Caroline Munro

Heaven and Hell (1980)

aka Di san lei da dou; Heaven and Hell Gate; Shaolin Hell Gate; Saai Chut Dei Yuk Moon

Heaven and Hell #1 Heaven and Hell #2

Heaven and Hell on täysin ainutlaatuinen tapaus. Hongkong-mäiskeen kummi-isän Chang Chehin ohjaamassa romanttisessa kungfu-fantasiamusikaalissa tanssitaan balettia, matkustetaan helvettiin, katkotaan sormia ja sekoillaan huumebileissä. Aika- ja todellisuuskäsitteet menevät sekaisin liikuttaessa muinaisesta Kiinasta nykyajan Hongkongiin ja maan pinnalta tuonpuoleiseen. Tarinan fokusta vaihdetaan niin tiuhaan tahtiin, että katsoja keksii elokuvan päähenkilön vasta viimeisen puolen tunnin aikana.

Heaven and Hell [1]
Heaven and Hell [2]

Oikeanlaista kuvaa teoksesta on mahdoton antaa kuvailematta sen mielipuolista juonta, joten seuraavassa tapahtumien referointi ensimmäisten parinkymmenen minuutin ajalta: taivaassa tanssitaan. Heleänkeltainen savu lainehtii seinälle maalattujen temppelien edustalla. Mies ja nainen halailevat pylväiden suojassa. On kuningattaren syntymäpäivä. Juhlatilaisuudessa naisen on tarkoitus ojentaa kunigattarelle jättipersikka tarjottimella. Kuningatar mulkaisee naista, mistä hämmentyynenä tämä pudottaa persikan ja rikkoo tarjottimen. Tästä hyvästä taivaan kuningatar tuomitsee naista lyötävän ruoskalla 300 kertaa. Onneksi suivaantunut rakastaja (David Chiang) pelastaa naisen tältä kohtalolta ja he onnistuvat pakenemaan taivaan portille. Portilla käydyn taistelun päätteeksi ystävällinen vartiopäällikkö (Lee Yi Min) päästää pariskunnan pakenemaan maan pinnalle. Tehtävänsä laiminlyönyt vartija tuomitaan kuolemaan ja tapetaan. Kyllä kiinalaisten taivas on mukava paikka.

Toisessa osassa tyylilaji vaihtuu täysin kun siirrytään kuvaamaan Alexander Fu Shengin yritystä pelastaa kidnapattu tyttöystävänsä (Jenny Tseng, oikeassa elämässä Fu Shengin vaimo). Jaksolla on jopa omat alkutekstinsä. Lavasteet ovat teatterimaisen yksinkertaisia ja keinotekoisia. Fu Sheng muistelee yhteistä onnea musiikkiesitysten muodossa ja käy kaappareita vastaan taisteluja, joissa ei ole lainkaan äänitehosteita. Flashbackit Jennyn menneisyydestä sekoittavat katsojan pään lopullisesti. Kun konflikti kidnappaajien kanssa yltyy tulitaisteluksi, maan päälle taksikuskiksi uudestisyntynyt taivaallinen portinvartija Lee Yi Min uhraa henkensä pelastaakseen rakastavaiset. Moisesta toiminnasta joutuu tietysti helvettiin.

Heaven and Hell [3]
Heaven and Hell [4]

Kaikki tämä tapahtuu siis ensimmäisten kahdenkymmenen minuutin aikana. Helvettiosuus kestääkin sitten lähes koko loppuelokuvan ajan. Kiinalaisessa helvetissä vallitsee leffan mukaan aikamoinen epäjärjestys: hirviöt tyhjentävät kärsijöiden taskut, odotusjonosta pääsee karkuun ja ihmisistä koostuva rosvojoukko pakoilee helvetin vartijoita. Laittomasta uhkapelistä rangaistaan, sillä rahat pitää sijoittaa Helvetin Kuninkaan pelipisteeseen. Chang Chehillä on helvetin tasoja enemmän kuin Dantella; uhkapelaajien helvetissä joutuu pelaamaan ikuisesti (hieman outo rangaistus uhkapelejä rakastaville kiinalaisille!), kyntöhelvetissä ihmisten yli ajetaan jättimäisillä terillä. Lisäksi löytyy tietysti jäähelvetti, nylkemishelvetti, kielenvenytyshelvetti jne. Väkivaltaiseksi tuomittu mies ajetaan kahtia giganttisella sirkkelillä, jotta hän voisi jatkossa tapella itsensä kanssa.

On sanomattakin selvää, että tällaisen elokuvan viihdearvot eivät tule etevästä näyttelijätyöstä, nokkelasta käsikirjoituksesta tai oivaltavasta ohjauksesta. Kaiken edellämainitun puuttuessa nautittavuudesta vastaa kaikenlaisten järjettömyyksien vyöry, mikä saa karaistuneenkin katsoja ihmetyksen valtaan. Psykedeelisiä ulottuvuuksia saavat musikaalikohtaukset ovat suorastaan loistavia. Helvetin eri kerrosten toiminnan yksityiskohtainen kuvaaminen on mielenkiintoista millä tahansa budjetilla toteutettuna. Siksi onkin valitettavaa, että leffa hidastaa puolivälin jälkeen tempoa huomattavasti, kun se keskittyy kuvaamaan täydellisen karismattoman Lee Yi Minin pakoyritystä helvetistä. (Elokuvan viimeiset minuutit ovat kyllä taas mitä hillittömintä seurattavaa.) Varmaksi roskaklassikoksi jo hetken luulemani elokuva latistuu tylsistyttäväksi toiminnaksi.

Heaven and Hell [5]
Heaven and Hell [6]

Kungfuilu ei suinkaan ole fantasiaseikkailun pääasia, ja mätöt ovatkin tasoltaan korkeintaan keskinkertaisia. Taistelukohtaukset huonosti maskeerattujen hirviöiden kanssa eivät ole miljööstä ja Venoms-tiimin osanotosta huolimatta mitenkään näyttäviä, ja kohmeinen kerronta alkaa tökkimään viimeistään tässä vaiheessa. Gore- ja kidutuspuolellakaan ei lyödä niin eksploitaatioksi kuin olisi toivottavaa, eikä leffassa nähdä edes paljaita rintoja. Paskaahan tämä on, mutta kummallisuuksien arvostajat ovat varmasti innoissaan.

**---
© Tatu Piispanen, julkaistu: 29.10.2003
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
2.33/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!