Caroline Munro

Come rubammo la bomba atomica (1967) :: How We Stole the Atomic Bomb


Come rubammo la bomba atomica #1 Come rubammo la bomba atomica #2

Genre

Come rubammo la bomba atomica on yksi Fulcin kontribuutioista italialaiseen loputtomaan, yli sata elokuvaa käsittävään, "Franco e Ciccio" -elokuvasarjaan. Franco (Franco Franchi) ja Ciccio (Ciccio Ingrassia) ovat italialaisille tuttu parivaljakko, jotka toilailevat elokuvissaan seikkailusta toiseen (vrt. Pekka ja Pätkä, tai Abbott ja Costello). Fulcin ohjaustöitä sarjasta löytyy yhteensä 15 kappaletta, joista ensimmäinen I due della legione straniera valmistui vuonna 1962. Muista Fulcin F&C -saavutuksista mainittakoon vaikkapa sellaiset nimikkeet kuin 002 agenti segretissimi (1964), I maniaci (1964), ja viimeiseksi jäänyt I due crociati (1968).

Come rubammo la bomba atomica [1]
Come rubammo la bomba atomica [2]
Come rubammo la bomba atomica [3]

Mitä Come rubammo la bomba atomicassa ikinä tapahtuukaan, ei italiaa ymmärtämättömälle helpolla avaudu, elokuvan huumori kun lepää lähinnä pelkän dialogin varassa. Juonesta dialogia ymmärtämättä tajuaa sen verran, että elokuvan alussa lentokone syöksyy alas kalastaja-aluksen päälle. Tässä koneessa ilmeisesti on, tai oli, atomipommi, koska kalastajat Franco ja Ciccio otetaan kuulusteltaviksi ja "la bomba atomicaa" hoetaan ahkerasti. Elokuvan viime hetkillä livahdetaankin yht'äkkiä Egyptiin herättelemään muumiota henkiin, mutta mistään sillä välillä tai sen jälkeen tapahtuvasta ei oikeastaan tajua mitään. En tiedä muiden F&C -sarjan elokuvien tasosta, mutta ainakin Come rubammo la bomba atomica sisältää niin perkeleellisen yliannostuksen surkeaa ylinäyttelemistä, ettei muita sarjan osia tämän jälkeen ainakaan tekstittämättöminä halua edes nähdä.

Come rubammo la bomba atomica [4]
Come rubammo la bomba atomica [5]
Come rubammo la bomba atomica [6]

Jos elokuvasta ei muuta jää käteen, niin sentään hailakka kuva Fulcin alkuaikojen työskentelystä ohjaajana. Ohjaustyötä seuratessa ja verratessa Fulcin muihin töihin ei yhteyksiä juurikaan tahdo löytyä. Vaikea tätä edes on uskoa Fulci-elokuvaksi. Vuonna 1971 Fulci siirtyikin (onneksi!) Una lucertola con la pelle di donnan (A Lizard in a Woman's Skin) myötä komedioiden parista kauhuun omien sanojensa mukaan siksi, että "Ihmisiä on helpompi pelotella kuin naurattaa".

Come rubammo la bomba atomica tarjoaa Fulcin tai italialaisen komedian ystäville puolitoista tuntia ei-kovin-hauskaa -hölmöilyä.

*½---
© Jetro Suni, julkaistu: 20.11.2003
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!