Caroline Munro

The Young Rebel (1975)

aka Hou sheng; The Rebel Youth; Hau Shang

The Young Rebel #1 The Young Rebel #2

70-luvun alkupuolella parasta nousukauttaan elänyt kung fu -elokuvan supertähti Ti Lung koetti kannuksiaan ohjaajana kahden elokuvan verran. Debyyttinä valmistui Young Lovers on Flying Wheels (1974) ja viimeiseksi jäi seuraavan vuoden The Young Rebel. Molemmat todistavat Tin halusta työskennellä perinteisten kung fu -kaavojen ulkopuolella.

The Young Rebel [1]
The Young Rebel [2]

The Young Rebel kertoo virkistävällä otteella kliseisen tarinan pahalle polulle ajautuvasta köyhästä jokamiehestä. Elokuva alkaa kun David Chiangin esittämän Hsiagin isä kuolee tapaturmaisesti ja varaton perhe jää ilman elättäjää. Onnettomuuden katkeroittama Hsiang saa töitä oikeamielisen ja kaikin puolin täydellisen ystävänsä (Ti Lung) avulla ja pääsee juoksupojaksi vaativan kauppiaan myymälään. Auktoriteettejä uhmaava Hsiag ei pidä esimiehensä simputuksesta ja huonosta palkasta. Ongelmia aiheuttaa myös paikallinen kovisjengi.

Puolen tunnin jälkeen, juuri kun Hsiangin vaikeileminen alkaa tosissaan kyllästyttää, tämä ajautuu helvetillisen ylipitkän mutta groovaavalla funk-poljennolla säestetyn polkupyörätakaa-ajon päätteeksi sivukadulle Chiang Taon johtaman ilkiöjoukon pieksettäväksi. Blah, taistelutaidoton Hsiang ottaa päihinsä vuorotellen jokaiselta kovikselta, eikö tästä nyt yhtään mielenkiintoisempaa toimintaa saada aikaiseksi..? Mutta mutta! Paikalle pöllähtää aivan sattumalta treenatuksi iskuautomaatiksi paljastuva Ti Lung ja tylsä hakkaaminen muuttuu kuin salamaniskusta energiseksi kung fu -potkinnaksi. Elokuva tekee täydellisen odottamattoman ja siksi suunnatonta hämmentynyttä mielihyvää tuottavan shaolin-juonenkäänteen kun Hsiang julistaa haluavansa omistaa loppuelämänsä kung fun opiskelulle!

The Young Rebel [3]
The Young Rebel [4]

Äitinsä ja siskonsa harmiksi Hsiang luopuu työnteosta ja aloittaa intensiivisen treenaamisen. Se ainoa oikea Drunken Master Simon Yuen Siu Tin tiedostaa kuitenkin Hsiangin erikoislaatuisen omistautumisen ja kyvykkyyden lisäksi myös miehen mielen pimeän puolen. Hsiang on suorastaan turvoksissaan sisäisestä raivosta, jonka seuraksena hän aina otellessaan vaipuu hurmokselliseen transsitilaan ja haluaa TAPPAA vastustajansa. Tämän hakattua tarpeeksi puolustuskyvyttömiä kanssaharrastajiaan mestari Yuen antaa impulsiiviselle ja väkivaltaiselle oppilaalleen lähtöpassit. Treenauskuvio hylätään onneksi nopeasti ja pian takaisin kaduille palanneen Hsiangin poikkeukselliset kung fu -taidot kiinnittävät paikallisen gangsterikihon (Lo Dik) huomion. Elokuva aloittaa nousu ja tuho -jaksonsa. Hsiang tienaa mukavasti ja nousee rikollisorganisaation sisäisessä arvojärjestyksessä kunnes touhu menee liian pitkälle, mutta ulospääsyä ei enää ole.

The Young Rebel ei tyydy olemaan pelkkä vanhojen kung fu -kuvioden väsynyt moderni versiointi Chang Chehin Police Forcen (1973) tapaan, vaan Ti Lung on tosissaan yrittänyt tuoda elokuvaansa taiteellisia meriittejä. Kokonaisuutena teos muistuttaa eniten Shaw Brothersin The Delinquentia (1973), muttei ole otteiltaan aivan yhtä synkkä ja rosoinen. The Young Rebel saa särmikkyyttää mainioista roolisuorituksista sekä Tin yritteliäästä ohjauksesta. Mukaan on eksynyt ainoastaan muutama Chang Cheh -zoomaus ja hidastettu maassakierintä. Pääjuoneltaan ennalta-arvattavia latuja hiihtävä käsikirjoituskin tarjoaa sopivassa määrin yllätyksiä ja oikeastikin jännittäviä tilanteita, jotta mielenkiinto pysyy koko ajan yllä. Erityishuomion ansaitsee poikkeuksellisen runsas musiikinkäyttö, joka alun surumielisissä balalaikanrenkutuksissa lähinnä huvittaa, mutta luo toimintakohtauksiin tarpeellista jännitettä.

