Caroline Munro

Just Before Dawn (1981)

Liian myöhään

aka Blutige Dämmerung; Survivance; Vor Morgengrauen

Just Before Dawn #1 Just Before Dawn #2

Jeff Liebermanin vuonna 1981 ohjaama Just Before Dawn kuuluu samaan kauhuelokuvien subgenreen kuin esimerkiksi Tobe Hooperin The Texas Chain Saw Massacre (1974), Wes Cravenin The Hills Have Eyes (1977) ja Rob Schmidtin Wrong Turn (2003), eli "takametsien sisäsiittoiset punaniskajuntit vastaan typerät kaupunkilaisteinit".

Just Before Dawn [1]
Just Before Dawn [2]

Satunnainen joukko sukunimettömiä teinejä on saanut päähänsä lähteä pakettiautollaan leireilemään Oregonin vuoristoon. Joukko ei valitettavasti tiedä, että vierailijat eivät ole vuorille lainkaan tervetulleita. Katsojista tosin jokainen arvaa miten teineille lopulta tulee käymään.

Sen sijaan että Lieberman olisi keskittynyt ideoimaan teineille nerokkaita päiviltäpäästötapoja, on hän selvästi ollut enemmän kiinnostunut siitä mistä kuvakulmasta vuoristopuroja milloinkin kuvataan. Luonnonkauniita maisemia elokuvaan liittämällä ollaan kieltämättä saatu mukaan edes jonkinlaista tunnelmaa, mutta kun itse elokuvan hahmot ovat täysin sisällöttömiä ja mielikuvituksettomia, ei tästä ole suurta hyötyä.

Just Before Dawn [3]
Just Before Dawn [4]

Suuri osa elokuvan tapahtumista on tajuttu sentään kuvata valoisan aikaan, mutta muun muassa elokuvan loppu on pelkkää ärsyttävää pilkkopimeässä hortoilua. Lukuun ottamatta elokuvan viimeistä kliimaksia, joka kaikessa typeryydessään on ehdottoman ikimuistoinen, ei muita mainitsemisen arvoisia tai säväyttäviä kohtauksia löydy. Lieberman kertoo ottaneensa elokuvaansa vaikutteita Boormanin Syvästä joesta (1972), mutta nämä vaikutteet tuntuvat rajoittuvan lähinnä elokuvan maisemiin ja ympäristöön.

Elokuvan sivuosassa nähdään Mies ja alaston aseesta (1988) tuttu George Kennedy. Tutun harmaahapsen roolisuoritus on valitettavasti täysin hukkaan heitetty, koska Kennedyn näyttelemällä Roy McLeanilla ei ole elokuvassa mitään sen suurempaa tekemistä - hän vain elelee mökissään ja hölisee hevoselleen.

Just Before Dawn [5]
Just Before Dawn [6]

Just Before Dawnin jälkeen Lieberman pysytteli pitkään poissa kauhuelokuvien parista, mutta tänä vuonna mieheltä on kuitenkin pitkästä aikaa valmistumassa parhaillaan jälkituotannossa oleva kauhuilu Satan's Little Helper. Elokuvan nimi kuulostaa lievästi mielenkiintoiselta, mutta saa nähdä mitä tuleman pitää.

Versioinfo (päivitetty: 14.9.2014)

Saatavilla olevista versioista Code Redin bluray-julkaisu on kannattavin hankinta. dvd-julkaisuista Media Blastersin versio on laadullisesti paras. Kaikki dvd-julkaisut ovat kuitenkin leikattuja.

**½--
© Jetro Suni, julkaistu: 16.3.2004
keskiarvo
toimitus
2.21/5.00 (7)
 JSJLTPJMJM*MHEM
  2.5 2.0 2.0 2.5 1.5 3.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.65/5.00 (10)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -5 (15)
33%
Just Before Dawn (1981)  Just Before Dawn (1981)Liian myöhään