Caroline Munro

Five Shaolin Masters (1974)

aka Siu lam ng jo; 5 Shaolin Masters; Five Masters of Death; 5 Masters of Death; Cinq maîtres de Shaolin; Shao Lin wu zu

Five Shaolin Masters #1 Five Shaolin Masters #2

Heroes Twolla 1974 alkanut Chang Chehin shaolin-temppelistä ja erityisesti sen hävittämisen jälkikähinöistä kertova kung fu -elokuvasarja sai neljännen osansa ja yhden parhaimmista elokuvistaan vielä samana vuonna - Five Shaolin Masters on suora jatko-osa kaksi vuotta myöhemmin (!) valmistuneelle ja shaolin-sarjan päättäneelle Shaolin Templelle (1976). Five Shaolin Masters alkaa samalla kohtauksella, johon Shaolin Temple päättyy: mantsurialaisarmeija on sytyttänyt shaolin-temppelin tuleen ja henkiinjääneet shaolin-taistelijat pakanevat henkensä edestä.

Five Shaolin Masters [1]
Five Shaolin Masters [2]

Shaolin-syklin elokuvia on päätäraastavaa yrittää laittaa narratiiviseen järjestykseen, sillä monet tapahtumat kuvataan useassa eri elokuvassa, samat näyttelijät esittävät välillä eri hahmoja, käsikirjoitukset sekoittavat historiallisia henkilöitä ja faktoja puhtaaseen fantasiaan, minkä lisäksi tietämykseni shaolin-temppelin oikeista vaiheista on varsin puutteellinen.

Ymmärtääkseni sekä Shaolin Temple että Five Shaolin Masters kertovat sukupolvea aikaisemmista tapahtumista kuin sarjan käynnistäneet Heroes Two ja Men from the Monastery (1974). Vuonna 1736 matsurialaiset tuhosivat ensimmäisen shaolin-temppelin ja selviytyjät pakoilivat mantsujoukkoja kunnes saivat perustettua uuden temppelin. Kolme vuosikymmentä myöhemmin tuli turpaan uudemman kerran, ja tästä seuraavasta tuhosta pakenivat legendaariset kansallissankarit Fong Sai Yuk ja Hung Hsi Kuan.

Alexander Fu Shengin ja Chen Kuan Tain esittäminä Fong ja Hung jatkoivat kostojohdanteista matsujen kyykyttämistä yhdessä ja erikseen mm. elokuvissa Heroes Two, Men from the Monastery, Executioners from Shaolin (1977) sekä The Shaolin Avengers (1976).

Five Shaolin Masters [3]
Five Shaolin Masters [4]

Five Shaolin Mastersin kertomus on hyvin simppeli ja suoraviivainen. Paenneet viisi shaolin-mestaria eivät pärjää kung fu -kyvyissä viidelle mantsuraiselle sotapäällikölle ja vetäytyvät poltetun temppelin rauniohin treenaamaan kunnes vaadittavat taidot on opittu. Lisämielenkiintoa tuovat jokaisen mestarin omat seikkailut ja yhteistyö muiden kapinallisten kanssa.

Viidestä päähenkilöstä kukaan ei nouse varsinaiseksi ykkössankariksi ja ainoastaan mitäänsanomaton Meng Fei jää aiheellisestikin karismaattisempien kung fu -tähtien varjoon. Sankarit eivät myöskään kasva mitenkään ihmisinä koko elokuvan aikana, vaan kehittyvät ainoastaan kung fun hallinnassa. Five Shaolin Masters edustaakin puhtaimmillaan kung fu -elokuvaa, jossa henkilöt määritellään lähes pelkästään kung fu -taitojensa perusteella, muiden ominaisuuksien jäädessä taistelijapersoonallisuuksia korostavaksi hienosäädöksi.

Five Shaolin Masters [5]
Five Shaolin Masters [6]

Five Shaolin Masters vie Chang Chehille ominaisen hikisen maskuliinisuuden äärimmäisyyksiin: lähes jokaisessa kohtauksessa saamme ihastella paidattoman taistelijan fysiikkaa eikä koko elokuvassa ole ainuttakaan naisroolia. Kung fu -elokuvana se on kuitenkin lähes täydellinen. Tappelua on aivan tolkuttomasti! En usko olevani väärässä väittäessäni että elokuvan 105 minuutin kestosta mäiskintä ja treenaus syö yli puolet.

