Caroline Munro

The Super Inframan (1975)

aka Jung-Gwok chiu-yan; Infra-Man; Chinese Superman; The Infra Superman; Inframan

The Super Inframan #1 The Super Inframan #2

Todetaan se heti aluksi: The Super Inframan on elokuvahistorian paras supersankarielokuva. Japanilaisten Ultraman ja Kamen Raider -sarjojen rip-off saa täyden synninpäästön häpeilemättömästä kopioinnista, sillä se on jopa esikuviansa parempi. Hillittömyyden mestariteoksessa on kaikki klassikon ainekset: hirviöitä, robotteja, kungfua, moottoripyöriä, naurettavaa epäloogisuutta, maanjäristyksiä, tolkuttomasti selittämättömiä räjähdyksiä, kaiken mahdollisen tuhoavat lentävät ukkoshanskat ja maailmanvalloitusta suunnitteleva, ruoskaa heiluttava dominaprinsessa.

The Super Inframan kuuluu perin harvinaiseen genreen, eli honkkari-scifiin. Toisin kuin sadoittain scifiä iät ja ajat suoltanut Japani, Hongkong on tuottanut ennen 90-lukua vain kourallisen tieteiselokuvia. Pidemmänkin pähkäilyn jälkeen mieleen muistuvat ainoastaan I Love Maria (1988), Flash Future Kung Fu (1982), Outland-klooni The Final Test (1987), toinen Shaw-scifi Twinkle Twinkle Little Star (1983) ja jossain määrin genreä sivuavat The Mighty Peking Man (1977) sekä The Iceman Cometh (1989). Hongkongin ensimmäinen supersankarielokuva The Super Inframan on kuitenkin lajityyppinsä kuningas.

The Super Inframan [1]
The Super Inframan [2]

Mikään juonikuvaus ei tee oikeutta tälle superviihdyttävälle seikkailulle. Suurelle yleisölle John Woon The Killeristä (1989) tuttu Danny Lee esittää Kiinan puolustusvoimien työntekijää Reimaa (kirjoitetaan Rayma, mutta lausutaan perin suomalaisittain), jonka professori Liu (roolissa vanha kungfu-äijä Wong Hap) muuttaa Inframaniksi kun Kiinaa uhkaa prinsessa Elzibub (Terry Liu) kauhistuttavine hirviöineen.

Loppuelokuva koostuukin erilaisista skenaarioista, joissa supervoimat saanut Reima ottaa yhteen monimuotoisten hirviöiden kanssa mitä mielikuvituksellisimmin keinoin. Shaw't yrittivät selvästi päihittää Ultramanin varustellessaan Inframania, ja puvulla Reima saa mm. lentokyvyn, superkuulon, röntgen-katseen, lasersäteen, ohjuksia ja pommeja, kyvyn kasvaa jättiläiseksi, tulen-, iskun-, veden- ja salamankestävyyden, tappavat turbopotkusaappaat sekä ukkoshanskat.

Vapaasti suomennettuna Inframan kääntyy Alempanamieheksi ja "infra"-etuliitteen merkityksen huomioonottaen englanninkielinen nimi voisi olla aivan yhtä hyvin Underman, joka itse asiassa kuulostaa vielä Inframania paremmalta. "Watch out... it's... UNDERMAN!"

The Super Inframan [3]
The Super Inframan [4]

Kumipukuhirviöt huojuvat, sätkivät ja mylvivät kuin humalainen polttariseurue. Budjettirajoituksen aiheuttamaa riemua edustavat muun muassa lonkerohirviön jaloissa loistavat valkoiset tennissukat sekä vihreät lenkkarit. Lähes jokainen monsteripuku uhkaa haljeta taisteluiden tiimellyksessä. Suurin osa pienoismalleista ja muista erikoistehosteista näyttää säälittävän keinotekoisilta ja lentopotkuja avustavat vaijerit ovat selvästi nähtävissä. Muutakin tahatonta komiikkaa tarjoillaan pitkin elokuvaa, kun esimerkiksi jännittävässä toimintakohtauksessa erään maapallonpuolustajan hopeiset pöksyt repeävät perseen kohdalta ja kun porahirviö kompuroi lähes turvalleen veneestä kalliolle hypätessään.

Ihastuttavasta kömpelyydestään huolimatta The Super Inframaniin on selvästi syydetty enemmän rahaa kuin kymmeneen muuhun Shaw Brothers -tuotantoon yhteensä. Elzibubin aluksen villit avaruuslavasteet ovat täynnä vilkkuvia valoja ja pääkallokoristeita. Väririkas elokuva näyttää koko ajan hyvältä ja se onkin kautta aikain ensimmäinen honkkari, jonka tuotannossa käytettiin kuvakäsikirjoitusta.

