Caroline Munro

The 36th Chamber of Shaolin (1978)

Shaolinin 36. kammio

aka Shao Lin san shih liu fang; Master Killer; Shaolin Master Killer; The Thirty-Sixth Chamber; La 36ème chambre de Shaolin; Siu Lam Qui Luk Fong

The 36th Chamber of Shaolin #1 The 36th Chamber of Shaolin #2

Mittavaa kulttimainetta ansaitusti nauttiva Shaw Brothers -helmi The 36th Chamber of Shaolin on Liu Chia-liangin neljäs oma ohjaus ja työ, joka lopullisesti vakiinnutti hänen asemansa yhtenä genren suurista nimistä. Historiallisiin sankaritarinoihin mieltynyt Liu palaa The 36th Chamber of Shaolinissa kung fun syntyjuurille. Elokuva kertoo munkki San Testa, jonka ansiosta aikaisemmin pelkästään shaolin-temppelin sisällä harjoitettu kung fu pääsi leviämään myös tavallisen väestön keskuuteen. Tarinalla on vankka totuudellinen pohjansa, mutta elokuva ottaa ymmärrettävästi myös lukuisia vapauksia.

The 36th Chamber of Shaolin [1]
The 36th Chamber of Shaolin [2]

Kertomuksen alussa Liu Yu-te (Gordon Liu) on aivan tavallinen nuori koulupoika. Jäätyään kiinni mantsurialaishallinnon vastaisesta toiminnasta Yu-te joutuu todistamaan läheistensä teurastusta julman mantsukenraali Tien Tan (Lo Lieh) käsissä ja pakenee puolikuolleena shaolin-temppeliin. Vastahakoinen apotti suostuu ottamaan Liu Yu-ten munkiksi ja nimeää tämän San Teksi. Temppelissä San käy läpi kaikki sen 35 koulutuskammiota ennätysajassa (puhutaan kuitenkin vuosista) ja erinomaiseksi kung fu -taituriksi kehitettyään palaa kostamaan väärintekijöille.

Leijonanosa elokuvan kestosta vietetään kammioissa treenaten ja tätä vaihetta painotetaan monien mielestä turhankin raskaasti. Vähintään yhtä monia pitkä koulutusjakso jaksaa kuitenkin ihastuttaa kerta toisensa jälkeen. Vuoron perään San Te muun muassa kantaa vesiämpäreitä veitset käsivarsiin kiinnitettyinä, yrittää ylittää vesiestettä tukinpätkillä tasapainoillen, harjoittaa näköaistiaan palavien puukeppien välissä ja opiskelee miekan sekä sauvan käyttöä kunnes on jokaisen osa-alueen suvereeni mestari.

The 36th Chamber of Shaolin [3]
The 36th Chamber of Shaolin [4]

Gordon Liu pitää koko touhun kasassa ja mielenkiintoisena intensiivisellä roolisuorituksellaan. Ohjaaja Liu Chia-liangin adoptioveli sai aikaan vakuuttavaa jälkeä nuorena Wong Fei Hungina jo niin ikään Liun ohjaamassa Challenge of the Mastersissa (1976), mutta The 36th Chamber of Shaolin teki hänestä kansainvälisen tähden. Roolivalinta on täydellinen: Gordon on pienehköstä koostaan ja sympaattisista kasvoistaan johtuen uskottava alun koululaisena, mutta vakuuttaa kung fu -osaamisellaan ja tuimalla karismallaan myös täysoppineena taistelulajien mestarina. Vielä nykyäänkin kung fu -munkkia on mahdotonta ajatella ilman että kuva kaljupäisestä Gordon Liusta piirtyisi mieleen.

Mielikuviteksekkaan treenitoiminnan lisäksi myöskään taistelukohtauksissa ei säästellä. Elokuva alkaa kapinalliskenraalin (roolissa ohjaajan veli Lau Kar Wing) tuhoontuomitulla yrityksellä päästää Tien Tan hengestään. Harjoitteluosuuden lopuksi San Ten on voitettava miekkaekspertti Lee Hoi San ennen kuin saa poistua temppelistä. Finaalissa San tietysti päihittää Tien Tanin kätyrijoukon yksi kerrallaan, mikä on erityisen nautittavaa seurattavaa kun pienempiäkin pahiksia esittävät sellaiset luottonimet kuin Wilson Tong ja John Chang. Teknisesti Liu Chia-liangin koreografia parani hänen seuraavissa elokuvissaan huomattavasti, mutta The 36th Chamber of Shaolinin toiminnasta on silti hankala keksiä pahaa sanottavaa. Saman aikakauden innovatiivisimpiin genreklassikoihin, kuten esimerkiksi Sammo Hungin Warriors Two'hon (1978) tai Yuen Woo Pingin Drunken Masteriin (1978) verrattuna mätöt ovat hitaahkoja ja vanhanaikaisia, mutta tähän toisaalta perustuu suuri osa koko elokuvan viehätyksestä.

