Caroline Munro

Re-Animator (1985)

aka Der Re-Animator; Zontanos-nekros

Re-Animator #1 Re-Animator #2

Kyllä se Stuart Gordon on vain niin mukava veijari ja mies paikallaan, ettei paremmasta väliä! Ensin mies teki kouluaikoinaan nakuversion Peter Panista teatteria varten, ja sitten vuonna 1985 iski hakkunsa kultasuoneen esikoisohjauksensa Re-Animatorin kanssa. Re-Animator oli jo ilmestyessään gorehoundien instant-klassikko ja säilyttää paikkansa kauhukomedioiden eliitissä vielä tänäkin päivänä.

Re-Animator [1]
Re-Animator [2]

Herbert West lähtee lätkimään tutkimusekskursioltaan Sveitsistä pienimuotoisen epäonnisen kokeen seurauksena ja päätyy kandiksi Miskatonicin yliopistolliseen sairaalaan. Herbert-pojulla on pienimuotoinen fiksaatio kehitellä seerumia, joka palauttaa elintoiminnot niiden loputtua, eli ihan näin kansanomaisesti ilmaistuna kumoaa kylmän pierun vaikutuksen ja palauttaa henkiin. Samoista asioista on kiinnostunut myös tohtori Carl Hill, jonka kanssa Herbert ottaa välittömästi yhteen ja kumoaa hänen teorioitaan. Herbert tarvitsee labratilaa kokeitaan varten, joten hän muuttaa yhteen kandipoju Dan Cainin kanssa.

Dan taas seurustelee dekaanin kiinteäkroppaisen ja namun tyttären Meganin kanssa, eikä isäpappa ole lainkaan iloinen että tytär hengailee kuolleita herättävien ihmisten parissa - varsinkin kun Megan on päässyt todistamaan vierestä miten kahtia repeytynyt kissa saa elämän seerumin kanssa. Kissan herätys antaa uutta potkua tutkimuksiin ja on viimein aika testata seerumia ihmisillä, ja niitähän löytää tietysti sairaalan ruumishuoneelta. Onkin aika polkaista gorevaihde pohjaan ja aloittaa pohjustus mässäilylle, joka huipentuu mm. erinomaiseen oraaliseksisessioon reanimoidun irtopään ja Meganin välillä! Whoopee!

Re-Animator [3]
Re-Animator [4]

Elokuva perustuu hyvin löyhästi kauhumestari H.P. Lovecraftin lyhyeen novelliin Herbert West - Reanimator (1922), joka löytyy mm. kokoelmalta Dagon and Other Macabre Tales. Suositeltavaa luettavaa kaikille hyvän goottivaikutteisen kauhun ystäville, jotka haluavat päänsä sekaisin ulkomaailmallisilla kauhuilla ja epäluonnollisella. Novellissa tosin ei verellä mässäillä ja meno on muutenkin hieman eritasoista, mutta Gordonin ottamat vaikutteet tulevat silti hyvin esille.

Stuart Gordon käynnistää heti alkuminuuteilla käyntiin rallin, josta ei goretehosteita, paljaita tissejä ja epäkorrektia huumoria puutu. Ensimmäisten kymmenen minuutin aikana olemme jo saaneet todistaa päästä räjähtävät silmät, kallonavaamisen ja aivojen sörkkimisen vanupuikolla, ja sokerina pohjalla Barbara Cramptonin sulokkaasti heilahtelevat ryntäät, joita näytetään muiden paikkojen ohella vielä kovin auliisti hieman myöhemmin... tehostepuoli on siis kunnossa, mutta miten on muiden sektoreiden laita?

Re-Animator [5]
Re-Animator [6]

Re-Animator ei välttämättä olisi ansainnut kulttistatustaan ilman Jeffrey Combsin hillitöntä roolisuoritusta Herbert Westinä, eikä muistakaan näyttelijöistä voi pahaa sanaa sanoa. Kaikista huokuu hyvä fiilis, joka antaa elokuvalle vielä omanlaisensa ilmapiirin. Mainioita näyttelijöitä tukee camp-dialogin lisäksi myös hyvä rytmitys, sillä elokuvassa ei ole yhtään pitkäveteistä hetkeä, ellei satu saamaan käsiinsä R-rated -versiota, jossa väkivaltaa ja seksiä on karsittu ja tilalle on laitettu 20 minuuttia dialogia, joka valitettavasti heikentää tätä mestariteosta kummasti. Saksasta on saatavilla bootleg-dvd, joka sisältää unrated-version, johon on lisätty vielä mainitut lisäkohtaukset oikeille paikoilleen, mutta lopputulos on todella puuduttavaa seurattavaa ja lopussa eivät enää silmät meinaa pysyä auki vaikka tissejä ja väkivaltaa on tarjolla kuin potkaa lihatiskillä.

Kyllä se näin vain on, Re-Animatorin pitäisi löytyä jokaisen gorehoundin ja kulttiviihteen ystävän hyllystä kunniapaikalta! Tyttöystäviä tällä ei miellytetä treffileffana eikä arvostusta saa patonkia ja punaviiniä nauttivilta wannabe-elitistitutuilta, mutta muutaman oluen kera oma nautinto on taattu.

*****
© Toni Lilja, julkaistu: 29.3.2004
keskiarvo
toimitus
3.89/5.00 (14)
 JSSMJLTPJMKKJM*MHMEMMMK*EMPITL
  4.5 4.0 4.0 4.5 4.0 4.5 3.0 3.0 3.5 3.0 4.0 3.5 4.0 5.0
keskiarvo
lukijat i
3.93/5.00 (42)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  87 (127)
69%
Re-Animator (1985)  Re-Animator (1985)