Caroline Munro

Return to the 36th Chamber (1980)

aka Shao Lin ta peng hsiao tzu; Return of the Master Killer; Master Killer II; Siu Lam Daap Paang Daai Bye

Return to the 36th Chamber #1 Return to the 36th Chamber #2

Liu Chia-liangin jatko-osa mestariteokselleen The 36th Chamber of Shaolin (1978) ei jatka ensimmäisen elokuvan tarinaa, vaan tarjoaa sen kertomuksesta uuden, komediallisen tulkinnan. Lopputulos on yllättäen yksi 70-luvun lopun kung fu -komediabuumin parhaista tuotoksista. Jotta alkuperäisen The 36th Chamber of Shaolinin menestyksekäs treenausresepti voitiin kierrättää kokonaisuudessaan, elokuvan tähden Gordon Liun oli luontevaa esittää täysin uutta, kung fua taitamatonta hahmoa.

Return to the 36th Chamber [1]
Return to the 36th Chamber [2]

Kun häikäilemättömät mantsurialaiset, nuo ihmisluonnon julmuuden vastenmielinen ilmentymä, leikkaavat kangasvärjäämön työntekijöiden palkkapussia, apuun pyydetään kovaa työtä kaihtava huijariekspertti Chu Jen-chieh (Gordon Liu), pelottelemaan mantsujohtoa legendaariseksi kung fu -munkki San Teksi naamioituneena. Suunnitelmat menevät kuitenkin pahemman kerran mönkään kun itse pääpiru Wang Lung Wei saapuu selvittämään tilannetta. Työntekijät erotetaan ja piesty sekä syyllisyydentuntoinen Chu päättää lähteä shaolin-temppeliin oikean San Ten (Ching Chu) oppiin, mikä onkin helpommin luvattu kuin tehty.

Arveluttavista lähtökohdistaan - ohjaaja tekemässä komediallista uusintaversiota suosituimmasta hitistään - huolimatta Return to the 36th Chamber toimii. Itse asiassa se on monella osa-alueella jopa edeltäjäänsä parempi. Liu on selvästi kehittynyt ohjaajana ja elokuva etenee huomaamattoman sulavasti, täysin ilman hänen varhaisille töilleen tyypillistä paikoin töksähtelevää kerrontaa. Tuttuun tapaan kolmeen osaan jakautuva juoni noudattelee ykkösosan kaavaa niin uskollisesti, ettei yllättäviä käänteitä edes odota. Tarinan spoilaaminen ei kuitenkaan haittaa katselunautintoa pätkääkään. Alkukolmannes pohjustetaan Chu Jen-chiehin lähtöpäätöstä sorron alla elämistä kuvaten. Keskivaihe kuluu shaolin-temppelissa treenaten. Lopussa Chu käyttää uusia taitojaan pahiskatraan ojentamiseen.

Return to the 36th Chamber [3]
Return to the 36th Chamber [4]

Juonitoistoon saadaan yllättävää tuoreutta muuttamalla ykkösosan tilanteet komediallisiksi. Kehyskertomus pysyy masentavana kärsimysnäytelmänä ja taistelut ovat kovaa, huumoritonta iskuvaihtoa, mutta etenkin treenirääkistä kehitetään ihan oikeasti hauskoja vitsejä. Komedia toimii alkuperäisdialogilla huomattavasti vanhaa enkkudubbia paremmin. Alun kohtauksissa, joissa San Tea esittävä, täysin kung fu -kyvytön Chu feikkaa taistelukykyjään vaijereiden ja innokaasti lentelevien avustajien tuella, voi haistaa selvää vittuilua perinteisiä arvoja ja autenttisuutta korostavalta Liulta samaan aikaan läpimurtoaan tehneen uuden alloon huuhaa-toiminnan suuntaan. Hauskimmat tilanteet syntyvät, kun Chu yrittää päästä sisään temppeliin muka vieraan shaolin-suuntauksen edustajana ja keksii parhaansa mukaan kömpelöiille perseilyilleen uskottavia kung fu -teknisiä nimityksiä.

Return to the 36th Chamber [5]
Return to the 36th Chamber [6]

Gordon Liu, joka on ensiesiintymisensä jälkeen läsnä käytännössä elokuvan jokaisessa kohtauksessa, todistaa näyttelijäntaitojen ja harvinaislaatuisen kung fu -uskottavuutensa ohella hallitsevansa myös koomikon elkeet. Taustatukea antavat Liu Chia-liangin vakiokalustoon kuuluvat Kara Hui Ying-hung ja Hsiao Ho, jotka tosin jättävät kaiken toiminnan Gordonin harteille. Vastahakaan tällä kertaa asettuva Wang Lung Wei tekee vielä vakuuttavampaa jälkeä kuin Lo Lieh ensimmäisessä episodissa. Rahanahneen vanhan herran rustoittuneet rystyset ja edustavat penkinkäsittelytaidot antavat alussa riittävän motivaation vuosikausien kouluttautumiselle. Korealainen potkuihme Kwan Yung-moon irvistee kätyrinä ihailtavan tehokkaasti.

Ensiosaan nähden toinen selkeä parannus kerronnan sujuvuuden lisäksi on tapahtunut taistelukohtausten vauhdissa ja monimutkaisuudessa. Kaksi vuotta The 36th Chamber of Shaolinin jälkeen Liun koreografia on saavuttanut huippukohtansa. Yhteenotot ovat monipuolisia ja kekseliäitä. Kun useamman vuoden ajan rakennustelineitä temppelissä koonnut Chu Jen-chieh viimein tajuaa kokeilla oppejaan kamppailutilanteissa, on muutos täysin uskottava. Huippuunsa hiotut niputus- ja paalutustaidot osoittautuvat yllättävän hyödyllisiksi. Liu haluaa kommentoida harjoittelun ja omistautumisen tärkeyden lisäksi myös kung fu -taitojen arkipäiväisiin koettelemuksiin soveltamisen mahdollisuuksia - tai tässä tapauksessa juuri päinvastoin.

Return to the 36th Chamber [7]
Return to the 36th Chamber [8]

The 36th Chamber of Shaolin -klassikko sai Return to the 36th Chamberista arvoisensa seuraajan. Runsasta huumoria ei kannata pelästyä, sillä se eroaa edukseen genrelle tyypillisestä slapstick-kohelluksesta. Energiset ja runsaslukuiset taistelukohtaukset, liukas tarinankuljetus sekä Gordon Liun magneettinen pääosasuoritus takaavat mitä erinomaisinta lauantai-iltaviihdettä. Viisi vuotta myöhemmin elokuvasarja täydentyi trilogiaksi Disciples of the 36th Chamberin (1985) myötä.

****-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 17.3.2004
keskiarvo
toimitus
3.83/5.00 (3)
 JSTPJM*MK*
  4.0 4.0 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.83/5.00 (12)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  13 (14)
93%
Return to the 36th Chamber (1980)  Return to the 36th Chamber (1980)Shao Lin da peng da shi