Caroline Munro

New Tales of the Flying Fox (1984)

aka Xin fei hu wai chuan; San Fei Woo Ngoi Chuen

New Tales of the Flying Fox #1 New Tales of the Flying Fox #2

80-luvun Hongkong-miekkaseikkailuiden parhammistoon lukeutuva New Tales of the Flying Fox perustuu kuulun wuxia-kirjailijan Jin Yongin romaaniin. Samasta kertomuksesta on tehty lukuisia elokuvasovituksia, joita Shaw Brotherskin on tämän lisäksi tuottanut kaksi kappaletta: Lily Hon tähdittämän The Silver Foxin (1968) ja Chang Cheh/Venoms -kollaboraation Legend of the Foxin (1980). Aiheesta on räätälöity myös 30-tuntinen televisiosarja. Wong Jingin kirjoittama New Tales of the Flying Fox pakkaa koko tarinan alle puoleentoista tuntiin. Ennakko-odotusten vastaisesti lopputulos ei ole kiirehtivä ja hajanainen ylisuureen henkilökaartiin tukehtuva sekamelska, vaan nopealla tempolla liikkuva, yllätyksellinen ja ehyt kokonaisuus.

New Tales of the Flying Fox [1]
New Tales of the Flying Fox [2]

Jos Lentävän ketun satu ei ole aikaisemmin tuttu, elokuva tarjoaa herkullisesti purkautuvan, ennalta-arvaamattoman juonikuvion. Henkilöiden motiivit paljastuvat vasta tarinan edetessä. Kiintoisan kertomuksen tieltä on kuitenkin lyhyen keston ehdoilla jouduttu uhraamaan hahmojen syvempää tutkiskelua. Oikeamielinen, hieman naiivi sankari on varmasti koko genren loppuunkulutetuin päähenkilö. Muutkin hyvät ovat niin jaloja ja uhrautuvaisia, että melkein kyynel vierähtää poskelle.

New Tales of the Flying Fox [3]
New Tales of the Flying Fox [4]

IVL:n R3-dvd mainostaa New Tales of the Flying Foxia elokuva- ja TV-tuotannon parhaimpien kykyjen yhteistyönä. Ohjaaja Lau Shut Yue onkin kotimantereellaan parhaiten tunnettu lukuisista televisiosarjoista, kuten myös päähenkilö näyttelevä Felix Wong. Hongkongin ulkopuolinen katsojakunta yhdistänee Wongin naaman parhaiten Drunken Master II:n (1994) kalakauppiaaseen. Jo ennen New Tales of the Flying Foxia Wong oli saavuttanut suosiota wuxia-sarja Legend of the Condor Heroesin sankarina, joka New Talesin tapaan perustuu Jin Yongin tekstiin. Wong on karismaattinen ja fyysisesti pätevä esiintyjä, mutta perushyvä roolityö jää hieman ohueksi. Myös Alex Man on mainio roolissaan, mutta naiskaksikko Kara Hui Ying-hung ja Tai Pui Ling varastavat shown. Huilla on kekseliäs taistelukohtaus kukkaruukuilla tasapainotellen. Tai on puolestaan myrkkyklaanin oppilas, jolta löytyy mielikuvituksellinen myrkkyhyökkäys tai vasta-aine lähes joka tilanteeseen. Leung Kar Yanilla on lyhytkestoinen rooli Felix Wongin isäukkona.

New Tales of the Flying Fox [5]
New Tales of the Flying Fox [6]

Toimintapuolikin skulaa mallikkaasti. Tuhdin vaijeripitoinen miekkamäiske on vauhdikasta ja tyylillä toteutettua, eikä missään vaiheessa karkaa käsistä mm. vuotta aikaisemmin valmistuneen Shaw-miekkapätkä Holy Flame of the Martial Worldin (1983) edustaman spedeilyn tasolle. Yliluonnollinen lentely istutetaan toimintakohtauksiin saumattomasti. Näin hyvin toteutettua vaijeri- kung fua näkee valitettavan harvoin. Maittavasta menosta nauttimista edesauttaa elokuvan visuaalisesti huoliteltu ilme. Kuvasommitteluun on selvästi panostettu ja muutaman kohtauksen editointi on suorastaan kekseliästä. Autenttisia ulkomaisemia ja studiosettejä on yhdistelty toimivasti, vaikka monet lavasteet näyttävät edelleen aivan ilmeisiltä lavasteilta.

New Tales of the Flying Fox [7]
New Tales of the Flying Fox [8]

Filmi pistetään jälleen poikki ilman turhia epilogeja, mutta lopetuksen jälkeen on hyvällä tuulella. New Tales of the Flying Fox tarjoilee juuri sen, mitä pitääkin: vauhdikkaan ja jännittävän puolitoistatuntisen muinaisten miekkasankarien maailmassa. Uudemman aallon wuxian fanit eivät tule pettymään.

****-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 17.2.2004
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (3)
 JSTPME
  4.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (5)
100%
New Tales of the Flying Fox (1984)  New Tales of the Flying Fox (1984)Xin fei hu wai chuan