Caroline Munro

The Killing of America (1982)

Tappava totuus

aka Violence U.S.A

The Killing of America #1 The Killing of America #2

The Killing of America. Dokumentti Lee Harvey Oswaldin, Ted Bundyn, Sirhan Sirhanin ja Lawrence Bittakerin kaltaisista Yhdysvaltojen lähihistorian synkistä hetkistä, miehistä ja naisista, jotka ovat ampuneet luoteja presidentteihin tai houkutelleet nuoria poikia ja tyttöjä koteihinsa, kiduttaakseen heitä ja raiskatakseen heidät, sekä nuorista, jotka ovat ammuskelleet silmittömästi ympäriinsä, kun elämässä ei ole ollut mitään muuta tarkoitusta. Kun esimerkiksi kaksi opettajaa ampuneelta ja kahdeksaa ala-astelaista haavoittaneelta 16-vuotiaalta Brenda Spenceriltä kysyttiin syytä tekoonsa, hän vastasi tyynesti "Because mondays are always so boring". Kiväärinsä hän oli saanut joululahjaksi isältään.

The Killing of America [1]
The Killing of America [2]

Elokuvan alku on hyvin raskas: tragedia seuraa toistaan, näytetään uusintoja juuri äsken nähdyistä tapoista ja tasainen syvään tunkeva kertojan ääni kertoo tylyä faktatietoa. Sittemmin esitellään Yhdysvaltojen pahimpia sarjamurhaajia, nähdään arkistomateriaalia heidän haastatteluistaan ja oikeudenkäynneistä. Synkintä kaikessa on, että suurin osa heistä vaikuttaa aivan normaaleilta, kunnes he alkavat kuvailla tekojaan ja motiiveja tekojensa takana. Viimeistään kun nörtin näköinen Ed Kemper analysoi syitä, jotka johtivat parinkymmenen opiskelijaneidon surmaamiseen, päiden repimiseen irti heidän ruumiistaan ja päättömien ruumiiden raiskaamiseen, tunkeutuu mielipuolisuus tv-ruudusta sisään. Normaalista sensaationhakuisesta Mondo-dokumentista nostaa ajoittain hieman epätasaisen The Killing of American omalle tasolleen kuitenkin sen hyvin kriittinen sävy, joka ulottaa lonkeronsa Yhdysvaltojen asepolitiikkaan asti. Jo 70-luvun lopulla maassa oli yli sata miljoonaa asetta, kaksi jokaista taloutta kohti. Murhia maassa oli tehty 80-luvulle tultaessa yli miljoona. Enemmän kuin maa on menettänyt kaikissa sodissaan yhteensä. Dokumentista kehittyykin pureva kertomus amerikkalaisen unelman romahtamisesta väkivallan ja silmittömän tappamisen vallatessa kadut 60-luvun puolesta välistä alkaen. Sitä ennen tilastot olivat olleet jopa hienoisessa laskussa.

The Killing of America [3]
The Killing of America [4]

Koko projektin isähahmo Leonard Schrader, Paul Schraderin isoveli, kertoi saaneensa idean nähtyään murhatilastot. Käsikirjoituksen hän teki yhdessä vaimonsa Cheikon kanssa, jonka jälkeen alkoi oikeuksien haaliminen uutispätkiin ja haastatteluihin, joita koko elokuva on täynnä. Autenttisuudestaan johtuen kokoon haalittu materiaali on paikoitellen hyvin rosoista. Vastapainona ainuttakaan kohtausta ei ole lavastettu. Jotakin dokumentin asenteesta kertoo sekin ettei tätä japanilaisilla markkinoille suunnattua Mondoa ole vieläkään esitetty virallisesti Yhdysvalloissa. Aikoinaan jenkkioikeudet ostaneet tahot vetäytyivät koko projektista ja pistivät elokuvan hyllylle, koska se on "hirvittävä". The Independentin haastattelussa Schrader kuittaa nämä ennakkoluulot toteamalla, että The Killing of America on tämän päivän näkökulmasta vanhentunut: ongelmat ovat toki yhä samat, mutta tappajat nuorempia. Kun The Killing of Americassa nuorin murhaaja on 16-vuotias Spencer, on se tänä päivänä 11-vuotias, kahdeksan ihmistä elävältä polttanut Ray Martin DeFord.

The Killing of America [5]
The Killing of America [6]

Schraderin ja Renanin koostama kokonaisuus ei ole kaikista mieltä ylentävintä katseltavaa. Se on koostettu arkistomateriaalista, joka puhuu puolestaan ja vetoaa suoraan tunteisiin. Katsojien onneksi paketti pysyy kaikesta julmuudestaan huolimatta hyvin kasassa, eivätkä tekijät sorru pahamaineisimpien Mondo-dokumenttien kaltaiseen väkivallalla pröystäilyyn. Käsittelytapa on silti julma, sillä monet murhat näytetään kahdesti siten, että toisella kerralla käydään yksityiskohtaisesti läpi tapahtumat hetki hetkeltä. Näin väkivallasta muodostuu vastenmielistä, sillä sen peruuttamattomuus ja mielipuolisuus ryöpsähtää silmille. Suurin osa ajasta vietetään kuitenkin jo mainittujen haastattelujen parissa, jotka eivät ole nekään sisällöltään kovin kevyitä. Jos vielä dokumentin rakenne olisi eheämpi, puhuttaisiin todella ainutlaatuisesta kokemuksesta. Tällaisenaan lopputulos on pitkä sarja julmuuksia, jotka seuraavat toinen toistaan kuin kronologinen aikakirja. Tosin The Killing of America ammentaa voimansa juuri tästä, sillä se ei pahemmin selittele tapahtumien kulkua, pelkästään esittää ne. Lopulta katsoja saattaakin tuntea ideaalin amerikkalaisen unelman romahtavan suoraan silmiensä edessä. Ed Kemperin sanojen mukaan: "I am an American and I killed Americans, I am a human being and I killed human beings, and I did it in my society."

Versioinfo (5.1.2004):

Elokuvasta on julkaistu Exploitedin leikkaamaton britti-dvd, jonka extrana nähdään lyhyt dokumentti Mondo-elokuvista. Vanhasta suomalaisesta videojulkaisusta puuttuu muutama kohtaus.

****-
© Jari Mustonen, julkaistu: 5.1.2004
keskiarvo
toimitus
3.83/5.00 (3)
 JSSMJM
  4.0 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.68/5.00 (14)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  18 (27)
67%
The Killing of America (1982)  The Killing of America (1982)Tappava totuus  

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (2.12.2010 17:39:21)
user avatar Aika heikoilla eväillähän tässä dokumentissa ollaan liikkeellä, kun ilmiötä ei ole juurikaan pyritty selittämään. Kennedyn murha oli mukamas jonkinlainen käännekohta pahempaan, mutta jos nyt viitsii yhtään tutustua Yhdysvaltojen historiaan, niin huomaa koko maan rakennetun väkivallan ja kaikenlaisten fanaatikkojen ympärille. Dokumentti jää eksploitaation asteelle.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa