Caroline Munro

Svezia, inferno e paradiso (1968) :: Sweden: Heaven and Hell

aka Schweden - Hölle oder Paradies?; Suède, enfer et paradis

Svezia, inferno e paradiso #1 Svezia, inferno e paradiso #2

Tämäkö on maailma? Parikymmentä neljätoistakesäistä teinityttöä pomppii jumppatrikoissa kengurupalloilla pitkin poikin suojatietä Lydia McDonaldin tulkitessa äärimelodramaattisesti traagista rakkauslaulua taustalla. Näin ainakin Ruotsissa, mikäli 60-luvun italialaisdokumenttia on uskominen.

Varsin vaikeasti saatavissa olevaa leffaa tuntuu liikkuvan ainoastaan italiankielisenä videokopiona, mutta kulttiharvinaisuutta lähestymistä helpottaa uudelleenjulkaistu Piero Umilianin säveltämä loistava soundtrack, jonka tarttuvat melodiat ovat sittemmin löytäneet tiensä mitä erillaisimpiin yhteyksiin. Levyn tunnetuin raita "Mah Na' Mah Na'" on esitetty mm. Muppet Showssa; ohjelman tuottajat tosin tuskin ovat olleet tietoisia siitä että sävelmä on alun perin rytmittänyt parinkymmenen skandinaavisen kaunottaren saunomista, hankinakuilua ja avantouintia. Ja voisin vaikka vannoa kuulleeni jonkun version "Stoccolma My Dear":ista Silja Linen 80-luvun tv-mainoskampanjoissa. No mikäs siinä, kuhiseehan Ruotsin saaristo muodokkaita alastomia auringonpalvojia ja kaikki muukin tuntuu lahden toisella puolella olevan paremmin. "Stig om bord!"

Svezia, inferno e paradiso [1]
Svezia, inferno e paradiso [2]
Svezia, inferno e paradiso [3]

Yksi asia tässä dokkarissa tehdään varsin selväksi: Ruotsissa riittää vapaamielisiä naisia vaikka koko Euroopan tarpeisiin. Viattomina pomppivista varhaisteineistä siirrytään jouhevasti pari vuotta vanhempien tyttöjen ja poikien seuraan lukion sukupuolivalistustunnillle ja hieman myöhemmin keskiverto-svenssonin kotiin, jossa hemaisevan teinitytön vanhemmat ovat niin liberaaleja että että - isä vain polttelee piippua vaisusti myhäillen snobin rillipään kähmiessä tytärtä olohuoneen sohvalla ja parin siirryttyä yläkertaan tositoimiin kantaa äiti heille jälkikäteen kahvitarjottimen sänkyyn.

Lintukodon lappuliisatkin ovat himoittavia blondeja jotka heittävät ruokatunnilla pin-up -keikkaa. Lesbobaarin asiakaskuntaan ei kuulu yhtään butchia rekkakuskia vaan ainoastaan aistikkaita kaunottaria jotka riisuvat toisiaan tanssilattialla sähäköiden mustasukkaisuuskohtausten sähköistäessä tunnelmaa. Välillä luodaan silmäys Ruotsissa asuvien latinojen elämään, josta ei siitäkään tunnu naisia puuttuvan.

Svezia, inferno e paradiso [4]
Svezia, inferno e paradiso [5]
Svezia, inferno e paradiso [6]

Yhteiskunnan kääntöpuolen kuvaukseen ei ole kovinkaan antaumuksella paneuduttu. Spurguilla tuntuu riittävän liuottimia nuuhkittaviksi ja kenkäplankkia syötäväksi leivän päällä, onnekkaimmilla kodittomilla taas on Saab suojanaan hyytävinä pakkasöinä. Onnettomasti rakastunut brunette päättää päivänsä vasta yritettyään koko yön soittaa alati varatulle itsemurhakandidaattien kriisilinjalle. Infernaalisesta verotuksesta ei käsittääkseni puhuta vaikka muistaakseni juuri noihin aikoihin kansankodin korkein lisäveroaste oli hulppeaa maailmanennätysluokkaa eli 103%.

Hypnoottisimmillaan leffa on huumeyhteisön öisiä tunnelmia kuvatessaan Umilianin intensiivisen scoren soidessa taustalla, tylsimmillään taas seuratessaan vanhainkodin iltajumppaa tai perhekommuunin lastenhoitoratkaisuja. Yleisilmeeltään elokuva tuottaa pienoisen pettymyksen, mutta toisaalta pari vuotta aikaisemmin valmistunut Ecco (Il mondo di notte numero 3, 1963) asetti parilla legendaarisella Ruotsiin sijoittuneella kohtauksellaan svedumondomatskun riman pilviin. 60-luvun mondoista pitävälle kyseessä on kuitenkin kohdalle osuessa pakkokatsottavaa.

****-
© Tomi Hautakangas, julkaistu: 7.1.2004
keskiarvo
toimitus
3.90/5.00 (5)
 JSSMJM*TH*PI
  3.5 4.0 4.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.38/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  8 (10)
80%
Svezia, inferno e paradiso (1968)  Svezia, inferno e paradiso (1968)Sweden Heaven and Hell  

kommentit

odota...
amato kommentoi (28.8.2018 07:48:25)
user avatar Tulipa tääkin nyt nähtyä. Nuorison-nuorten aikuisten `pleasure boat` (kiihkeitä suudelmia näytetään) oli myös sitä erikoisempaa tarinaa, `elefanttien`hautausmaa` eli vanhainkotien jumppaus tosiaan sitä tylsempää laitaa, samoin kuin kotiapulaisten ja päiväkotien ihmetteleminen. Sokeat sukeltajat nostamassa mopoja ja polkupyöriä kans kummaosastoa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa