Caroline Munro

Intimate Confessions of a Chinese Courtesan (1972)

aka Ai Nu; Ainu; Ai Nu, esclave de l'amour; Oi Liu

Intimate Confessions of a Chinese Courtesan #1 Intimate Confessions of a Chinese Courtesan #2

Intimate Confessions of Chinese Courtesan on häikäisevimpiä pitkään aikaan näkemiäni Hongkong-tuotoksia ja yksi Shaw Brothers -katalogin todellisista helmistä. Tyylikäs ja kaunis kostotarina prostituutioon pakotetusta sisukkaasta nuoresta naisesta yhdistää toimintaa, draamaa, upeita studiolavasteita sekä erotiikkaa taitavaksi ja viihdyttäväksi keitokseksi, joka suorastaan vaatii toistuvia katselukertoja.

Ennakko-odotukseni Intimate Confessions of a Chinese Courtesania kohtaan liittyivät lähinnä sen maineeseen Hongkongin eroottisen elokuvan edelläkävinä, enkä osannut varautua näin kokonaisvaltaisen vaikuttavaan elokuvaelämykseen. Jatkuvasti läsnä olevasta eroottisesta latauksestaan huolimatta elokuva on tässä suhteessa kohtalaisen kiltti, eikä esimerkiksi kummankaan päänäyttelijättären rintavarustusta paljasteta missään vaiheessa. Aikanaan kohua herättäneet naispuolisen pääparin lesbokohtaukset ovat sensuelleja ja epämiellyttävät raiskaukset on toteutettu hyvällä maulla, juuri sopivasti näyttäen.

Intimate Confessions of a Chinese Courtesan [1]
Intimate Confessions of a Chinese Courtesan [2]

Lily Ho esittää signatuuriroolissaan antaumuksella 18-vuotiasta Ai Nua, joka kaapataan prostituoiduksi julman lesbojohtajatteren Chin-in (Betty Pei Ti) rautaisella otteella ylläpitämään bordelliin. Muiden kaapattujen alistuessa kohtaloonsa, Ai Nu pistää toden teolla hanttiin, mikä kiinnittää tietysti Chin-in huomion. Villi Ai Nu on kuumaa tavaraa varakkaiden bordelliasiakkaiden keskuudessa, ja hänet pakotetaan yhdyntään usean eri miehen kanssa. Samaan aikaan Ai Nun ja tämän kurittomaan luonteeseen rakastuneen Chin-in suhde syvenee kun naiset huomaavat samankaltaisuutensa ja Chin-i ottaa Ai Nun suojatikseen opettaekseen tälle mm. taistelutaitoja.

Kun Ai Nu alkaa teurastaa hänet raiskanneita miehiä yksi kerrallaan, kiristyvät välit niin Chin-iniin kuin kuolemantapausten tutkimusta johtavaan, Yueh Huan esittämään poliisiinkin ja traaginen loppu alkaa lähestyä uhkaavasti. Käsikirjoitus on tiukka, yllättävä ja pysyy hyvin kasassa, sekä sisältää jopa harkittua epälineaarista kerrontaa elokuvan käynnistyessä kohtauksella, joka tapahtuu vastaa tarinan puolivälissä.

Intimate Confessions of a Chinese Courtesan [3]
Intimate Confessions of a Chinese Courtesan [4]

Lily Ho jatkoi jo 60-luvun puolestä välistä alkanutta menestyksekättä näyttelijänuraansa valitettavasti Intimate Confessions of a Chinese Courtesanin jälkeen enää muutaman elokuvan ajan. Upean näköinen Betty Pei Ti, jota ei pidä sekoittaa Bruce Leen kanssa säätäneeseen Betty Ting Peihin (Bruce Lee and I, 1975), ei enää yltänyt yhtä muistettaviin roolisuorituksiin ja esiintyi aikansa mitäänsanomattomissa sivurooleissa lopettaen näyttelemisen 70-luvun lopulla. Yueh Hua on poliisipäällikönä juuri niin hukassa ja vietävissä kuin osaan kuuluukin. Kukaan näyttelijöistä ei ole varsinainen kamppailulajiekspertti, mutta Simon Chui Yee Angin (The Flying Guillotine, 1974) suunnittelemat miekkayhteenotot ovat harvinaisen tehokkaita ja täynnä tunnetta. Varsinkin lopputaistelu saa katsojan adrenaliinin virtaamaan Ai Nun jakaessa definitiivistä oman käden oikeutta.

Koko elokuvaan on saatu viritettyä ainutlaatuinen sensuelli mutta samaan aikaan vaarallinen tunnelma ja viimeistään kauniit lumiset talvimaisemat sekä huoliteltu valaistus, kameratyöskentely ja vaatesuunnittelu nostavat Intimate Confessions of a Chinese Courtesanin klassikoasemaan. Ohjaaja Chor Yuen tunnetaan parhaiten Gu Longin wuxia-novelliadaptioista, kuten The Magic Blade (1976) ja Killer Clans (1976), mutta Intimate Confessions of a Chinese Courtesan edustaa helposti hänen parasta työtään. Elokuva on erinomaisen taidokkaasti rytmitetty, eikä tyylitaju petä edes muutamissa raiskaus- ja kidutuskohtauksissa, jotka keskinkertaisemman ohjaajan käsissä olisivat voineet helposti lipsua vaivaannuttavan sleazen puolelle.

Intimate Confessions of a Chinese Courtesan [5]
Intimate Confessions of a Chinese Courtesan [6]

Chor palasi intiimien tunnustusten pariin vielä vuonna 1984 ohjaten vastahakoisesti Intimate Confessions of a Chinese Courtesanista remaken nimellä Lust for Love of a Chinese Courtesan. Elokuva on selvästi myös esikuva vuoden 1992 CAT III -pioneeri Naked Killerille, joka on tosin aikamoista roskaa verrattuna Intimate Confessions of a Chinese Courtesanin taiteelliseen ylivertaisuuteen.

Ja jos Tarantino ei myönnä ottaneensa Kill Billiinsä vaikutteita Intimate Confessions of a Chinese Courtesanista on melko varmaa, että hän puhuu paskaa - yhtäläisyydet ovat hämmentävät. Molempien elokuvien episodimainen kostojuonikuvio huipentuu intensiiviseen yhteenottoon, jossa yksinäinen naistaistelija teurastaa miekkaansa tusinoittain häntä vastaan asetettuja miehiä. Kahakka päättyy tietysti kaksintaisteluun lumisella sisäpihalla. Lopussa päähenkilö katkaisee käden eräältä naispuoliselta paskiaiselta. Ultratyylikäs mutta kuitenkin samaan aikaan ovelalla tavalla camp tunnelma on niin ikään ominaista kummallekin mestariteokselle. Tarantino on avoimeisti kertonut varasteensa japanilaisesta nais-samurai-saagasta Lady Snowblood (1973), mutta Intimate Confessions of a Chinese Courtesan lienee vaikuttaneen ainakin välillisesti, sillä se on valmistunut kokonaisen vuoden Lady Snowbloodia aikaisemmin.

****½
© Tatu Piispanen, julkaistu: 17.12.2003
keskiarvo
toimitus
3.92/5.00 (6)
 JSTPJMJM*MEMK*
  3.0 4.5 4.0 3.5 5.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.54/5.00 (13)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  9 (12)
75%
Intimate Confessions of a Chinese Courtesan (1972)  Intimate Confessions of a Chinese Courtesan (1972)Ai nu