Caroline Munro

Executioners from Shaolin (1977)

aka Hung Hsi-Kuan; Executioners of Death; Shaolin Executioners; Les exécuteurs de Shaolin; Hung Hei Goon

Executioners from Shaolin #1 Executioners from Shaolin #2

Wong Fei Hungin nuoruusvuosista ammentaneen Challenge of the Mastersin (1976) jälkeen genrevisionääri Liu Chia-liang tarttui toiseen legendaariseen kansallis-sankariin, Hung Hsi Kuaniin, jonka mukaan Liun harjoittama Hung Fist -tyylisuunta on saanut nimensä, ja ohjasi yhden uransa ehdottomista huippuelokuvista. Hung Hsi Kuanin aikaisempia elämänvaiheita oli kuvattu jo Liun inspiroiman ja Chang Chehin ohjaaman shaolin-sarjan elokuvissa Heroes Two (1974) ja Men from the Monastery (1974), mutta vasta Executioners from Shaolin kertoo hänen tarinansa tyydyttävän laajassa mittakaavassa, henkilökuvaukseen keskittyen.

Executioners from Shaolin [1]
Executioners from Shaolin [2]

Teloittajia elokuvassa ei nähdä, vaikka shaolin-luostarista paetaankin. Kronologisesti Executioners from Shaolin on suoraa jatkoa Men from the Monasterylle. Shaolin-luostari on poltettu petollisen pappi Pai Mein ansiosta ja henkiinjääneet oppilaat pakenevat mantsurialaisjoukkoja. Sankarillista uhrautumista ylistävän toimintajakson jälkeen kerronta hidastuu seuraamaan kiertäviksi kantonilaisiksi oopperaesiintyjiksi naamioituneiden shaolin-oppilaiden matkaamista. Joukon johtajaksi nostetaan luontevasti kung fussa kokenein Hung Hsi Kuan, jota jo edellisessä Hung-elokuvissa samaa roolia näytellyt Chen Kuan Tai vakuuttavasti esittää. Tien päällä ryhmä kohtaa naispuolisen kung fu -taituri Yung Chunin (Lily Li), johon Hung Hsi Kuan iskee silmänsä. Seuraavaksi vietetään jo häitä ja syrjäiseen piilopirttiin vetäytyvä pari saa pian poikalapsen, joka ristitään Wen-dingiksi. Taitavimpana shaolin-taistelijana kostovelvollinen Hung keskittyy kymmeneksi vuodeksi hiomaan tiikeritekniikkaansa ja kasvattamaan miehekkäitä viiksiä, Wen-dingin (vanhempana versiona Wong Yue) koulutuksen jäädessä Yungin harteille.

Executioners from Shaolin [3]
Executioners from Shaolin [4]

Executioners from Shaolinissa Liu Chia-liang käsittelee suosikkiteemojaan, sukupuolirooleja ja nuorten kapinaa, selkeimmin kaikista elokuvistaan. Machon Hung Hsi Kuanin ja naisellisen Yung Chunin rinnalle (ja tilalle) nostetaan molemmilta sukupuolilta vaikutteita saanut Wen-ding sekä kiveksettömyydessään lähes sukupuoleton Pei Mai. Hieman turhankin alleviivaten Wen-dingin harjoittamaa feminiinistä kung fu -tyyliä ja lapsellista ennakkoluulottomuutta korostetaan pukemalla hahmo vielä aikuisiällä nuoren tytön tavoin ja pistämällä tämä pelleilemään vakavissakin tilanteissa. Toisaalta ratkaisu tukee Liun ajatuksia, mutta Wen-ding on kieltämättä myös ärsyttävä hahmo. Onnistunutta huumoria edustavat kung fu -perheen leikkimieliset välienselvittelyt, joissa niin pyykkäys kuin aterointikin saadaan käännettyä tuhoisaksi kamppailulajiharjoitukseksi. Alkupuoliskon avainkohtauksessa Yung Chun haastaa hääyönä Hung Hsi Kuanin avaamaan kurkitekniikalla yhteenlukitut haaransa. Vulgaarilta kuulostava jakso saadaan toimimaan hyvän näyttelijätyön ansiosta.

Executioners from Shaolin [5]
Executioners from Shaolin [6]

Sivukaupalla analyysejä kirvoittaneesta teemapuolestaan huolimatta Executioners from Shaolin on kuitenkin ennenkaikkea tiukka toimintaelokuva. Liun koreografia ei ole vielä lennokkaimmillaan, mutta eri tyylejä herkullisesti demonstroivat kamppailut ja harjoittelusessiot ovat komeaa katseltavaa. Gordon Liun cameo-esiintymistä lukuun ottamatta kaikki toimintajaksot koostuvat yrityksistä päästä päiviltä tuo pahamaineinen Pai Mei. Hung Hsi Kuanin tapaan historiallisen esikuvan omaava Wu Tang -pappi Pai Mei on elokuvan yksiulotteisin hahmo selkeässä pahuudessaan, mutta genreveteraani Lo Lieh onnistuu luomaan "valkokulmakarvapapista" yhden kung fu -elokuvan historian muistettavimmista pahiksista. Viileän maanista roolisuoritusta tukevat Pai Mein erikoisominaisuudet: hän on haavoittuvainen ainoastaan päivisin kello yhdestä kolmeen ja pystyy lisäksi imemään kiveksensä lantioluunsa sisään, tarpeen vaatiessa lukiten haaraväliinsä myös vastustajan jalkaterän.

Executioners from Shaolin [7]
Executioners from Shaolin [8]

Toisin kuin Chang Chehin shaolin-elokuvia, Executioners of Shaolinia ja muita Liu Chia-liangin ohjaustöitä voi suositella muillekin kuin hardcore- kung fu -intoilijoille, vaikka ne edustavatkin kung fu -elokuvan lajityyppiä puhtaimmillaan. Liulla on käytössään sama aihe, näyttelijäkaarti ja käsikirjoittaja kuin Changillä, mutta lopputulos on jotain huomattavan erilaista. Eheän konaisuuden oleellisiksi keskipisteiksi nousevat öljytyn miehistelyn ja hidastetun verenvuodatuksen sijaan perhe ja sukupuoliroolit. Ja lopetus on klassikko!

Vuonna 1980 Lo Lieh ohjasi Executioners from Shaolinista erinomaisen uusintaversion Clan of the White Lotus, jossa hän toisti roolinsa Pai Meina ja johon Liu Chia-liang suunnitteli henkeäsalpaavat toimintakohtaukset. Molemmat tulkinnat tarinasta ovat ehdotonta katsottavaa.

****½
© Tatu Piispanen, julkaistu: 10.3.2004
keskiarvo
toimitus
3.94/5.00 (8)
 JSJLTPJMKKJM*MEMK*
  4.5 2.5 4.5 4.0 4.5 3.5 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.68/5.00 (14)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  19 (23)
83%
Executioners from Shaolin (1977)  Executioners from Shaolin (1977)Hong Xi Guan