Caroline Munro

Full Metal Yakuza (1997)

aka Full Metal gokudô

Full Metal Yakuza #1  

Takashi Miiken yksi vähemmän tunnetuista elokuvista ja suoraan videolevitykseen tehty Full Metal Yakuza kertoo Kensukesta, yakuzan juoksupojasta jonka pomo Tousa joutuu vankilaan vuosiksi. Kun Tousa vapautetaan, joutuu hän piakkoin salamurhan kohteeksi. Kensuke yrittää pelastaa Tousan mutta joutuu itsekin luotien repimäksi. Elämä ei kuitenkaan siihen lopu, sillä hullu tiedemies rakentaa nykyaikaisen Frankensteinin hirviön ja RoboCopin sekoituksen yhdistelemällä tekniikkaa ja kuolleiden ihmisten osia. Ja Kensukelta on ihmisrobottiin jätetty pää.

Full Metal Yakuza [1]
Full Metal Yakuza [2]

Full Metal Gokudô on selvästi imenyt eniten vaikutteitaan Paul Verhoevenin klassikosta, RoboCopista niin ideaansa, juoneensa kuin yksittäisiin kohtauksiin. Yllättävintä oli kuitenkin huomata Full Metal Yakuzan huumorin olevan usein lähellä Troman elokuvia - tosin Miike onnistuu jollakin kumman tavalla ylittämään kaikki huonon maun rajat tyylillä johon edes Lloyd Kaufman ei parhaimpinakaan päivinä pysty. Robogangsterin ominaisuuksiin kuuluu mm. järkyttävän kokoinen jortikka vaappumassa jalkojensa välistä sekä aivan hillitön, sivuttaissuuntainen puolustautumiskeino joka näyttää lähinnä kännissä suoritetulta tiputanssin ja baletin yhdistelmältä. Ja eihän tämänkaltainen elokuva olisi mitään ilman runsaita verisuihkuja ja raajojen irrottamisia. "Kevyen" koomisuuden vastapainoksi menee katsojalle luu kurkkuun viimeistään karmivassa nekrofiliakohtauksessa.

Tsuyoshi Ujiki on osuva Kensuken roolissa todellisena häviäjänä, jonka kostoiskutkin ovat lähinnä surumielisiä - kuten ohjaajan Ichi the Killerissä vuosia myöhemmin. Muu näyttelijäkaarti on pitkälle tuttu ja hyväksihavaittu galleria Miiken useista muista elokuvista.

Full Metal Yakuza [3]
Full Metal Yakuza [4]

Miike on käyttänyt ilmeisesti tahallaan anatomisesti strategisten paikkojen peittämiseksi ruudun sumentamista - tai ainakin tässä tapauksessa pikselöittämistä, ihan vain ärsyttääkseen. Tosin tämä on japanilaisissa elokuvissa yleistä, joten vastoin parempaa tietoa en voi Full Metal Yakuzan sensuroinnista kertoa mitään. Artsmagicdvd:n julkaisua tulikin epäiltyä aluksi sensuroiduksi versioksi, mutta ilmeisesti julkaisu on uncut kuten kansitekstit mainostavatkin.

Huomiota herättävien ja provosoivien tehokeinojen alla on kuitenkin selkeä tarina ja mielenkiintoisia henkilöitä, jotka eivät kohtaloineen missään nimessä ole yhdentekeviä. Siksi Full Metal Yakuza onkin pohjimmiltaan jonkinasteinen tragikomedia, joka on saanut runsaat mausteensa scifista, actionista, kauhusta ja draamasta. Koska Takashi Miiken elokuvista on allekirjoittaneella vielä suuri osa näkemättä, voi Full Metal Yakuzalle antaa helposti neljä tähteä sen omituisuuden ja omintakeisuuden ansiosta. Ehkä myöhemmin arvioituna tähtimäärä tulee laskemaan, mutta silloinkin enintään yhden tähden verran.

Full Metal Yakuza [5]
Full Metal Yakuza [6]
Versioinfo (9.5.2004):

DVD:n lisämateriaalit sisältävät mm. Takashi Miiken ja leikkaaja Yasushi Shimamuran haastattelut, midnighteye.com:in Miike-asiantuntija (ja Agitator - The Cinema of Takashi Miike- kirjan kirjoittajan) Tom Mesin kommenttiraidan, filmografioita ja biografioita. Miiken haastattelu ja Mesin kommenttiraita ovat ehdottomasti mielenkiintoisimmat ekstrat, joista saa kuulla taustoja niin Full Metal Yakuzan historiasta, Miiken ajatuksista sekä Japanin mittavista straight-to-video- markkinoista. Ainoastaan Mesin mumiseva puhetyyli häiritsee keskittymistä.
DVD:n kuvanlaatu on melko sumea ja mpeg-pakkaus on jättänyt jälkensä, joka näkyy väripintojen elämisenä.

****-
© Esa Linna, julkaistu: 9.5.2004
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (5)
 JSELKKJM*MK*
  3.5 4.0 3.5 1.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.81/5.00 (13)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (12)
8%
Full Metal Yakuza (1997)  Full Metal Yakuza (1997)