Five Shaolin Masters kuuluu viimeisiin Chang-elokuviin, joissa Liu Chia-liang toimi koreografina ennen kuin yhteistyö päättyi erimielisyyksiin Marco Polon (1975) kuvauksissa ja Liu aloitti omien elokuviensa ohjaamisen The Spiritual Boxerin (1975) myötä. Tämä tarkoittaa sitä, että kung fu -toiminta on parasta, mitä 70-luvun alkupuoliskolla on kuvattu. Tällä kertaa pitkäaikaisen kumppanin, ase-ekspertti Tang Chian korvasi toinen hung gar -tyylisuunnan mestari, Liun velipoika Lau Kar Wing (aka Liu Chia-yung), mikä on saattanut osaltaan vielä nostaa kung fun hienoutta. Kokonaisuus on niin täynnä laadukasta taistelua, että siitä riittäisi useammankin elokuvan tarpeisiin - ja tämä on toiminnan tason huomioiden pelkästään hyvä asia.

Five Shaolin Masters [7]
Five Shaolin Masters [8]

Yhteenottojen sarja päättyy tietysti massiiviseen loppupieksentään, jossa viisi shaolin-mestaria ottavat yhteen viiden mantsumestarin kanssa. Ti Lung käy Choi Wangin "voittamatonta narukirvestä" vastaan sauvalla aseistettuna muiden keskittyessä nyrkkipitoisempaan toimintaan. Fu Sheng vastaan Wang Lung Wei! Chi Kuan Chun vastaan Fung Hak On! Upeaa. Ainoastaan kerrankin harvinaisen kung fu -uskottavalta näyttävän David Chiangin matsi Chiang Taon kanssa osoittautuu pettymykseksi, kuten myös Meng Fein ja Leung Kar Yanin välienselvittely. Kyseen ollessa Chang Cheh -ohjauksesta katsoja saa jännittää loppuun asti ketkä päähenkilöistä saavat kuolettavasti päihinsä.

Five Shaolin Masters [9]
Five Shaolin Masters [10]

Five Shaolin Masters menestyi Changin shaolin-filmatisoinneista parhaiten ja oli Hongkongissa valmstumisvuotensa tuottoisin kung fu -elokuva. Se on ensimmäinen Changin autonomisesti Shaw Brothersin alla 1973-1976 toimineen Chang's Film Co. -tuotantoyhtiön Taiwanissa kuvatuista elokuvista ja hyötyy huomattavasti tästä paikanvaihdoksesta. Vaikka Five Shaolin Mastersin budjetti ei ole hongkongissa tehtyjen Shaolin Martial Artsin (1974) tai etenkään eeppisen Shaolin Templen tasolla, avarat ja autenttiset maisemat tuovat seikkailulle uskottavan ilmeen. Studiolavasteiden käyttö on minimissä, eikä elokuva näytä samalla tavalla klaustrofobiselta ja halvalta kuin esimerkisi Changin myöhemmät Venoms-leffat.

Mahtava tähtikaarti, hienot taistelukohtaukset ja mukaansatempaava kerronta takaavat ikimuistoisen katselukokomuksen hidastettuja kuolonkorinoita ja miehistä mättöä pelkäämättömille kung fun ystäville.

****½
© Tatu Piispanen, julkaistu: 31.1.2004
keskiarvo
toimitus
3.63/5.00 (4)
 JSTPMEMK*
  3.5 4.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.92/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  8 (9)
89%
Five Shaolin Masters (1974)  Five Shaolin Masters (1974)Shao Lin wu zu  

kommentit

odota...
Koffin Kolmonen kommentoi (21.5.2011 07:30:41)
user avatar Tämän pitäisi ilmestyä dragpm dynastysta loppukesästä.Yleensä en harrasta tupladippausta muttä tämän hankin liki varmasti ivl:n seuraksi.Jos bonusmatskua toki helpottaa ostopäätöstä mutta kyllä tämä paras kung-fu elokuva täytynee jo english dubin takia jo hankkia:)
vastaa »
olutsika kommentoi (20.10.2012 21:52:42)
user avatar Kyllähän tuo 5 tähteä ansaitsee vaikka arvostelija on asian ytimessä. Varsinkin viimeinen lause on naula arkkuun.

Pienenä lisädetaljina kreikan vhs-nauha ei ole täyspitkä. Lopusta uupuu kohta jossa maanmiehet hurraavat shao-lin temppelin sankareille. Vaikka taidan olla aino foorumilla joka kyseisen tekeleen omistaa?

Aikoinaan 300 markkaa tuntui pilkkahinnalta kyseisestä mestariteoksesta ja onhan tuo dvd:ltäkin tullut katsottua pari tusinaa kertaa...

Todellinen klassikko musiikkia myöten.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa