Caroline Munro

The Woman's Film (1971)


The Woman's Film #1  

Genre

Artisokkaleffoja on moneen lähtöön. On Julia Robertsia, on Jane Campionia, on ranskalaista artisokkaa, jne. Kotimaassamme erityisen artisokkaisiin visioihin ovat yltäneet mm. Auli Mantila ja Kaisa Rastimo. Silloin tällöin vastaan tulee sen sortin artisokkakamaa, etta suu loksahtaa auki. Jotkut saattavat väittää, etta Roccon stondis Romance X:ssä oli hämmentävä, mutta kun seuraa Judy Smithin, Louise Alaimon ja Ellen Sorrenin ohjaamaa dokumenttia The Woman's Film, naamalla on koko ajan tyyppihyväksytty what-the-fuck-is-going-on -ilme.

The Woman's Film [1]
The Woman's Film [2]

Kamera seuraa feminististä keskustelurinkiä, jossa meikittömät naiset selittävät hiusnuttura väpättäen karmeita asioita. "Kun nainen menee huoltoasemalle ja pyytää apua, miehet pitävät häntä idioottina.", "Minä olen kirjakustantamossa töissä ja minua pidetään sihteerinä, vaikka olen oikeasti toimitusassistentti, joudun keittämään kahvia ja korjaamaan muiden kirjoituksia." Välilla siirrytään yksittäishaastatteluiden pariin. Mieheni olettaa, etta siivoan kotona ja pyykkään ja hoidan lapsia, menin töihin tehtaaseen, plaa, plaa.

Minkäänlaista särmää on The Woman's Filmistä turha etsiä. Selkeästi kiinnostaviakin feministisiä ajatuksia omaavat henkilöt saadaan aluksi näyttämään elämäänsä kyllästyneiltä alistujilta, jonka jälkeen on hieman vaikea palauttaa uskottavuutta, kun oikeasti ruvetaan puhumaan semikiinnostavaa asiaa kapitalismin, köyhyyden ja naisten sorron välisistä yhteyksistä. No, nykyaikana moisia yhteyksiä on hieman vaikea nähdä, joten koko elokuvan yllä leijuu 60-luvun marxistis-feministisen radikalismin pierun haju. Perin surkeaa todeta, että ainoa edes minimaalisesti kiinnostava aikakausikuvaus tulee, kun kytät nuijivat lakossa olevia MIEHIÄ. Mitä tällä on tekemistä feminismin kanssa. No, lakkopaikalle ovat tulleet bostaamaan myös miestensä työtaistelua tukevat kotiäidit. Uhrautuvuus ja marttyyrius korostuu tässäkin, ei suinkaan taisteluhenki.

The Woman's Film [3]
The Woman's Film [4]

Kaiken kaikkiaan elokuva ei ole ainoastaan tylsä, se on myös täysin osoitteeton artisokkaräpellys, jonka tekijoillä ei ole ollut edes taitoa pitää kuvaa skarppina, leikata elokuvaa järjellisesti tai edes kertoa ymmärrettävästi, mikä on väärin.

Mitä vittua?

*----
© Antti Tohka, julkaistu: 23.3.2004
keskiarvo
toimitus
1.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!