Caroline Munro

Capturing the Friedmans (2003)

Tapaus Friedman

Capturing the Friedmans #1 Capturing the Friedmans #2

Genre

"This is video diary for personal use. If you are not me, please stop watching now. Understood? Please stop watching now. If you are police or other law enforcement officer, FUCK YOU!"

Pedofilia vetää hiljaiseksi. Harvaa asiaa ei pysty keventämään mustalla huumorilla, mutta lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on ehdottomasti aiheita, joista vitsiä ei väännetä. Dokumentti pedofiilista on siis aika raffia katsottavaa, varsinkin kun se pistää ajattelemaan, missä kulkee raja lastensuojelun ja ihmisoikeuksien välillä. Missä kulkee raja seksuaalisen poikkeavuuden tuomitsemisen ja hysteerisen lynkkausmielialan välillä? Capturing the Friedmans on tällainen dokumentti.

Elokuva kuvaa keskiluokkaisen Friedmanien perheen elämää, joka muuttuu painajaiseksi, kun perheen isä ja yksi kolmesta pojasta saavat syytteet lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Oletettu hyväksikäyttö on tapahtunut herra Friedmanin tietokonekerhon puitteissa ja jatkunut vuosien ajan. Palkittu ja arvostettu matematiikan opettaja Arnold Friedman muuttuu yhteisön silmissä hetkessä ihmispedoksi, joka poikansa Jessen kanssa on raiskannut ja pahoinpidellyt keskiluokkaisen lähiön tietokoneista kiinnostuneita pikkupoikia. Hieman Errol Morrisin Thin Blue Linen tapaan, dokumentin tekijät ovat haastatelleet kaikkia osapuolia ja näyttävät alleviivatusti eri osapuolten välisten lausuntojen valtaisat ristiriitaisuudet. Mitään ei niellä pureskelematta ja niinpä jokaisen osapuolen todistukset asetetaan mittakaavaan, jossa tyhmempikin huomaa, ettei kaikki ole ollut kohdallaan. Välillä tapahtumat muistuttavat BrassEye -tv-sarjan pedofiilihysteria-episodia. Katsojaa manipuloidaan taidokkaasti sympatisoimaan milloin mitäkin osapuolta. Tainnuttava valehtelun, liioittelun, itsepetoksen ja manipulaation kehä ahdistaa katsojan nurkkaan, kun tunteet seilaavat säälistä suuttumuksen kautta hämmennykseen. Aivoja ei voi pitää narikassa, vaikka aihe tuntuisi kuinka etovalta.

Muutama seikka erottaa Capturing the Friedmansin Alibi-tasoisesta sensaatiotirkistelystä. Toteutustapa, missä yhditetään haastattelumateriaalia, kotivideoita, uutispaloja ja muuta dokumentaatiota on leikattu sujuvasti suistamaan katsoja järkytyksen ja inhon pauloihin. Juuri kotivideoiden runsas määrä tekee elokuvasta sosiaalipornahtavan, mutta on samalla sen valttikortti. Tuskin koskaan aiemmin on perheen hajoamista kuvattu yhtä riipaisevalla tavalla. Kuvat joissa kaiken pahoinvoinnin keskellä perheen jäsenet vuorottain vitsailevat, vuorottain huutavat pää punaisena toisilleen syöpyvät mieleen. Välillä mielessä käy Kupferbergin runo, Runkkaaminen on inhimillista, nussiminen jumalaista, jossa todetaan "Perhe joka makaa yhdessä, pysyy yhdessä", välillä Arnoldin ja Jessen syyttömyydesta ei tunnu olevan epäilystäkään. Toinen seikka on elokuvan katsojan sisällä herättämä moraalinen paradoksi. Miten suhtautua pedofiiliin, joka kiistää syyllistyneensa rikokseen?

Capturing the Friedmans sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneet sosiaalipornosta, oikeuslaitoksesta, lastensuojelusta tai niille jotka haluavat tehdä vaikutuksen kumppaniinsa ensimmäisillä treffeillä. Elokuva ei sovi niille, jotka haluavat syödä popcornia ja rentoutua kertakäyttöviihteen parissa.

****½
© Antti Tohka, julkaistu: 17.12.2003
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (9)
 JSSMTPATJMMHMMEMPI
  4.5 4.0 4.0 4.5 3.5 4.0 3.0 4.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.14/5.00 (11)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  24 (30)
80%
Capturing the Friedmans (2003)  Capturing the Friedmans (2003)Tapaus Friedman