Caroline Munro

Big Zapper (1973)

Likainen Harriet; Lady Bond

aka The Sex Life of a Female Private Eye; Sono diversa... mi chiamo Big Zapper

Big Zapper #1 Big Zapper #2

Harriet Zapper on paketillinen ironiaa, 70-luvun glamouria ja suoraviivaisuutta, siis charmikas yksityisetsivä, joka taitaa karaten ja kymmenen metrin loikat, puhuu kuin Marlowe, ja jonka pimppi loistaa.

Tämän verran opin, kun poimin Makuunin alakerrasta erinomaisen maukkaalla etukannella varustetun Star Videon julkaisun legendaarisesta kulttielokuvasta Likainen Harriet. Harmi kyllä suomalaisesta videoversiosta puuttuu jotain materiaalia (vuoden 1974 teatteriversiota maahantuoja leikkeli kolmisen minuuttia, josta huolimatta elokuva kiellettiin kokonaan Suomessa), joten paljon jäi myös mielikuvituksen varaan. Se mitä sain nähdä - tympeän juonen ja 70-luvun lettien lisäksi - oli aneemisinta karatea miesmuistiin, leikattuna niin kieroon, että lopputuloksesta on pakko pitää.

Big Zapper [1]
Big Zapper [2]

Jutun juoni on harvinaisen selvä: Harriet lyö, leikkaus, mies rääkäisee komeasti, lentää betonin läpi, kattoon, tai kimpoaa 30-metrin päästä olevasta seinämästä takaisin. Välillä puheenvuoron saa .357 Magnum kertaa kaksi, ja välillä toisen maailmansodan aikainen Maxim. Koskaan ei tiedä mitä tuleman pitää, mutta aina se on tökeröä, helvetin huonosti tehtyä ja ihmeen viihdyttävää.

Big Zapper [3]
Big Zapper [4]

Big Zapper on aitoa brittiläistä eksploitaatiota mallia Lindsay Shonteff. Tälle alkujaan kanadalaiselle herrasmiehelle ei maistunut kertaakaan suurten tuotantoyhtiöiden tuki, eikä laatu ollut tekemisen ehto. Oli vain kolme asiaa mitä tarvittiin: asennetta, paljasta pintaa ja verta. Big Zapperista löytyy näitä kaikkia, joskaan ei ylettömästi. Tarinakaan ei ole järin vakuuttava. Rikkaaseen perheeseen kuuluva tytär päätyy palasina järveen yhdessä karatea harrastavan, jokseenkin pihalla olevan veljensä kanssa, ja heidän isänsä haluaa selvittää mistä on kyse. Hän palkkaa Harriet Zapperin (Linda Marlowe), viileän naisjeparin, jolla on apunaan jatkuvaa seksiä halajava Mr. Rock "Some people like dogs, but I prefer Rock" Hard. Vastaansa hän saa moria, nunchakuja ja katanoita heiluttavan rikollisjengin, joka saa tuntea naisenergian syvimmän olemuksen. Taisteluita on paljon ja ne ovat kaikki yhtä surkeita. Loput elokuvasta on Marlowe-tyylistä voice overia, joka kuljettaa tapahtumia eteenpäin napakan brittidialogin avustuksella ilman mitään kovin kummoista päämäärää. Mutta mitäpä siitä, sillä kyse on silkasta vittuilusta ajan agenttielokuville.

Big Zapper [5]
Big Zapper [6]

Aivan mitättömillä meriiteillä ei olla liikkeellä. Shonteffin kotisivujen mukaan elokuva avasi New Yorkissa neljässäkymmenessäkahdessa teatterissa ja nousi parhaimmillaan brittilistan kolmanneksitoista. Ainakaan kunnianhimosta ei siis sovi Shonteffia syyttää, ja jos tämä elokuva on jotakin, niin ainakaan se ei ole tylsä. Tökeröt mätkimiset, ohjaajan luovat ratkaisut, sarjakuvamaisuus, ja Linda Marlowen itseironinen roolisuoritus jaksavat pitää mielenkiinnon yllä, sikäli kun ei alun perinkään odota mitään laadukasta, tai itse asiassa, kun ei odota yhtään mitään. Tämän jälkeen on myös selvää mikä teki Shonteffista brittiläisen elokuvateollisuuden kulttihahmon, alkaen hänen 60-luvun menestyksestään Devil Doll (1964) ja Bond-satiirista Licensed to Kill (1965): omalaatuisuutta mieheltä kyllä löytyy, ja mikä parasta, harvemmin rahaa.

Big Zapperille on tehty myös astetta harvinaisempi jatko-osa The Swordsman (Zapper's Blade of Vengeance / Kaupungin paras etsivä; 1974). Molemmista on lupailtu kommenttiraidalla ja haastatteluilla varustettua DVD-julkaisua jo vuodesta 2002 alkaen, mutta kovin montaa havaintoa niistä ei toistaiseksi ole. Joten jos elegantti halpaan 70-luvun folioon kääritty brittieksploitaatio maistuu, saattaa joutua jonkin aikaa vartomaan.

***--
© Jari Mustonen, julkaistu: 19.2.2004
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (2)
 JSJM
  3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.13/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (3)
0%
Big Zapper (1974)  Big Zapper (1974)Likainen Harriet