Caroline Munro

Invincible Shaolin (1978)

aka Nan Shao Lin yu bei Shao Lin; Unbeatable Dragon; North Shaolin Vs. South Shaolin; Shaolin Bloodshed; La fureur Shaolin; Naam Siu Lam Yue Bak Siu Lam

Invincible Shaolin #1 Invincible Shaolin #2

The Five Venomsin (1978) osoittautuessa menestykseksi ryhtyi ohjaaja Chang Cheh suoltamaan saman tiimin kanssa hitilleen jatkoa. Yhteistyö jatkui peräti kolmentoista kung fu -seikkailun verran, ja elokuvat tuotettiin nopeasti sekä halvalla. Tehokkuuden huipentuma koettiin vuonna 1979, kun Chang ja venom-pojat saivat purkkiin seitsemän kappaletta täyspitkiä mäiske-elokuvia. Heti The Five Venomsin jälkeen valmistunut Invincible Shaolin on kollektiivin ensimmäinen revanssi, ja onnistuu päihittämään edeltäjänsä jokaisella osa-alueella.

Invincible Shaolin [1]
Invincible Shaolin [2]

Mielenkiintoisesti yksikään Venoms-elokuvista ei ole suora jatko-osa edelliselle (syynä lienee Changin mieltymys päättää elokuvansa sankarien kuolemaan), eikä Invincible Shaolinillakaan ole muuta tekemistä The Five Venomsin kanssa kuin samat tekijät. Elokuvan tarina on huomattavasti ensimmäistä yritystä herkullisempi. Paha mantsurialaishallinto on kieltänyt kung fun vapaan harjoittamisen, mutta kutsunut etelän Shaolin-koulusta kolme mestaria opettamaan sotilailleen taistelutaitoja.

Operaatiosta vastaava kenraali Lu (Wang Lung Wei) pitää Shaolin-kouluja kuitenkin uhkana uudelle hallinnolle, ja organisoi kieron juonen saadakseen etelän ja pohjoisen Shaolin-harjoittajat käymään toistensa kurkkuihin. Hän järjestää turnauksen, jonka tarkoituksena on valita mantsurialaisjoukoille arvoisensa kouluttajakolmikko. Pohjoisesta saapuneet Shaolin-mestarit voittavat ja kenraali Lu tappaa hävinneet etelän edustajat vierittäen syyn pohjoisen Shaolinin niskoille. Kuoleman vieraillessa etelän leirissä myös uusintaottelussa, koulun johtaja (Chan Shen) kokoaa lupaavimmat oppilaansa ja lähettää heidät tiukkaan valmennukseen lopullisen voiton ja kunnian palauttamisen varmistaakseen.

Invincible Shaolin [3]
Invincible Shaolin [4]

Invincible Shaolin käsittelee Chang Chehin tuttua kostoteemaa virkistävästä näkökulmasta. Kun vastakkain asetetuille Shaolin-taistelijoille selviää Lun häikelemätön salajuoni, on heidän liian myöhäistä peruuttaa haasteitaan - kuolleelle mestarille tehty lupaus velvoittaa miehet ottamaan yhteen kuolemaan saakka. Koska molempien Shaolin-leirien edustajat on alusta asti esitelty hyväntahtoisina olosuhteiden uhreina, säilyy kertomuksen jännite ja arvaamattomuus viimeisiin iskuihin saakka. Onko miesten oltava lojaaleita koulujensa kunnialle vai toimittava oman oikeudentajunsa mukaan? Saadaanko vääjämättä traagista loppua kohti etenevä tapahtumaketju katkaistua vai onko taisteiljoiden kohtalo aikaisempien ratkaisujen ennalta määräämä?

Treenikohtaukset syövät lähes puolet koko elokuvan kestosta, mutta ovat onneksi viihdyttäviä ja hauskoja. Cheng Miu, Wong Ching Ho ja Chan Shen onnistuvat luomaan höperöistä mestareista sympaattisia pomputtajia, jotka ruotivat Lo Mengistä, Wei Paista ja Philip Kwokista kustomoidut vastukset Lu Fengin, Chiang Shengin ja Sun Chienin kokeneemmille Shaolin-taistelijoille. Lo Mengistä piiskataan ilmiömäistä fysiikkaa edellyttävän eteläisen mantis-tekniikan taitaja - tyylisuunta jonka harjoittaja hän oli ennen elokuvauraansa. Wei Pai saa oppia wing chunissa ja Philip Kwok sauvan käytössä sekä akrobatiassa. Lisäarvoa treenikohtauksille tuovat kouluttajien jakamat valistukset kunkin tyylin historiasta.

Varsinaiset kung fu -yhteenotot ovat erinomaisia ja niitä on huomattavasti runsaammin kuin The Five Venomsissa. Erityisesti Philip Kwokin ja Chiang Shengin akrobaattiset kaksintaistelut ovat ajoitukseltaan ja näyttävyydeltään ehdotonta huippuluokkaa.

Invincible Shaolin [5]
Invincible Shaolin [6]

Pahiten hyvää meininkiä rajoittavat erittäin epäuskottavat studiolavasteet. Kuten muutkin kiiressä purkitetut venom-elokuvat, myös Invincible Shaolin on kuvattu kokonaan sisätiloissa. Havainto lisää tavallaan elokuvan viehätystä, mutta taivaaksi maalattujen seinien ja suorastaan ankeiden sisäsettien tuijottelu alkaa pidemmän päälle ahdistaa. Katsoja tiedostaa koko ajan katsovansa lavasteita, eikä uskottavaa illuusiota elokuvan sisäisestä maailmasta pääse syntymään. Onneksi yleisilmettä piristää dynaaminen kameratyöskentely, mitä ei voi sanoa lähes teatraalisen staattisista myöhemmistä venom-tuotoksista.

Pikkuvikoineenkin Invincible Shaolin nousee laatutoiminnan ja moniulotteisen juonensa ansiosta helposti yhdeksi Chang/Venoms-liiton parhaista elokuvista The Kid with the Golden Armin (1979) ja Crippled Avengersin (1978) rinnalle. Sympaattiset päähenkilöt ja sivuosien vahvat näyttelijät Wang Lung Weista valitettavan mitättömään rooliin jäävään Kara Hui Ying-hungiin nostavat pisteitä entisestään.

Invincible Shaolinia ei pidä sekoittaa Casanova Wongin tähdittämään elokuvaan South Shaolin Vs. North Shaolin (1981), joka löytyy dvd:ltä ainakin Briteistä ja USA:sta.

****-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 19.1.2004
keskiarvo
toimitus
3.60/5.00 (5)
 JSTPJM*MEMK*
  3.5 4.0 3.0 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (6)
83%
Invincible Shaolin (1978)  Invincible Shaolin (1978)Unbeatable Dragon