Caroline Munro

The Third Society (2002)


The Third Society #1 The Third Society #2

Kriitikon ohjesäännöissä lukee sana "objektiivisuus" mutta tällä kertaa taidan poiketa tästä vaatimuksesta. Kun saatekirjeestä lukee käsikirjoituksen ja elokuvan lukuisista eri vaiheista sekä katsoo dvd:n mukana olevan dokumentin, alkaa epäillä omaa oikeuttaan arvostella elokuvia. Meikämannella kun ei ole käytännön kokemusta siitä kuinka rankkaa työtä se voikaan loppujen lopuksi olla. Jep jep, lopputuloshan se kaiken ratkaisee mutta olisi kai joskus hyvä muistaa tekijöiden selkänahastaan repimät työtunnit - varsinkin pienten budjettien elokuvien kohdalla - ennen kuin surutta lyttää ne maanrakoon.

J.A. Steel tarjosi Third Societyn käsikirjoitusta useille eri tahoille ja monet tarjoutuivatkin ostamaan sen mutta vaativat samalla liian etnisyyden poistamista. Näin Steel sai kimmokkeen tehdä elokuvansa alusta alkaen itse. Lopulta Steel eli Jacquelyn A. Ruffner sitten ohjasi, kirjoitti, tuotti, leikkasi, näytteli pääosan ja maksoi Third Societyn budjetista suurimman osan. Ja kyseessä ei siis ole mikään digivideokameratuotos vaan 35-milliselle filmille kuvattu, aito elokuva.

The Third Society [1]
The Third Society [2]

25 vuotta sitten huumeparoni Dragon murhasi naisen tämän tyttärien silmien edessä. Lapset passitettiin todistajansuojeluohjelmaan ja nyt toinen heistä, Jones on L.A.P.D:n leivissä. Naisella on viimeinen kana kynittävänään, varsinkin kun Dragon on kidnapannut Jonesin sisaren.

Third Society on elokuva, jonka punaista lankaa on vaikea löytää kaiken toiminnan ja lukuisten roolihahmojen joukosta. Vaikuttaa siltä että pitkäksi venähtänyt tekoaika sekoittaa kerrontaa ratkaisevasti. Toki leikkauksessakin on toivomisen varaa, sillä eräät kohtaukset kärsivät huonosta rytmityksestä. Silti kaiken sekavuuden keskeltä löytää paljon hyvääkin kuten elokuvan näyttävyys. Esimerkiksi lentokentällä kuvattu, musiikkivideomaisilla väreillä varustettu takaa-ajo on erittäin komeaa katseltavaa. Third Societysta löytää mielenkiintoisella tavalla selviä virheitä mutta myös näkemystä, joka yleensä tämänkaltaisista action-elokuvista puuttuu. Jollain tavalla eräät kohtaukset (ja ehkä hiukan kostojuonikin) tuovat mieleen Tarantinon Kill Billin. Kummankin taustat ja innoitteet ovat kuitenkin sekä B-elokuvissa että aasialaisissa genreklassikoissa, joten tämä on helppo ymmärtää.

The Third Society [3]
The Third Society [4]

Audiopuolella ei mene hyvin. Osa dialogista jää huonon äänityksen takia pimentoon ja aseiden äänet taas ovat lähinnä huvittavan kuuloisia posahduksia. Jos nämä seikat olisi saatu korjattua, olisi Third Society kokonaisuudessaan huomattavasti helpommin seurattava tapaus.

J.A. Steel on kuitenkin ja kaikesta päätellen tinkimätön ja määrätietoinen nainen, jolle soisi hieman suurempia budjetteja näkemyksiensä saattamiseksi kankaalle. Third Society ei kaikesta päätellen ole aivan sitä mitä Steel halusi alun alkaen tehdä, mutta jäämme mielenkiinnolla odottamaan Warrior Entertainmentin seuraavaa tuotosta.

Versioinfo (10.4.2004):

R1-DVD on jostakin syystä täyskuvallinen (alkuperäinen kuvasuhde 16:9). Levyltä löytyy elokuvan lisäksi Behind the scenes -dokumentti, musiikkivideoita sekä traileri.

**---
© Esa Linna, julkaistu: 10.4.2004
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!