The 36th Chamber of Shaolin [5]
The 36th Chamber of Shaolin [6]

Viimeisen silauksen elokuvan loistokkuudelle antaa sen lumoava visuaalinen ilme. Shaw-studioiden kuulut lavasteet eivät ole koskaan olleet paremmassa käytössä kuin The 36th Chamber of Shaolinissa. Se on tässäkin suhteessa se definitiivinen old skool -elokuva. Shaolin-temppeli ja sen salaperäiset kammiot luovat oman maailmansa, jonne katsoja imeytyy mukaan. Valaistus, puvustus, kuvaus ja musiikinkäyttö ovat kaikki viimeisen päälle kohdallaan ja edesauttavat uniikin tunnelman syntymistä.

Vaikka The 36th Chamber of Shaolinin suunnaton kansainvälinen menestys lienee Chang Chehin shaolin-syklin ohella suurin syy "shaolin"-sanan ja -aiheen räjähdysmäiseen ylikäyttöön sitä seuranneissa independent-kungfuiluissa, ei sillä kuitenkaan ollut aivan samanlaista genreämullistavaa vaikutusta kuin kahdella muulla samana vuonna valmistuneella "luuseri treenaa ja kostaa" -klassikolla, Jackie Chanin Snake in the Eagle's Shadow'lla ja Drunken Masterilla, jotka toivat slapstick-komedian pysyväksi osaksi kung fu -elokuvaa. Shaolin-temppeliin kouluttautumaan vetäytyminen vakiintui kuitenkin The 36th Chamber of Shaolinin myötä yhdeksi taistelulajielokuvan kulutetuimmista juonikuvioista. Runsaasta epäsuorasta kopionnista huolimatta San Te -aiheesta ei koskaan filmattu toista tulkintaa ja Liun kaksi omaa jatko-osaa, Return to the 36th Chamber (1980) ja Disciples of the 36th Chamber (1985), keskittyvät nekin muihin henkilöihin jättäen San Ten sivuhahmoksi.

The 36th Chamber of Shaolin [7]
The 36th Chamber of Shaolin [8]

The 36th Chamber of Shaolin on paljastunut erinomaisesti aikaa kestäväksi elokuvaksi, joka vain paranee toistuvien katselukertojen myötä. Viimeistään vuoden 2003 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla Bio Rexin isolta kankaalta restauroidulta printiltä esitettynä elokuva lunasti paikkansa ainakin henkilökohtaiselta kaikkien aikojen kung fu -klassikot -listaltani, vaikka pidän Liun saman vuoden myöhempää Heroes of the Eastia (1978) vielä aavituksen verran parempana. Mikäli et vielä jostain syystä ole tutustunut Shaw Brothersin jälkeensä jättämään rikkaaseen elokuvalliseen perintöön, tämä on täydellinen paikka aloittaa. Mutta varo: saatat jäädä koukkuun.

Versioinfo (17.3.2004):

The 36th Chamber of Shaolin sai Suomen televisioensi-iltansa kun Yle Teema esitti sen Kino Into -elokuvasarjassaan 13.10.2008 nimellä Shaolinin 36. kammio. Myös kotimainen Future Filmin dvd-julkaisu löytyy suomenkielisin tekstein mutta sekä a/v-laadullisesti että ekstramateriaalin osalta suositeltavin hankinta on Dragon Dynastyn R1-alueen Special Collector's Edition.

*****
© Tatu Piispanen, julkaistu: 17.3.2004
keskiarvo
toimitus
3.93/5.00 (7)
 JSTPJMJM*MEMK*EMPI
  4.5 5.0 3.0 4.5 4.0 4.0 3.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.13/5.00 (28)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  47 (58)
81%
The 36th Chamber of Shaolin (1978)  The 36th Chamber of Shaolin (1978)Shaolinin 36:s sali