Caroline Munro

Chinatown Kid (1977)

aka Tang ren jie xiao zi; Tong Yan Gaai Siu Ji

Chinatown Kid #1 Chinatown Kid #2

Chang Chehin moderni nousu ja tuho -katutappeluklassikko Chinatown Kid saapuu Hongkongissa dvd:lle pöyristyttävän epätyydyttävänä IVL:n julkaisuna Celestial Picturesin remasteroimasta, pahasti pätkitystä printistä. Yhtenä edesmenneen Alexander Fu Shengin parhaista elokuvista pidetty Chinatown Kid on ikiaikainen kertomus rahan ja vallan turmelevasta vaikutuksesta. Lisäksi se on tietääkseni ainoa Shaw Brothers -kungfuilu, joka tapahtuu lähes kokonaan Yhdysvaltain maaperällä.

Chinatown Kid [1]
Chinatown Kid [2]

Tarinan päähenkilö on yksinkertainen kung fu -taituri Tan Tung, jota shaolin-rooleistaan huomattavasti pyöristynyt Fu Sheng esittää tutuilla maneereillaan. Tan joutuu äkkipikaisuutensa ansiosta vaikeuksiin Hongkongissa ja pakenee San Franciscon kiinalaiskaupunginosaan häikäilemättömän gangsterin (Wang Lung Wei) kostoa. Laittomana pakolaisena työnsaanti on ongelmallista, mutta Tanin onnistuu suhteidensa avulla järjestää itselleen paikka kiinalaisravintolan juoksupoikana. Töissä Tan ystävystyy samoja hanttihommia paiskovan persaukisen Taiwanilaisen vaihto-opiskelijan Wenin (Sun Chien) kanssa. Paikallisten jengien välienselvittellyyn sekaannuttuaan Tan saa potkut ravintolasta. Liukas ja varakas kasinopomo So Fai Lung (Philip Kwok) värvää kovanyrkkisen Tanin henkivartijakseen, mutta Tan ei aavista Son bisnesten olevan jotain muuta kuin tämä antaa ymmärtää. Tällä välin opiskelusta ja työnraadannasta uupunut Wen on ajautumassa huumekoukkuun...

Chinatown Kid [3]
Chinatown Kid [4]

Elokuvan erikoisin piirre - San Franciscon rakentaminen Shaw Brothersin studioihin - on hupaisa mutta viehättävä yritys. Kadunkulmat nakkikioskeineen muistuttavat lähinnä teatterimusikaalin lavasteita. Väliin on leikattu kuvia oikeasta San Franciscosta ja Fu Shengista ajamassa raitiovaunulla. Modernin länsimaailman ihmeet hotdogeista digitaalikelloihin ovat katsojalle yhtä hämmentäviä kuin Tan Tungille. Funky 70's -musiikki ja -pukeutuminen tuovat aina lisää viihdearvoja.

Chinatown Kid [5]
Chinatown Kid [6]

Omalaatuisen tapahtumaympäristön lisäksi Chinatown Kid muistetaan myös siitä, että se esitteli viisi näyttelijää, jotka seuraavan vuoden The Five Venomsin (1978) myötä nousivat Chang Chehin kung fu -fantasioiden uusiksi päätähdiksi. Chinatown Kidissa isoimassa roolissa oleva Sun Chien jätettiin Venoms-leffoissa sivuosiin ja ensiesiintyminen onkin lopun lyhyitä taekwondo-näytteitä lukuun ottamatta laimea. Vakuuttavammin suorituvat Philip Kwok ja Lo Meng vastakkain asetettuina gangsteripomoina. Chiang Sheng ja Lu Feng vilahtavat lyhyissä stunt-rooleissa.

Chinatown Kid [7]
Chinatown Kid [8]

Pahisroolissakin vierailevan Robert Tain suunnittelemat taistelukohtaukset eivät modernista ympäristöstä huolimatta juuri eroa hänen laadukkaasta työstään myöhemmissä Venoms-elokuvissa. Farkkuliiveissä kaduilla heiluva Fu Sheng pistää konnia komeasti kyykkyyn, mutta potentiaalisen kaksintaisteluvastuksen puuttuminen syö mättöjen tehoa. Tanilla ei tunnu olevan suurempia ongelmia piestä kohtaamiaan ilkiöitä. IVL:n versiossa nujakat ovat ihmeellisen lyhyitä ja tökerösti editoituja, mikä ei kuitenkaan ole elokuvantekijöiden vika.

Versioinfo (28.2.2004):

Varoituksen sana: IVL:n uutta R3-dvd-julkaisua ei kannata hankkia. Kiekolta löytyy nimittäin PUOLELLA TUNNILLA lyhennetty versio elokuvasta. Alkuperäinen parin tunnin printti on jostain käsittämättömästä syystä saksittu 86-minuuttiseksi. Luonnollisesti näin massiiviset leikkaukset satuttavat elokuvaa pahasti. Juonen ja rakenteen kannalta olennaisia kohtauksia puuttuu kokonaan. Leikkaamattomaan Chinatown Kidiin tutustumatonkin huomaa poistot ainakin viimeisen puolen tunnin aikana, kun lopetukseen rynnitään käsittämättömästi poukahdellen. Ja se loppu! Alkuperäinen changchehilaisen synkkä lopetus on korvattu iloisemmalla lopulla jossa kellekään ei käy kovin huonosti! Voi perkele. Nälkäiset sakset ovat lisäksi napostelleet isoja paloja toimintakohtauksista, joista on poistettu lähes kaikki raaempi väkivalta. Katselukokemuksen jälkeen vituttaa. Hyvä elokuva on raiskattu! Chinatown Kidin kaltainen tunnettu klassikko näin törkeästi pilkottuna herättää myös epäilyksiä tulevien Celestial Picturesin restauroimien julkaisujen koskemattomuudesta. Dvd:tä on helppo olla haluamatta hyllyynsä myös uskomattoman ruman kansitaiteen ansiosta.

Elitisteille metsästettäväksi löytyy Pan Median jo ajat sitten loppuunmyyty bootleg-dvd, joka enkkudubistaan ja suttuisesta kuvalaadustaan huolimatta on suositeltavin julkaisu sisältäen elokuvan leikkaamattomana laajakangasversiona. Ground Zeron niin ikään lisensoimaton dvd on sitävastoin ruma pan&scan ja leikattu, mutta sisältää sentään oikean lopetuksen.

IVL:n torsoversion arvosanasta voi vähentää yhden tähden.

***½-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 28.2.2004
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (2)
 TPME
  3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Chinatown Kid (1977)  Chinatown Kid (1977)Tang ren jie xiao zi