Caroline Munro

The Oily Maniac (1976)

Öljyinen raivohullu

aka You gui zi; Yau Gwai Ji

The Oily Maniac #1 The Oily Maniac #2

Danny Leen pääosittamat Shaw Brothers -elokuvat ovat vähintäänkin mielenkiintoinen setti: hän esitti mm. Bruce Leetä Bruce Lee and I:ssa (1976), jättiläisapinaa jäljittävää antropologiseikkailijaa The Mighty Peking Manissä (1977), Hongkongin ensimmäistä supersankaria The Super Inframanissa (1975) ja Öljyistä raivohullua The Oily Maniacissa.

The Oily Maniac on hyvin pitkälle juuri sellainen elokuva, mitä sen nimen perusteella olettaa olevan - mies kumipuvussa, tissejä, öljyä, huonoja erikoistehosteita, ukkosenjyrinää, amatöörimäistä näyttelemistä, öljyä, huvittavaa epäloogisuutta.

The Oily Maniac [1]
The Oily Maniac [2]

Elokuva alkaa tekstillä, jossa kerrotaan tarinan kertovan oikeuden toteutumisesta. Öljyhirviö ei siis olekaan leffan pahis, vaan sankari! Alkutekstit muistavat myös julistaa, että The Oily Maniac on kuvattu Malesiassa, oletettavasti samaan aikaan ohjaaja Ho Meng-huan Black Magicin (1975) kanssa. Monet kuvauspaikoista ovat samoja, Lily Lin kampaus ei ole muuttunut ja Ku Fengin päässä on edelleen valitettavan tuttu peruukinhirvitys.

Elokuvan kertomus öljyisestä kostajasta pohjautuu ymmärtääkseni malesialaisille kansantaruille. Siihen on sekoitettu tosipohjaisia juttuja ainakin itsensä öljynneistä raiskaajista. Tähän viittaisi kohtaus, jossa poliisin tutkinnanjohtaja tarjoaa omaa selitystään öljyisille murhille: kyseessä onkin tuikitavallinen rikollinen, joka on öljynnyt itsensä liikkuakseen nopeammin ja päästäkseen kiinni jäädessään helpommin pakoon. IVL:n julkaisemalta R3-dvd:ltä löytyvä esittelyteksti jopa mainostaa leffan perustuvan tositapahtumiin, mikä on kyllä aika uskomatonta paskaa. The Oily Maniacin legenda on ilmeisesti kerrottu jo aikaisemmin Shaw Brothersin tuottamissa malesialaisissa kauhufantasia-elokuvissa, joista minulla ei ole sen kummempaa tietoa.

The Oily Maniac [3]
The Oily Maniac [4]

The Oily Maniacissa Danny Lee esittää Sheng Yungia, kepeillä liikkuvaa rampaa kauluspaitanörttiä, joka työskentelee lakiasiantoimistossa limaisen pomonsa (Wong Hap) pompotettavana. Naisasiatkin menevät vituiksi, eikä mikään ihme kun seuraa Shengin käyttäytymistä hehkeän työkollegansa (Lily Li) seurassa. Sitten päivänä muutamana öljytehtaassa sattuvassa välikohtauksessa Shengin hyvä ystävä Ah Ba (Ku Feng) tulee puukottaneeksi miehen kuoliaaksi, ja viranomaiset määräävät hänet teloitettavaksi puolen tunnin päästä. Viimeisenä toiveenaan Ah pyytää saada nähdä Shengin kahden kesken. Ah paljastaa Shengille, että tämän isä oli shamaani, joka on tatuoinut Ah'n selkään loitsun. Miksi, sitä ei missään vaiheessa katsota tarpeelliseksi selittää. Shengin kopioidessa loitsua paperinpalalle Ah varoittaa häntä käyttämästä loitsua muuhun kuin vähäosaisten puolustamiseen tai muuten erityisen ilkeä kuolema kyläilee. Ah Ba määrää vielä tyttärensä pikku-Yuen (Chan Ping) Shengin suojeltavaksi.

