Caroline Munro

Double Agent 73 (1974)


Double Agent 73 #1 Double Agent 73 #2

Double Agent 73 on huonoin elokuva, minkä olen koskaan nähnyt. Sensaatiomaisen surkeat näyttelijät lukevat vuorosanansa suoraan papereista tai improvisoivat ne omasta päästään. Kuvaajan varjo näkyy toistuvasti kuvassa. Seuraavaan kuvakulmaan leikkaaminen saa hahmot ja esineet vaihtamaan paikkaansa. Kameratyöskentely on uskomattoman kökköä. Samaa otosta näytetään lukuisia kertoja lähes peräkkäin. Lisäksi mukaan on läiskitty arkistokuvaa eksoottisista paikoista, luontodokumenteista ja räjähdyksistä. Disco-kohtauksessa ties mistä lähteestä repäistyn orkesteri- & tanssipätkän jälkeen kuvataan päähenkilöitä joiden takana heilutellaan kiiltäväpintaista kangasta johon heijastetaan erivärisiä valoja. Plan 9 from Outer Space ei ole mitään tähän verrattuna. Double Agent 73:n rinnalla humalaisen isän takarivistä kuvaamaa kotivideota Kulomäen ala-asteen joulunäytelmästä voinee pitää teknisenä mallisuorituksena. Pääosassa on nainen, jonka rintojen ympätysmitta on 73 tuumaa. Musiikit ovat loistavat.

Double Agent 73 [1]
Double Agent 73 [2]
Double Agent 73 [3]

Double Agent 73 tuotettiin edellisen Doris Wishman / Chesty Morgan -yhteistyön Deadly Weapons päädyttyä jonkun selittämättömän vääryyden ansiosta kaupalliseksi menestykseksi. Koko elokuvakaksikon olemassaolo on täysi mysteeri. Vaikuttaisi siltä että tarkoituksena olisi esitellä suurimman osan aikaa ruudussa keikistelevän puolalaissyntyisen stripparin Chesty Morganin suloja. Mutta miksi ihmeessä kukaan haluaisi niitä katsella!?! Jos jollakin alkaa ottaa eteen tuijottaessaan lähikuvaa, jossa Chesty repii voihkien laastaria utareestaan, jotain on pahasti vialla. Chesty on ruma nainen, jolla on roikkuvat, suonekkaat, järjettömän kokoiset tissit. Hänen esiintymistään ei voi pitää millään tavalla eroottisena saati sitten kiihottavana (mihin perustuukin John Watersin Serial Momin hauskin kohtaus).

Elokuvassa Chesty kuitenkin esittää tupla-agentti 73:a, eli Jane Genetia, joka lähetetään täysurpoa salakoodia käyttävän huumekeisari Toplarin perään. Janen tilavaan vasempaan rintaan asennetaan XL-17-kamera, joka ottaa valokuvia tissiä rutistamalla. Samalla tisuihin asennetaan myös pommi, joka räjähtää jos Jane ei ehdi suorittaa tehtäväänsä ajoissa. Tästä alkuasetelmasta juontuu joukko kummallisia murhia ja epäoleellista paskanjauhantaa. Psykedeelistä hidastettua kohtausta, jossa Chesty takoo etuvarustuksellaan keski-ikäistä miestä kummallisen mylvinnän kaikuessa taustalla, seuraa elokuvahistorian naurettavimpiin kuuluva, noin nelinkertaiseksi nopeutettu autotakaa-ajo, jonka aikana ääniraidalla kuullaan enemmän renkaidenkirskuntaa kuin kymmenessä kaahailuelokuvassa yhteensä. Hillitön dialogi saa rupuisimmat kung fu -dubbaukset kuulostamaan älykkäältä ja syvälliseltä tekstiltä. Monet kommentit, kuten "You're a good looking chick" ja "You'll never get away with this" kumisevat pääkopassa vielä elokuvan päätyttyä.

Double Agent 73 [4]
Double Agent 73 [5]
Double Agent 73 [6]

Tietysti kaikki tämä käsittämätön surkeus johtaa jonkinasteisen viihdearvon saavuttamiseen, mutta leffa on aivan liian pitkä eeppisessä 75 minuutin kestossaan ja päihtyneen katsojan keskittymiskyky herpaantuu väkisinkin viimeisellä puoliskolla. Äijäseurueen dokailuillassa ja riittävällä määrällä muita huomionjakajia varustettuna (olut, ruoka, jutustelu, vessassa sekä jazz-savukkeilla ravaaminen) katsomiskokemuksesta saattaa kuitenkin muodostua jopa elämyksellinen. Tämän arvostelun ensimmäisen lauseen olettaisi olevan jo jonkinlainen suositus.

**---
© Tatu Piispanen, julkaistu: 19.1.2004
keskiarvo
toimitus
2.13/5.00 (4)
 SMTPPI
  1.0 2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -2 (6)
33%
Double Agent 73 (1974)  Double Agent 73 (1974)