Caroline Munro

Africa addio (1966) :: Africa Blood and Guts

Hyvästi, Afrikka!

aka Adios Africa; Farewell Africa

Africa addio #1 Africa addio #2

Legendaariset italo-ohjaajat Franco E. Prosperi ja Gualtiero Jacopetti ovat kaikille Elitisteille tuttuja nimiä, he loivat yhdessä kuusi toinen toistaan säväyttävämpää mondospektaakkelia 60- ja 70-luvuilla ja jättivät näin kädenjälkensä eurooppalaiseen elokuvahistoriaan. Parivaljakon neljäs yhteistyö, Africa addio, sai hiljattain ensiesityksensä Suomen televisiossa, tosin harmillisesti vain pienen katsojakunnan digikanava Yle Teemalla. Aikoinaan Suomessa kieltotuomion saaneen elokuvan ensimmäinen aiottu tv-esitys maaliskuussa 2003 peruttiin viime hetkellä, mutta reilua puolta vuotta myöhemmin se oli täyttä totta: kohistu genreklassikko todella näytettiin Yleisradion kanavalla. Arvosteltavana oleva tv-esitys kestää 122 minuuttia sijoittuen välimaastoon lukuisten eri versioiden viidakossa, lyhin tunnettu versio juoksee 83 ja pisin 140 minuuttia.

Africa addio [1]
Africa addio [2]

Africa addio kuvaa nimensä mukaisesti 60-luvun Afrikkaa ja sen sekasortoa. Eurooppalaisten isäntien siirtomaat itsenäistyvät mutta vääryys jatkuu, entisistä sorretuista tulee sortajia ja orjista orjuuttajia. Kansanmurhia, kuolemanleirejä ja vallankumouksia, joiden lopputulos on vakio huolimatta siitä ovatko ne onnistuneita vai eivät. Mau mau -liike tappaa ja kiduttaa silmittömästi Keniassa, anarkia on valloilla eikä mikään mahti tunnu pystyvän lopettamaan sotia, sortoa ja vihaa. Africa addio ei syytä erityisesti valkoisia tai mustia, se syyllistää ihmisen. Tuhansista ja taas tuhansista ihmisruumiista huolimatta pysäyttävintä on ihmisen julmuus eläimiä kohtaan. Autenttiset kuvat salametsästyksestä ja keihäiden lävistämistä verta vuotavista eläimistä saavat palan nousemaan kurkkuun. Kertojaäänen haaveillessa siitä kuinka hyvä paikka maapallo olisi ilman ihmisiä, ei voi olla kuin samaa mieltä: "Tämän päivän Afrikassa ja muualla nykymaailmassa on vain yksi ahne ja julma peto: ihminen".

Africa addio [3]
Africa addio [4]

Elokuvana Africa addio on varsinainen sillisalaatti, se poukkii päättömän tuntuisesti kohtauksesta ja tunnelmasta toiseen. Se ei ole pelkästään huono asia, katsoja pysyy koko ajan varpaillaan odottaen jälleen jotain odottamatonta. Kontrasti on raju kun tuhansien eläinten luurankokasojen jälkeen siirrytään seuraamaan minuuttikausiksi Etelä-Afrikan surffiparatiisien valkoisten trampoliineilla pomppimista, Sudanin siveyspoliisin kalsareiden jakoa tai leijonien parittelua tangon tahtiin. Suurin osa kohtauksista teloituksia myöden vaikuttavat aidoilta, mutta muutama taistelukohtaus on ilmeisesti lavastettu.

Africa addio toimii tärkeänä muistuttajana tapahtumista jotka tälläkin hetkellä ovat surullisen totta niin Afrikassa kuin muuallakin maailmassa, harmi vain että näkemäni versio tuntui hieman liian pitkältä kadottaen osan sen potentiaalisesta tehosta. Yhtä kaikki, aiemmin harvojen herkkua ollut Africa addio on tv-esityksensä ja paikkansa genreklassikoiden joukossa ansainnut.

***--
© Mika Vallinen, julkaistu: 24.11.2003
keskiarvo
toimitus
3.80/5.00 (5)
 JSSMJMJM*MV
  4.0 4.0 4.0 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.83/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  20 (22)
91%
Africa addio (1966)  Africa addio (1966)Hyvästi, Afrikka!