The Super Inframan [5]
The Super Inframan [6]

Toimintakohtaukset on suunnitellut elokuvan valmistusvuonna omalle ohjaajanuralleen loikanneen Liu Chia-liangin pitkäaikainen koreografipartneri Tang Chia ja työ on laadukasta. Paksuihin kumipukuihin puetut hirviöiden näyttelijät eivät luonnollisesti veny kovin monimutkaisiin hutkintoihin, eikä Danny Lee ole mikään martial arts -velho, mutta suurimman osan aikaa Inframan-pukuun kätkeytyy ketterä sijaisnäyttelijä. Pienemmissäkin stunt-rooleissa hääri todellisia osaajia, mm. Yuen Woo-ping veljineen.

Hyvisten riveissä taistelee myös muuan Lui Siu Lung, joka seuraavana vuonna vaihtoi nimekseen Bruce Le ja käynnisti leexploitaatiouransa elokuvalla Bruce's Deadly Fingers (1976). Yhteenotot painottuvat joka tapauksessa kamppailijoiden superkyvyille ja kaiken mahdollisen räjähtämiselle, eivätkä hiotulle kungfu-koreografialle.

The Super Inframan [7]
The Super Inframan [8]

Uskallan tässä katsomiskokemuksen jälkeisessä hurmoksessani väittää, että The Super Inframan on tähän mennessä IVL:n Hongkongissa dvd:llä julkaisemista Shaw Brothers -elokuvista paras, vaikka ulos on saatettu sellaisiakin pesunkestäviä klassikoita kuten Come Drink With Me (1966) ja The 36th Chamber of Shaolin (1978). Jos The Super Inframanista pitää keksiä jotain huonoa sanottavaa, moitteet ansaitsee vajavainen musiikinkäyttö. Mainion alkutunnarin jälkeen sankarimelodiat eivät raikaa kuin muutamassa kohtauksessa.

Versioinfo (14.11.2003):

Kotikatseluun The Super Inframan on IVL:n laadukkaan mutta ekstraköyhän R3-dvd:n julkaisuun asti ollut saatavilla lähinnä dubattuna, kropattuna ja saksittuna jenkkikasettina. (Suomalaiset harrastelijat tosin pääsivät ihailemaan Inframanin edesottamuksia jopa valkokankaalta, kun Night Visions esitti elokuvan Infra-Man-nimeä kantavan jenkki-editin vuonna 2000.) Kuvanlaatu on erinomainen muutamissa toimintakohtauksissa esiintyviä pakkaushäiriöitä lukuun ottamatta, mutta ekstramateriaalia sekä koko touhun sekopäisyyttä korostavaa enkkudubbia jää kaipaamaan. Dvd:n rinnalla tarjolla on myös erikoiserä video-cd:itä, joiden mukana toimitetaan kaksi kappaletta mahtavia Inframan-figuureita, jotka jokainen tosimies tietysti hankkii takanreunustaansa koristamaan.

Sittemmin ilmestynyt Image Entertainmentin R1-dvd sisältää myös alkuperäisen englantidubbauksen, muttei korjaa a/v-laadullisia ongelmia: kuva on PAL-NTSC-siirrosta kärsivää, jopa R3-julkaisua pahemmin liikesotkuista jälkeä. Surullista on myös dubbiraidan huono taso, sillä nuhjuisen lähdemateriaalin takia sitä ei kestä kuunnella järin kovalla volyymilla. Vielä lisämiinus tulee dvd:n takakannessa mainostetun alkuperäisen teatteritrailerin puuttumisesta. Vituttavista epätäydellisyyksistään huolimatta R1 on varsin ehdottoman englantiraidan ansiosta tällä hetkellä The Super Inframanin suositeltavin kiekkojulkaisu. Ei auta kuin toivoa natiivin, englanninkielisen PAL-dvd:n materialisoitumista lähitulevaisuudessa.

*****
© Tatu Piispanen, julkaistu: 14.11.2003
keskiarvo
toimitus
3.79/5.00 (7)
 JSSMTPJM*MEMK*PI
  4.0 3.5 5.0 4.5 3.0 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.46/5.00 (12)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  12 (21)
57%
The Super Inframan (1975)  The Super Inframan (1975)Zhong guo chao ren