Caroline Munro

Soul of the Sword (1978)

aka Sha jue; Saai Chuet

Soul of the Sword #1 Soul of the Sword #2

Ehkä koko martial arts -genren hedelmällisimpänä vuonna 1978 valmistunut Soul of the Sword tarjoaa suoraviivaista, viihdyttävää wuxia-tunnelmointia genrelle tyypillisiin miljooniin sivujuoniin ja -henkilöihin kyllästyneille. Ti Lungin esittämän nimettömän miekkamiehen pyrkimykset "Miekkojen kuninkaaksi" on tiivistetty päätä säästäväksi puolitoistatuntiseksi, jonka kokonaisuutta heikentävät lähinnä keskinkertaiset miekkailukohtaukset sekä puolivillaiset näyttelijäsuoritukset.

Soul of the Sword [1]
Soul of the Sword [2]

Chor Yuenin monimutkaisten wuxia-sovituksien jälkeen on suorastaan innostavaa seurata tarinaa, jossa on selkeä, suoraviivainen juoni ja vain kourallinen keskeisiä henkilöhahmoja. Ti Lungin tulkitsema miekkamies on yksinkertaisesti päättänyt haluavansa tunnustusta maailmaan parhaana miekkailijana ja uskoo olevansa Miekkojen kuninkaan titteliä kantavan mestari Lun kukistaja. Mutkan matkalle aiheuttaa tietysti nainen (Lin Chen Chi), johon Ti oikopäätä rakastuu. Tunteet saattavat kuitenkin olla ratkaiseva häiriötekijä taistelussa Lua vastaan. Salaperäisen, otteluissa aina naamiota käyttävän Lun identiteetti pitäisi olla leffan suuri twisti, mutta huolellisesti honkkarinsa katselleelle henkilöllisyys on selvä heti elokuvan ensimmäisestä kohtauksesta lähtien. Tämän lisäksi loppupuolella tarjoillaan onneksi muutama aivan aidosti yllättävä käänne.

Parhaiten loistavasta supersankarifantasiasta The Super Inframan (1975) muistettava ohjaaja Hua Shan rakentaa kohtaukset ja kuvakompositiot Chor Yuenin tapaan, mutta kuvista välittyvä tunnelma on tyystin erilainen. Soul of the Sword on synkkä ja traaginen elokuva, jonka tapahtumat sijoittuvat pääasiassa öiseen aikaan ja hämäriin sisätiloihin. Muun muassa autioilla kujilla lehtien lennellessä tapahtuvat kaksintaistelut tuovat mieleen lännenelokuvien välienselvittelyt. Monista taitavasti rakennetuista kohtauksista esimerkkinä mainittakoon elokuvan alkupuolen jakso, jossa Ti Lung kokeilee miekkansa terävyyttä lintujen täyttämässä huoneessa. Kohtaus on niin mainio, että suupielet kääntyvät väkisinkin hymyyn. Jostain laatikoiden kätköistä on lisäksi onnistuttu koostamaan tällä kertaa myös harvinaisen pätevä soundtrack. Spaguwestern-vaikutteinen erinomainen paperianimoitu alkutekstijakso asettaa tunnelman kohdalleen heti kättelyssä.

Soul of the Sword [3]
Soul of the Sword [4]

Näyttelijöiden suhteen elokuva on hieman ongelmallinen. Ti Lung vaikuttaa parhaisiin vuosiinsa nähden jo pikkuisen lässähtäneeltä, eikä typerä hiustyyli ainakaan auta asiaa. Hänen performanssinsa on näyttelemisen osalta ainoastaan tyydyttävä ja kantaa lähinnä vankan karisman ansiosta. Ti ei edes yritä löytää riivatusta miekkamiehestään mitään kovin moniulotteista. Ihana Lin Chen Chi (Tsui Harkin Dangerous Encountersin terroristityttö) ei myöskään vakuuta ja esiintyy ainoastaan yhdessä seksikohtauksessa. Ja ne Lily Lin paljaat tissit ovat varmasti sijaisnäyttelijän.

Hyvän tunnelmoinnin lisäksi päähuomion vievät tietysti lukuiset taistelukohtaukset. Tang Chian suunnittelevat miekkailuottelut eivät pääse kyllästyttämään, mutta valmistusajankohtaan nähden koreografia on hieman yksipuolista. Mielikuvitukselliset aseet The Magic Bladen (1976) tyyliin loistavat poissaolollaan ja on jokseenkin huolestuttavaa, kun miekkailufilmin parhaat yhteenotot ovat ne muutamat aseetta käytävät kungfuilut. Varsinkin kaatosateessa käytävä ratkaiseva taistelu miekan herruudesta osoittautuu epätyydyttävän laimeaksi.

Soul of the Sword [5]
Soul of the Sword [6]

Kokonaisuutena Soul of the Sword nousee kuitenkin helposti keskitason yläpuolelle ja on jokaiselle genrestä kiinnostuneelle suositeltava tuttavuus. Toiminnan, kertomuksen ja näyttelijäsuoritusten yksinkertaisuus ei estä nauttimasta esimerkillisesti kasassa pysyvän wuxia-elokuvan lukuisista ansioista.

Samaiselta vuodelta löytyy myös toinen Soul of the Sword -nimellä levitetty miekkailuelokuva, joka on Cheung Paang Yikin Taiwanissa ohjaama riippumaton tuotanto ja jonka Vengeance Video on julkaissut Iso-Britanniassa dvd:llä monikollisella nimivariaatiolla Souls of the Sword.

***--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 6.11.2003
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (3)
 TPMEMK*
  3.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (3)
100%
Soul of the Sword (1978)  Soul of the Sword (1978)Sha jue