Caroline Munro

The Imposter (1975)

aka Chat min yan; Qi mian ren

The Imposter #1 The Imposter #2

Bruce Leen ohella varhaisen 70-luvun vaikutusvaltaisimmat martial arts -näyttelijät olivat kiistatta Chang Chehin tähteyteen nostama legendaarinen parivaljakko David Chiang ja Ti Lung. Chiang oli kaksikosta Changin suosikki, muttei yhteistyön päätyttyä pystynyt kannattelemaan elokuvia yksinään. Sillä välin kun Ti Lung loi uutta uraa Chor Yuenin laadukkaiden wuxia-tarinoiden miekkasankarina, esiintyi David Chiang The Imposterin, Shaolin Hand Lockin (1978) ja Shaolin Abbotin (1979) kaltaisissa väsyneissä tusinatuotannoissa. Chiangin soolotaipaleen lähes ainoa valopilkku on vuoden 1978 Shaolin Mantis, mutta senkin onnistumista voi pitää täysin ohjaaja Liu Chia-liangin saavutuksena.

The Imposter [1]
The Imposter [2]

The Imposter luottaa aivan liikaa David Chiangin näyttelijäkykyihin. Toimintaköyhä ja laahaavajuoninen elokuva esittelee Chiangin peräti kuudessa eri roolissa. Chiangin esittämä Ge Liang, leffan nimen "petkuttaja", on muuntautumiskykyinen valeasujen mestari ja jalomielinen robinhood, joka omaksuu uuden identiteetin aina tilanteen vaatiessa. Yksikään näistä hahmoista ei valitettavasti ole kiinnostava eikä asunvaihdanta kovin perusteltua. Naamioitumistilanteet tuntuvat lähes poikkeuksetta pelkiltä itsetarkoituksellisilta tekosyiltä, jotka ovat olemassa pelkästään elokuvan ainoaa ideaa kierrättääkseen. Ja eihän tekoviiksillä pysty ketään oikeasti hämäämään, saatana.

The Imposter [3]
The Imposter [4]

Toiminnan rajoittuessa muutamaan ankeaan ja lyhytkestoiseen nyrkinheilutteluun, elokuvan pitäisi olla todella hyvin kirjoitettu ollakseen jännittävä. Käsikirjoitus on kuitenkin The Imposterin heikoin lenkki. Tarina on käytännössä mysteeri, jossa Ge Liang yrittää selvittää kuka lavasti Danny Leen ryöväriksi ja murhaajaksi. Mutta mitäs perkelettä? Katsojalle selvitetään heti ensimmäisessä kohtauksessa, että kyseessä on sadistinen poliisipäällikkö Chen Kuan Tai, mutta Ge Liang keksii tämän vasta kun elokuvaa on jäljellä enää vajaat 10 minuuttia! Käsittämätön ratkaisu, joka saa Gen salapoliisityön seuraamisen tuntuvan vähintäänkin turhauttavalta.

The Imposter [5]
The Imposter [6]

Chang Chehin apulaisohjaajana kannuksensa hankkinut Pao Hsueh-li ohjaa ihmeellisen ponnettomasti. Miehen taustaa kuvaajana on vaikea ymmärtää aneemisten otosten äärellä. The Imposter on ehkä tylsimmän näköinen Shaw Brothers -elokuva, jonka olen tähän mennessä nähnyt. Elokuvasta on hankalaa löytää mitään hyvää sanottavaa. Karismaattisessa Chen Kuan Taissa olisi potentiaalia mainioksi pahikseksi, mutta tämäkin mahdollisuus hukataan. Kaikinpuolin kiihkottomalta halpikselta tuntuvan The Imposterin voi huoletta jättää katsomatta. Shaw-katalogi on täynnä moninkertaisesti tasokkaampiakin elokuvia.

*----
© Tatu Piispanen, julkaistu: 21.2.2004
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (2)
 JSTP
  2.0 1.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!