The Young Rebel [5]
The Young Rebel [6]

Draamapuolella The Young Rebel on täysin David Chiangin show ja tämä tekeekin yhden uransa parhaista suorituksista. Kiinnostavia ovat myös elokuvan herkulliset sivuroolit. Simon Yuenia katsoisi mieluusti pitempäänkin mutta silmiinpistävin esiintyminen on nuorella Sammo Hungilla: useassa varhaisessa Shaw Brothers -elokuvassa minimaalisissa stunt-rooleissa vilahtava Hung saa jopa muutaman repliikin puhuakseen. Ikävä kyllä Hung ei osallistu nujakkaan, jota Chiang yrittää hänen kanssaan aloittaa. Pääkörmy Lu Tin ykköskätyreitä näyttelevät Eddie Ko (John Woon Heroes Shed No Tears, 1986) ja Lee Hoi San (Yuen Woo-pingin The Magnificent Butcher, 1979). Pienemmätkin osat on kansoitettu tulevilla tutuilla luottonaamoilla kuten Tino Wong, Hsu Hsia, Lau Kar Wing, Huang Ha ja Fung Hak On.

Raskaasta draamapainotuksestaan huolimatta The Young Rebel on kuitenkin ehdottomasti toiminta- ja taistelulajielokuva. Oppisessioiden jälkeen laadukkaita kung fu -taisteluita tarjotaan tasaisin väliajoin. Jopa David Chiang onnistuu näyttämään pätevältä iskuja jakaessaan. Kahakoissa apuvälineiksi kelpaavat mm. sianpotka, talikko ja puutarhasakset, mutta mistään The Delinquentin tasoisesta brutaalista tehokkuudesta ei voida puhua. Yhteenotot nojaavat juuri sopivissa määrin perinteiseen koreografiaan ja lopputaistelussa Lee Hoi Sangilla on jopa ranteissaan rautarinkulat, Eddie Kon potkiessa puita poikki piikkipohjaisella lenkkitossullaan.

The Young Rebel [7]
The Young Rebel [8]

Vaikka logiikka pettää muutamassa kohdassa, eikä vähiten tuliaseiden poissaolon perustelemattomuudessa, The Young Rebel onnistuu olemaan aidosti erilainen kung fu -elokuva. Loppuepilogin nitoessa kertomuksen nätisti kasaan ei voi kuin todeta nauttineensa matkasta. Ultimaalisena 70-luvun nuorisoangst-honkkarina pysyy edelleen tummasävyisempi ja pessimistisempi The Delinquent, mutta tunnelmissaan korkeabudjettiselta bruceploitaatiolta tuoksuva The Young Rebel seuraa perässä palkintosijoille.

***½-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 29.3.2004
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (2)
 TPME
  3.5 1.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (3)
33%
Hou sheng (1975)  Hou sheng (1975)  

kommentit

odota...
olutsika kommentoi (9.12.2010 17:21:25)
user avatar WTF,1/10 ME:lta..Ei tämä nyt mestariteos ole mutta hyvää keskitasoa siltikin.Chiangin alussa sympaattiseen hahmoon tulee sopivasti kusipäisyyttä leffan edetessä ja Ti Lungin standardiperformanssi sopii rainaan kuin leipäveitsi Michael Myersin kouraan.
vastaa »
Tatu Piispanen kommentoi (10.12.2010 17:13:06)
lainaus:
WTF,1/10 ME:lta..Ei tämä nyt mestariteos ole mutta hyvää keskitasoa siltikin.Chiangin alussa sympaattiseen hahmoon tulee sopivasti kusipäisyyttä leffan edetessä ja Ti Lungin standardiperformanssi sopii rainaan kuin leipäveitsi Michael Myersin kouraan.
user avatar Entäs nimim. olutsian pisteytys 1.0 Executioners from Shaolinille, joka on kuitenkin yleisesti katsottu kuuluvan Shaw Brothersin parhaimmistoon?

(Ja ME:n pointsit ovat 1/5, ei 1/10...)
vastaa »
olutsika kommentoi (24.12.2010 18:09:17)
lainaus:
Entäs nimim. olutsian pisteytys 1.0 Executioners from Shaolinille, joka on kuitenkin yleisesti katsottu kuuluvan Shaw Brothersin parhaimmistoon?

(Ja ME:n pointsit ovat 1/5, ei 1/10...)
user avatar Executioners menee täysin metsään siinä vaiheessa kun wong yu astuu kuvioihin.Kyseisen hiipparin takia rainaa ei viitsi katsella uudestaan koska leffan loppu on sietämätön.
Ja tuokin on yleisesti tunnettu seikka.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa