Caroline Munro

El precio de un hombre (1966) :: The Bounty Killer

aka The Price of a Man; The Ugly Ones; Ohne Dollar keinen Sarg; Särge ohne Leichen

El precio de un hombre #1 El precio de un hombre #2

Eugenio Martín on suomalaisille todennäköisesti parhaiten tuttu täällä useasti ja hartaasti julkaistusta Horror Express elokuvasta, jolla on vankka kannattajajoukko. Miehen uralle mahtuu myös monia taiteellisia mestariteoksia, joista päällimmäisenä tulee mieleen fantastinen A Candle for the Devil. Ohjaajan varhaisempaa, vähemmän kunnianhimoista tuotantoa edustaa nuoren Tomas Milianin tähdittämä The Bounty Killer. Saksalainen Marketing-film on tuonut markkinoille pieteetillä kootun julkaisun The Bounty Killeristä nimellä Ohne dollar keinen sarg, jonka lähes saksankielentaidoton toimittajanne kääntäisi muotoon "Ilman taaloja, ilman murheita". Sanomattakin lienee selvää ettei nahkahousuisten bratwurstin purijoiden keksimässä nimessä ole mitään järkeä, toinen asia onkin, onko Ohne dollar keinen sarg painunut unholaan syyttä vai syystä.

El precio de un hombre [1]
El precio de un hombre [2]

Richard Wyler on bounty killer, palkkatappaja, joka jahtaa etsintäkuulutettuja rikollisia. Lähinnä meksikolaiselta näyttävät rosvot saavat maistaa lyijyä, kun sankarimme painaa pitkää päivää. Mr. Wylerilla on kaksi hupaisaa ominaisuutta, hän näyttää jatkuvasti siltä, että olisi karmeissa pajareissa. Tämän lisäksi (tai ehkä osaksi siksi) hän näyttää erehdyttävästi eräältä kotimaiselta elokuvakriitikolta. Ilman näitä kahta seikkaa olisi hänen roolisuorituksensa seuraaminen perin tylsää, sillä mitään karismaa ei miehestä löydy. Sen sijaan rosvojohtajaa esittävä Milian on jälleen mies paikallaan. Tutut manööverit käydään läpi tavalla, joka saa herran erottumaan muusta näyttelijäkööristä samalla tavalla kuin jadesta tehty obeliski erottuisi tukkimetsän keskeltä.

Hirveästi muuta positiivista sanottavaa The Bounty Killerista ei sitten olekaan. Martinin ohjaus on sujuvaa, mutta budjetti ja käsikirjoitus ovat samaa tasoa Speden Hirttämättömien kanssa. Sillä erotuksella, että missä Speden Hirttämättömissä rundattiin hiekkakuopan ympärillä, ovat The Bounty Killerin tapahtumat keskittyneet yhden villin lännen tönökompleksin ympärille. Mistään silmiä hivelevästä maisemakuvauksesta on turha haaveilla.

El precio de un hombre [3]
El precio de un hombre [4]

Elokuva jättää kuitenkin hyvän maun suuhun kohtauksella, jossa bandiittilauma kiduttaa ahdinkoon joutunutta sankariamme. Groteski verileikki on leikattu erinomaisesti ja simppeli musiikki tukee kohtauksen raakuutta, saaden aikaan lähes hypnoottisen kymmenminuuttisen. Vertailukohtana mainittakoon saman tyyppisen kaoottisen rytmityksen vuoksi Compañerosin lopputaistelu ja tätä myötä Eisensteinin Lokakuu. Tämän poikkeuksellisen laadukkaasti ja omaperäisesti toteutetun huippuhetken vuoksi elokuva nousee normaalin spagu-peruslätkän yläpuolelle. Harmi vain, että muuten elokuva on kyllä aivan yhtä turha kuin monet muut liukuhihnalla italo-westernien kultakaudella tuotetut halpiselokuvat. Juoni on tyypillisen lattea ja kerronta innotonta. Tomas Milianin fanit eivät kuitenkaan joudu pettymään sillä luvassa on taas täyslaidallinen virnuilua ja kelmuilua.

Versioinfo (19.5.2004):

Marketing-filmin DVD-julkaisussa on ilahduttava määrä ekstroja. Erilaisia trailereita on useita, samoin vaihtoehtoisia alku- ja lopputekstejä, jne., jne. Tietysti ekstrojen kiinnostavuudestakin voi olla montaa mieltä, mutta ainakin yritystä on löytynyt.

**½--
© Antti Tohka, julkaistu: 19.5.2004
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
El precio de un hombre (1967)  El precio de un hombre (1967)The Ugly Ones