Caroline Munro

Heroes Shed No Tears (1980)

aka Ying xiong wei lei; Ying Hung Miu Lui

Heroes Shed No Tears #1 Heroes Shed No Tears #2

Heroes Shed No Tears on huonoin mahdollinen esimerkki miekkasankarien ihmeelliseen maailmaan sijoittuvan wuxia-genren elokuvasta. Tarpeettoman sekava juoni tuntuu koostuvan satunnaisista tapahtumista ja useiden päähenkilöiden välillä poukkoileva kerrontaa ei saa otetta oikein mistään tai kenestäkään. Oman logiikkansa omaavaan satumaailmaan sijoittuvassa kertomuksessa ei jaksa kiinnostua edes sankarien selviytymisestä.

Heroes Shed No Tears [1]
Heroes Shed No Tears [2]

Jo elokuvan ensimmäiset minuutit saavat lähes lopettamaan katselun ennen kuin varsinainen tarina edes alkaa - pateettisen laulannan (äänessä päätähti Alexander Fu Shengin vaimo Jenny) säestämänä kirkkaisiin hepeniin puetut soturit huitovat miekoilla sekä lentelevät ilmassa, naiset tanssivat karamellimaisen keinotekoisissa lavasteissa ja päähenkilöitä vaikuttaisi olevan jälleen vähintään kymmeniä. Valitetettavasti päätin kuitenkin katsoa leffan loppuun, joskin aivan yhteen putkeen en koitoksesta suoriutunut.

Juonellisesti Heroes Shed No Tears alkaa, kun vuoren huipulla asusteleva harmaahapsinen vanhus (Cheng Miu) ojentaa Kao Chien Feille (Alexander Fu Sheng) jo edesmenneen vanhimman oppipoikansa Xiao Daishin miekan ja käskee tätä lähtemään heti "alamäkeen" ratkaisemaan pahin kriisi viimeiseen sataan vuoteen. Xiaon täytyi aikanaan takoa tämä "kyynelten tahrima" miekka, mutta tupesta vetämisen jälkeen se päästi ilmoille ratkaisemattoman ennustuksen. Kuolinvuoteellaan Xiao paljasti surullisen tapahtuman päivämäärän ilmestyvän kaiverrettuna miekan terään. Nyt tämä hetki on käsillä ja katsojan ilmeisesti pitäisi olla kiinnostunut miekkamiesmaailman kohtalosta.

Heroes Shed No Tears [3]
Heroes Shed No Tears [4]

Fu Sheng näyttää naurettavalta kypärämäisessä peruukissa ja tuntuu kuin hän olisi epähuomiossa pamahtanut Heroes Shed No Tearsiin viereisissä kulisseissa kuvattavan Chang Cheh -filmin sijasta. Fu on täysin väärä valinta rooliin - silloin tällöin esille pulpahtavat koomikon elkeet eivät voisi sopia elokuvaan yhtään huonommin. Yueh Hua esittää "legendaarista mystistä puulaatikkoa" kantavaa miestä, joka uskoo saavansa surmansa kyynelten miekasta ja odottaa punaista sumua suorittaakseen salaisen viimeisen tehtävänsä. Mukaan pyöritykseen sekoittuu myös ensimmäisen pahiksen roolinsa vetävä Derek Yee ja tämän huumeriippuvainen mestari, jonka tytär (Angie Chiu Nga Chi) ihastuu Fu Shengiin, mutta on Fun kanssa veljellisen ystävyys-siteen solmineen Ku Fengin kadonnut rakastettu... Tarina on niin täynnä takinkääntämistä ja salaliittoa ettei siitä saa mitään selkoa. Muutamien sekuntien keskittymisen herpaantuminen aiheuttaa lukuisten juonenkäänteiden missaamisen. Jos elokuvan pysäyttää hetkeksi käydäkseen välissä hakemaan jääkaapistaa uuden oluen, on takaisin tullessa ehtinyt jo suureksi osaksi unohtaa viimeisimmät monimutkaiset juonittelut ja yllättävät sukulaissuhteet.

Kun puolen tunnin jälkeen ohjaaja Chor Yuen on jo läiskinyt hämmentyneen katsojan eteen lukuisia täysin käsittämättömiä ja epäloogisia kohtauksia, ei näiden mahdollista myöhemmin paljastuvaa merkitystä jaksaisi odotella. Mikä on tämä taivaallinen paikka johon Yueh Hua kaappaa Fu Shengin? Miksi Fu herää legendaarisen mystisen puulaatikon vierestä? Kuka on Gracie ja miksi hän ahdistelee Fua? Mikäs helvetti se Jason Pai Piaon roolihahmo taas olikaan? Tai se paskanjauhanta kolmentoista aseen perimmäisestä olemuksesta? Heroes Shed No Tears on sovitettu useiden Chor Yuenin ohjausten tapaan Ku Lungin wuxia-romaanista, eikä alkuperäisen kirjan tapahtumia ja henkilöitä ole jälleen kerran raaskittu karsia elokuvalliseen ilmaisuun sopivaan määrään.

Heroes Shed No Tears [5]
Heroes Shed No Tears [6]

Tang Chia ja Wong Pau Gei -kaksikko on loihtinut erinomaiset taistelukoreografiat moniin klassisiin Chor Yuen -leffoihin (The Magic Blade, Clans of Intrigue, The Sentimental Swordsman jne.), joten on hämmästyttävää kuinka tylsät toimintakohtaukset he ovat onnistuneet suunnittelemaan Heroes Shed No Tearsiin. Ärsyttävintä on se, kuinka kolistelut keskeytetään jatkuvasti typeriin poseerauksiin, joissa taistelijat voivat kommentoida tilannettaan. Fu Sheng loukkaantui kuvauksissa vakavasti katkaisten toisen jalkansa, mutta näin lussujen taisteluiden ollessa kyseessä moisen haaverin sattuminen tuntuu ihmeelliseltä. Ehkä hän nukahti kesken miekanviuhdonnan ja kaatui pahasti.

Elokuvan nähtyään satunnainen elokuvaharrastaja tuskin enää koskaan suostuisi katsomaan toista Chor Yuenin wuxia-filmiä, mikä on sääli, sillä miehellä on filmografiassaan monia todellisia klassikoita. Karaistuneelle harrastajallekin Heroes Shed No Tears tarjoaa lähinnä päänsärkyä, ja ainoastaan Fu Shengin ja Chor Yuenin fanaattisimmilla ihailijoilla on minkäänlaista syytä tuhlata elokuvaan vähiä rahojaan tai kallisarvoista aikaansa.

*----
© Tatu Piispanen, julkaistu: 11.11.2003
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (2)
 TPME
  1.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!