Caroline Munro

The Last Movie (1971)

aka Chinchero; Fuga da Hollywood; Ultima follia

The Last Movie #1 The Last Movie #2

Genre

Harvan elokuvan tuotantohistoria on yhtä legendaarinen kuin Dennis Hopperin The Last Movien. Easy Riderin menestyksen myötä tuotantoyhtiö antoi vapaat kädet nuorelle näyttelijä/ohjaajalupaukselle, joka painui kavereineen Peruun. Aikaa kului, rahaa kului ja erityisesti huumeita kului. Projekti ei kuitenkaan edistynyt juuri mihinkään, koska kaikki aika kului kuosittamiseen. Lopulta kun elokuva saatiin esityskuntoon, sikariportaalta pääsi poru. Noin kahden viikon teatterikierroksen jälkeen elokuva vedettin pois levityksestä ja haudattiin syvälle "virheet joita ei olisi pitänyt tehdä"- holviin.

The Last Movie [1]
The Last Movie [2]
The Last Movie [3]

Elokuvan kaupallisen ja taiteellisen historian perusteella voisi kuvitella, että kyseessä olisi joku täysin käsittämätön huumetrippi, varsinkin kun ainoa elokuvan sisällöstä tietämäni fakta ennen sen näkemista oli se, etta alkutekstit tulevat puolen tunnin kohdalla. Hieman omituinen aika tunti viidenkymmenen minuutin elokuvalle. Totuus on kuitenkin se, etta The Last Movie on hyvä ja ennen kaikkea älykäs elokuva. Mitään tarpeetonta häröilyä ei elokuvassa ole ja muutenkin se etenee hyvin loogisesti omassa erikoisessa maailmassaan.

Amerikkalainen kuvausryhmä on kuvaamassa Perussa elokuvaa, joka muistuttaa erehdyttävästi Sam Peckinpahin myöhäistuotantoa. Ohjaajana toimii paksua sikaria polttava Samuel Fuller. Dennis Hopper on yksi elokuvaryhmän jäsenistä, Kansas-niminen näyttelijä, jolle on varattu tuotannossa lähinnä statistin rooli. Kuvausten jälkeen Kansas jää hengaamaan kaupunkiin, jonka elämän kuvaukset ovat pahasti sekoittaneet. Kansas ihastuu paikalliseen prostituoituun ja jumiutuu vieraaseen kulttuuriin, jossa hyväksikäyttäjän ja -käytettettävän roolit hämärtyvät.

The Last Movie [4]
The Last Movie [5]
The Last Movie [6]

Elokuvan tekijät ovat saaneet aikaan kaupungissa toden ja illuusion vääristymän, joka johtaa irvokkaisiin tapahtumiin kehitysmaan asukkaiden yrittäessä epätoivoisesti matkia länsimaista elämänmenoa, "villiä länttä". Kaaosta seuraa kauhulla Tomas Milianin esittämä juoppo pappi, joka rukoilee Kansasta kertomaan totuuden sivilisaatiostaan. Kansasin yritykset johtavat täydelliseen epäonnistumiseen, joka päättyy lähes yhtä tylysti kuin Jeesuksen elämä.

The Last Movie liikkuu niin monella tasolla, etta todennäköisesti ohjaajakin on mennyt sekaisin sanottavansa suhteen. Kaikesta paistaa kuitenkin Hopperin itseinho ja etenkin inho länsimaisia elämänarvoja ja riistoa kohtaa, sekä kolmansien maiden pakonomainen tarve omaksua näitä. Näennäisestä sekavuudesta huolimatta ei elokuva kadota punaista lankaansa kuin satunnaisesti. Tuolloinkin kaaoksen partaalla mahtavat näyttelijäsuoritukset ja uus-hollywoodilaisen huumehöyryissä mesoavan radikaalin tarinankertomisen "raikkaus" pitävät mielenkiinnon yllä.

****-
© Antti Tohka, julkaistu: 5.5.2004
keskiarvo
toimitus
3.38/5.00 (4)
 ATMMPI
  4.0 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.08/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (7)
43%
The Last Movie (1971)  The Last Movie (1971)Chinchero