Caroline Munro

L'ultimo cacciatore (1980) :: The Last Hunter

Viidakkoverilöyly

aka Il cacciatore; Hunter of the Apocalypse

L'ultimo cacciatore #1 L'ultimo cacciatore #2

Kunnon matalaotsaista sotaeksploitaatiota, ja vieläpä Antonio Margheritin kaltaiselta nimimieheltä! Italohalpisten vakionaama David Warbeck (jota Margheriti ohjaili myöhemmin seikkailukalkkunassa Hunters of the Golden Cobra, 1982) on Vietnamin sotaan lähtenyt Henry Morris, jonka tehtävä on yhdessä pienen sotilasryhmänsä kanssa tuhota vastapuolen radioasema. Yksinkertainen komennus menee päin helvettiä kuitenkin jo alkumetreillä, kun viidakosta löytyvät ansat sekä vietnamilaisten yllätyshyökkäys vievät ensimmäiset miehet hänen ryhmästään. Omiin törmääminen ei myöskään ole pelkästään hyvä asia, täydennyksiä pienessä kallioluolassa odotteleva yksikkö kun lähinnä keskittyy huumeiden vetämiseen ja hengenvaarallisten pelien pelaamiseen.

L'ultimo cacciatore [1]
L'ultimo cacciatore [2]

The Last Hunter on niin älytöntä ja puhdasta eksploitaatiota, että sitä katsellessa tulee väkisinkin hyvä mieli. Minkäänlaista turhaa mietiskelyä sodan oikeutuksista tai muusta vastaavasta ei edes yritetä, vaan Margheriti keskittyy mieluummin ammuskeluihin ja verisiin yksityiskohtiin. Väkivaltaa on paljon se on joko sleazya tai näyttävää: puusta tippuu mätänevä ja suolia valuva ruumis, rotat syövät Warbeckia elävältä ja mieheltä ammutaan jalka irti. Näiden omaperäisyyksien vastapainona toimivat lukemattomat kohtaukset, joissa Warbeck kavereineen ampuu varsin vaikuttavat määrät vietnamilaissotilaita.

L'ultimo cacciatore [3]
L'ultimo cacciatore [4]

Kiitos nopeatempoisen juonenkuljetuksen ja 90 minuuttiin rajatun pituuden, ei ohjaajan yleisin ongelma, laahaavuus, pääse tässä elokuvassa näkymään. Budjetti on varmasti ollut melko rajoitettu, mutta joitain näyttäviä räjähdyksiä sentään on saatu mukaan, eivätkä lentotaistelutkaan ole samanlaista kalkkunatasoa kuin Umberto Lenzin vuotta aiemmin valmistuneessa From Hell to Victoryssa (Contro 4 bandiere, 1979). Viimeisessä elokuvaroolissaan nähtävälle Tisa Farrow'lle tosin olisi voinut antaa hieman tärkeämmän roolin, nyt hänen tehtävänsä sotareportterina on lähinnä roikkua Morrisin joukkion painolastina ja joutua jenkkisotilaiden raiskausyrityksen kohteeksi.

L'ultimo cacciatore [5]
L'ultimo cacciatore [6]

Margheriti palasi sotaelokuvien pariin hieman myöhemmin trilogialla, jonka osat ovat Code Name: Wild Geese (Geheimcode: Wildgänse, 1984), Commando Leopard (Kommando Leopard, 1985) ja The Commander (Der Kommander, 1988). Valitettavasti tuolloin kunnon verilöylytys sai väistyä perinteisemmän sotatoiminnan tieltä, vaikka sarja ainakin Commando Leopardin perusteella aivan katsottavaa peruskamaa onkin. Margheritin sotaleffoista ainakin kolme ensimmäistä päätyi videomuodossa myös Suomeen, The Last Hunter vieläpä hienon eksploitatiivisella Viidakkoverilöyly -nimellä.

Versioinfo (26.11.2003):

Leikattua suomikasettia suositeltavampi on Vipcon Iso-Britanniassa julkaisema dvd-versio, joka on leikkaamaton ja kuvanlaadultaan hyvä letterbox.

***½-
© Teijo Haavisto, julkaistu: 26.11.2003
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (9)
 JSSMJLJM*THMHMMMK*EM
  3.0 3.5 3.5 1.5 3.5 3.5 2.5 3.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.92/5.00 (13)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (16)
25%
L'ultimo cacciatore (1980)  L'ultimo cacciatore (1980)Viidakkoverilöyly