shadow Boxer; Maau Saan Geung Shut Kuen

The Spiritual Boxer, Part II #1 The Spiritual Boxer, Part II #2

Suuremman skaalan historiallisten toimintaseikkailujen (Executioners from Shaolin, 1977; The 36th Chamber of Shaolin, 1978; Heroes of the East, 1978...) jälkeen kungfu-kuningas Liu Chia-liang ohjasi pienimuotoisen jatko-osan suositulle debyyttiohjaukselleen The Spiritual Boxer (1975). The Spiritual Boxer, Part II lienee Cat vs. Ratin (1982) ja Disciples of the 36th Chamberin (1985) ohella Liun Shaw Brothers -kauden vähäpätöisin ohjaustyö, mutta ansaitsee huomiota "kiinalainen vampyyri" -genren pioneerina.

The Spiritual Boxer, Part II [1]
The Spiritual Boxer, Part II [2]

Kungfu-kauhukomedian alagenreksi lukeutuvan "kungfu-kauhukomedia kiinalaisilla vampyyreilla" -elokuvan tunnetuimpia edustajia ovat Sammo Hungin mestarilliset Encounters of the Spooky Kind (1981) sekä Mr. Vampire (1985, jossa Hung toimi tuottajana). Kiinalainen vampyyri, gyonshi, eroaa täysin länsimaalaisesta verenimijästä, ja on lyhyesti esiteltynä henkiin herätetty ruumis, joka etenee hyppien ja on Tao-mestareiden henkiinherättämä ja kontrolloima. Vähimmäismäärän kiinalaisvampyyritietoutta saa katsastamalla edellä mainitut klassikkoleffat.

The Spiritual Boxer, Part II keskittyy kuvaamaan "ruumiinajajien" (engl. corpse herder) työnsarkaa. Ohjaajan veli Lau Kar Wing ja suojatti Wong Yue esittävät mestaria ja oppilasta, jotka pyörittävät paikallista ruumiinkuljetusbisnestä. Loitsujen avulla ruumiinajajien on tarkoitus saadaa kuolleet hyppyytettyä kotikaupunkiinsa haudattaviksi. Kommellukset alkavat, kun kaksikon johtamaan pomppuvainaapartioon soluttautuu vampyyriksi tekeytyvä vankikarkuri (Gordon Liu).

The Spiritual Boxer, Part II [3]
The Spiritual Boxer, Part II [4]

Elokuvan valmistusvuotena 1979 Jackie Chan oli juuri lyönyt läpi kungfu-komedioillaan. Jackien menestyksestä pelästyneet Shaw-veljekset painostivat myös Liu Chia-liangin lisäämään elokuviinsa huumoria. Monista muista samasta syystä komedian suuntaan kurkottaneista ohjaajista poiketen Liu onnistui kuitenkin pitämään slapstickin aisoissa: The Spiritual Boxer, Part II ei ole missään vaiheessa kovin hauska, mutta se ei ole myöskään ärsyttävä eikä sorru rasittaviin koheltamis- ja hölmöily-ylilyönteihin. Wong Yue on itse asiassa varsin pätevä kungfu-klovni, olkoonkin että häviää karismassa suositummille kollegoilleen Jackie Chanille ja Alexander Fu Shengille.

Liu Chia-liang ohjaa tyylikkäästi muutkin kuin kungfua sisältävät kohtaukset ja pomppivien ruumiiden kanssa seikkailu on paikoitellen lähes jännittävää. Visuaalisen vetoavuuden takaa viime kädessä erinomainen kuvaus, josta vastaavan Arthur Wongin viimeaikaisiin saavutuksiin kuuluu kameran käsittely mm. elokuvissa The Medallion (2003), Gen-X Cops (1999) ja Visible Secret (2001). Rakenteellisesti elokuvaa vaivaa eniten sen hidastempoisuus. Useat gagit jatkuvat epähauskoina aivan liian pitkään. Vaikka olisikin erityisen kiinnostunut muinaisista kiinalaisista ruumiinkuljetusmetodeista, huomaa pian seuraavansa elokuvaa lähinnä seuraavaa toimintakohtausta odotellen.

The Spiritual Boxer, Part II [5]
The Spiritual Boxer, Part II [6]

Kungfu-rintamalla The Spiritual Boxer, Part II on pienoinen pettymys. Yhteenottoja nähdään yksinkertaisesti liian vähän, suurimman pääpainon ollessa vampyyrien kanssa pelleilyllä. Jokainen taistelukohtaus on kuitenkin taattuun Liu-tyyliin ensiluokkaista seurattavaa, Gordon Liun varastaessa show'n todella keinotekoisissa lavasteissa käytävässä loppukähinässä. Vakuuttavan pahisjoukkion muodostavat konkari-ilkiöt Lee Hoi San, Wilson Tong ja Norman Chu.

The Spiritual Boxer, Part II:n voi huoletta katsoa ensimmäistä osaa näkemättä, ja se toimii sataprosenttisesti omana itsenäisenä teoksenaan. Nimestään huolimatta ja ensimmäisestä osasta poiketen varsinaisen "spirtual boxingin" kanssa elokuvalla ei ole mitään tekemistä. Shaw Brothers dvd-levyjen hongkongilainen julkaisija IVL päätti pistää The Spiritual Boxer, Part II:en ulos ennen ensimmäistä osaa ja on katsonut parhaaksi vaihtaa jatko-osaisuutta mainostavan nimen The Shadow Boxing -muotoon. Sinänsä looginen valinta, että uudella nimellä on aivan yhtä vähän tekemistä leffan sisällön kanssa kuin alkuperäisellä.

***--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 27.10.2003
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (2)
 JSTPJM*
  3.5 3.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (3)
67%
Spiritual Boxer II (1979)  Spiritual Boxer II (1979)Mao shan jiang shi quan