Myöhemmin Sheng tuskailee asunnossaan omaa raajarikkoista kykenemättömyyttään huutamalla, itkemällä, riehumalla ja juomalla viinaa kunnes muistaa loitsun olemassaolon! Loitsussa neuvotaan kaivamaan talon lattiaan suuri kuoppa. Onneksi Sheng asuu kaupungin laidalla epämääräisessä häkkyrämökissä, eikä esimerkiksi kerrostalossa tai ylipäätään rakennuksessa, johon olisi keksitty muurata perustukset. Kuopankaivuuprojektista tulee välitön jymymenestys. Sheng upottautuu montun pohjalle ilmestyneeseen kuplivaan mutaan mantraa hokien ja kohta liejusta ponnistaa - Öljyinen raivohullu!

The Oily Maniac [5]
The Oily Maniac [6]

Öljyinen raivohullu on naurettavimpia supersankareita mitä valkokankaalla on nähty. Katoilla juoksenteleva öljymies näyttää lähinnä toppahaalareissa hortoilevalta ylisuurelta lapselta. Tämä Toxic Avengerin kiinalainen esiaste pukeutuu paksuun öljykuorrutukseen ja omistaa kiiluvan keltaiset silmät sekä puoliksi kehon ulkopuolella sykkivän punaisen sydämen. Ensimmäisen mutakuoppasession jälkeen Sheng kykenee muuttumaan öljyiseksi raivohulluksi roiskimalla päälleen dieseliä. Raivohullu on yli-inhimillisen vahva, olympiatason korkeushyppääjä sekä immuuni terä- ja ampuma-aseille. Poikki isketyt raajat muuttuvat nestemäiseksi öljyksi ja valuvat takaisin muuhun ruumiseen. Erikoisempina ominaisuuksina raivohullu pystyy sylkemään öljyä ja muuntautumaan hypernopeaksi stop motion -öljyläiskäksi, tehoste, joka on varmasti yksi elokuvahistorian epäonnistuneimpia. Tappajahaista (1975) varastettu musiikki säestää kuolettavan öljyläntin edesottamuksia. Rikolliset uhrinsa raivohullu takoo tai tallaa kuoliaaksi.

Tässä onkin The Oily Maniacin suurin vika: yhteiskunnan mätäpaiseiden puhkomisen pitäisi olla paljon kekseliäämpää ja verisempää. Elokuvassa nähdään ainoastaan yksi messevä tappotehoste kun raivohullu polkaisee naispuolisen kirurgin pääkopan murskaksi. Tilanteesta riippuen raivohullu muistaa kuitenkin olla myös siveellinen herrasmies: hän peittelee raiskatun naisen paljaat rinnat ennen kuin katoaa paikalta.

The Oily Maniac [7]
The Oily Maniac [8]

Elokuvan päätyttyä, tuttuun tapaan hämmästyttävän yhtäkkisesti, olo on hieman pettynyt. Aiheesta olisi saanut huomattavasti viihdyttävämmän elokuvan juonen tiivistämisellä, innovatiivisemmilla toimintakohtauksilla ja kunnon väkivallalla. Kerronnan eksyminen puolivälissä kuvaamaan Wong Hapin pirullisia oikeusjuonitteluja on tylsistyttävää täytettä ja hidastaa koko elokuvaa. Tissikerroin on koko ajan kiitettävän korkealla (jokainen naisnäyttelijä paljastaa rintansa - paitsi tietysti Lily Li), mutta alastomuus liittyy lähinnä elokuvan aivan liian lukuisiin raiskauskohtauksiin.

Kauhuelokuvana The Oily Maniac ei toimi mitenkään päin mutta juustoisena supersankaritragediana hieman paremmin. Mies kumipuvussa -intoilijoille elokuva lienee itsestään selvää katsottavaa, muille suosittelisin ensin kahta onnistuneempaa Ho Meng-hua -fantasiaa; Black Magiciä ja The Mighty Peking Maniä.

Versioinfo (8.1.2004):

The Oily Maniac lukeutuu niihin harmillisen harvoihin Shaw Brothers -elokuviin, jotka Future Film on julkaissut Suomessa dvd:llä. Yle Teeman Kino Into -sarja esitti teoksen 22.9.2008 nimellä Öljyinen raivohullu.

**---
© Tatu Piispanen, julkaistu: 8.1.2004
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (8)
 JSSMTPJMMEMMMK*PI
  2.5 3.0 2.0 2.0 3.5 2.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.21/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -2 (8)
25%
The Oily Maniac (1976)  The Oily Maniac (1976)Öljyinen raivohullu