Caroline Munro

La mansión de los Cthulhu (1990) :: Cthulhu Mansion

aka Black Magic Mansion; Magie noire

La mansión de los Cthulhu #1 La mansión de los Cthulhu #2

Kuten kirjallisuuden puolella erilaiset "tribuuttikirjat" ja "epäviralliset jatko-osat" ovat jo osoittaneet, on kauhukirjailijoista suurimman, H.P. Lovecraftin nimellä helppo saada kaupaksi mitä tahansa paskaa. Pahinta jälkeä on elokuvien puolella saanut aikaan espanjalainen Juan Piquer Simón (Pieces), jonka käsikirjoittama ja ohjaama Cthulhu Mansion on alkutekstiensä mukaan saanut inspiraatiota mestarin kirjoituksista.

Ensimmäinen Simónin tyylitajun puutteesta kertova seikka on e-r-i-t-t-ä-i-n ärsyttävän nuorisojoukon valitseminen elokuvan keskipisteeksi. Puukotettuaan kuoliaaksi huumediilerin, päättävät nuoret tyhjäpäät piiloutua poliiseilta kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan kartanoon, jonka omistajana häärii paikallisen tivolin taikuri yhdessä tyttärensä ja apulaisensa kanssa. Yliluonnollisuudet pysyvät turhan pitkään vähällä huomiolla ja niiden sijaan katsoja saa seurata kuinka nuoret riitelevät keskenään ja uhkailevat talon asukkaita innostuen myös tappamaan yhden heistä. Yöllä taloa asuttavat "ihmistä suuremmat voimat" kuitenkin heräävät... ja lähinnä liikuttelevat esineitä ilmassa, sekä kytkevät elokuvaprojektorin päälle kerta toisensa jälkeen. Hieman enemmän olisi Suurilta Muinaisilta toivonut. Kiduttavan hitaasti etenevän elokuvan ollessa jo reippaasti yli puolessa välissä alkaa muiden elokuvien armoton matkiminen, kun suihkusta tulee veden sijasta verta ja puun oksat käyvät naisen kimppuun. Ilmeisesti Simón on "inspiroitunut" myös The Evil Deadista sekä yleispätevistä kummitustalokliseistä, vaikkei sitä sentään erikseen alkuteksteissä mainitsekaan.

Cthulhu Mansionin huonoin puoli ei kuitenkaan ole sen Lovecraftista mitään ymmärtämätön juoni vaan aivan uskomaton näyttelijäkaarti, joka saa varmasti useammankin elokuvan ostaneen lopettamaan katselun kesken. Ei b-luokan halpikselta nyt mitään kummoisia suorituksia voi odottaa, mutta tähän elokuvaan on kyllä kasattu kaikki maailman huonoimmat näyttelijät. Nuorisojoukon ilkeyttä alleviivataan mahdollisimman monella eri tavalla ja dialogi (joka myös on Simónin käsialaa) on pelkkää vittuilua lukuun ottamatta "we can't stay here" -tyylisiä kliseitä, joita on kerätty elokuvaan ihan kiitettävä määrä. Jos haluat kuulla kaikki kauhuelokuvien pahimmat kliseet, hanki tämä elokuva.

Lisää risuja tulee Lovecraftin sekoittamisesta kuvioihin, kaikki Cthulhu-viitteet kun on vielä toteutettu äärimmäisen kömpelösti. Hyvänä esimerkkinä käy taikurin alussa suorittama rituaali, jonka aikana luetun kirjan kannessa lukee kissan kokoisin kirjaimin "CTHULHU", jottei asia vain jäisi kenellekään epäselväksi. Simónin mielestä myös saatananpalvonnan ja Cthulhun sekoittaminen keskenään on hieno idea. Ehkä joitakuita eivät elokuvassa vilahtelevat vuohenpäät, pentagrammit ja väärinpäin käännetyt ristit häiritse, mutta Lovecraft-fanaatikolle nämä ovat kaikki silkkaa anteeksiantamatonta pyhäinhäväistystä. Lopullisen naulan elokuvan arkkuun iskee Simónin tylsistyttävä ohjaus, joka saa ne harvat potentiaaliset kohtaukset laimennettua pelkäksi hengettömäksi sekoiluksi ja kaikki kohtuulliset efektit näyttämään aivan helvetin huonoilta.

Cthulhu Mansion on elokuva, jonka Charles Bandkin olisi varmasti hyllyttänyt liian huonona ja halvan näköisenä. Se on yksi surkeimmista elokuvista mitä olen nähnyt aikoihin, ja tilannetta vain pahentaa kauhun mestarin nimen sotkeminen kokonaisuuteen. Ilman Lovecraft-viittauksia tälle olisi voinut antaa armosta puolitoista tähteä, nyt ei.

*----
© Teijo Haavisto, julkaistu: 5.3.2004
keskiarvo
toimitus
1.67/5.00 (3)
 SMTH
  2.5 1.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!