Caroline Munro

Interno di un convento (1978) :: Behind Convent Walls

Salainen puutarha

aka Sex Life in a Convent; Within a Cloister; Unmoralische Novizinnen; Intérieur d'un couvent

Interno di un convento #1 Interno di un convento #2

Ei ollut mitenkään mahdollista, että seksiä tihkuva nunnagenre olisi välttänyt puolalaissyntyisen kulttihahmon, jonkinmoisen eroottisen elokuvan messiaan Walerian Borowczykin kosketuksen. Vuonna 1977 valkokankaille ilmestynyt Behind Convent Walls kohosikin nopeasti yhdeksi genren klassikoista kohahduttaen aikalaisiaan kristuselementein varustetussa kohtauksessa, jossa taivaallinen rakkaus löytää aivan uudet mittasuhteet puudildon muodossa.

Interno di un convento [1]
Interno di un convento [2]

Mitään tusinaerotiikkaa ei ollut siis tiedossa, kun tilaus lähti muutama vuosi sitten vetämään Redemptionin vastajulkaistun puoli minuuttia lyhennetyn kasetin suuntaan. Sitä ennen kosketukset mieheen olivat tulleet lähinnä tv:n kautta, Suomessa kun esitettiin 90-luvun tienoilla hänen elokuvansa La bête ja La marge. Varsinkin La bêten raju hevosen kangella alkava prologi jäi aikoinaan lähtemättömästi varhaismurrosiässä olevan nassikan mieleen. Samaa voi sanoa Lisbeth Hummelin päälle ripotelluista ruusunlehdistä, sekä jälkimmäisessä klassikossa nähtävästä Sylvia Kristellistä, joka esittää hienostunutta seuralaista. Odotukset olivat jotakuinkin korkealla.

Interno di un convento [3]
Interno di un convento [4]

Ainakin mies on nimennyt elokuvansa osuvasti. Tavallinen tallaaja tuskin uskoo miten paljon syntiä muurien toiselta puolelta löytyy. Mukana ovat myös välttämättömimmät nunnakliseet, tiukan ryhdin omaava abbedissa ja seksuaalista tyydytystä halajavat nunnat. Loppu on Borowczykiä. Nyt unohdetaan Paolellan tyyliset hiotut luostaritarinat ja Russellin The Devilsin tyyliset helvetinvisiot. Borowczykille kaikki kaikessa on naisvartalon kauneus ja siinä sivussa hän tulee paljastaneeksi meille nunnaluostarin salat.

Esteettisimmillään alastomuus alkaa muistuttaa Borowczykin käsissä taidetta: auringon kirkkaat valot tulvivat ikkunoista kolkoille käytäville, tuuhea karvoitus pilkottaa haarovälistä rukouksen aikana ja viulun iloinen melodia peittää alleen nunnien kielletyt seksuaaliset leikit. Symboliikkaa riittää yllin kyllin; kaunista ja eleganttia, välillä hyvin suoraviivaista sellaista. Yksi kunnon panokin mahtuu mukaan. Siinä kaiken keskipisteenä oleva sisar Clara (Ligia Branice) kokee tähtitaivaan loisteessa syntisen hedelmän lihallisen kosketuksen, ylistävien kiitosten sanojen tulviessa yöhön hänen hedelmällisiltä huuliltaan. Juonta ei ole, tai ainakin se on todella ohut.

Interno di un convento [5]
Interno di un convento [6]

Borowczyk on tajunnut erinomaisen hyvin missä nunnaelokuvissa on pohjimmiltaan kyse: peitetystä kielletystä ihosta. Behind Convent Walls on nunsploitaatiota täyteläisimmillään, sillä Borowczykiä ei kiinnosta liiaksi katolisen kirkon mahti tai sadismi, vaan nunnan kaapuun verhotun naisvartalon salaperäisyys ja siitä kumpuava taiteellisuus. Tällä intohimolla on kuitenkin myös negatiivinen puolensa, sillä tarina jää varsin mitättömäksi, eikä elokuva siksi herätä kovin suuria ajatuksia tai tuntemuksia. Varsinkaan henkilöhahmojen kehittämiseen ei ole pahemmin satsattu. Myös visuaaliset ratkaisut ovat mielenkiintoisia, sillä kamera on usein asemoitu valoa vasten, käsivaraa käytetään paljon ja värit ovat luonnollisen likaisia. Kuvaajasta ei kuitenkaan voi valittaa, sillä sen puolen hoitaa Luciano Tovoli (Suspiria, 1977; Tenebre, 1982; Single White Female, 1992).

Interno di un convento [7]
Interno di un convento [8]

Pienistä säröistä huolimatta Behind Convent Walls on miellyttävää katseltavaa, eikä vähiten sen positiivisen asenteen takia. Tästä suuri kiitos Borowczykille, joka ei lähtenyt mukaan 70-luvun loppupuolen yhä raaistuneeseen seksploitaatioon. Sen sijaan hän loi itsensä näköisen, huolettoman pintavireen kaunistaman klassikon.

Versioinfo (9.11.2003):

Mikä ilahduttavinta, elokuva sai Suomessa kunnollisen näytöksen vuoden 2002 kesäkuussa Orionissa. Siitä on myös julkaistu vastikään Nouveau Picturesin täysin leikkaamaton dvd.

***--
© Jari Mustonen, julkaistu: 9.11.2003
keskiarvo
toimitus
2.83/5.00 (3)
 JSJM
  3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!